Heb je geen groene vingers en weet je niet goed hoe je moet beginnen met de creatie van je eigen Urban Jungle? Ontdek hier 10 planten die heel eenvoudig zijn in onderhoud en die dus perfect zijn voor beginners!

Elke plant heeft andere verzorging nodig en sommige planten vragen zelfs extra aandacht. Als je niet echt veel ervaring hebt met planten of je niet zoveel tijd wilt investeren in de verzorging ervan, ga dan liever op zoek naar onderhoudsvriendelijke groene huisgenoten. Ook zij hebben licht en water nodig om te groeien en zullen je dankbaar zijn met een portie voedingsstoffen. En ze zullen je het ook vergeven als je ze een beetje verwaarloost.

Veel beginners kopen een plant die ze mooi vinden en die in de hoek van de kamer past. Om echter op lange termijn te kunnen genieten van je planten, moet je vooraf wat opzoekingswerk verrichten. In dit artikel vind je voor iedere plek in je woning de geschikte plant :

Waar plaats ik mijn kamerplant?

De geschikte plant voor elke ruimte
Nu lezen

Sansevieria

De Sansevieria is absoluut een van de gemakkelijkste planten om te onderhouden. Ze stelt heel weinig eisen en zal je vergeven als je haar lange tijd verwaarloost. De lange, dikke bladeren kunnen veel water vasthouden, dus je hoeft je plant niet zo vaak water te geven (om de 2-3 weken). De Sansevieria voelt zich thuis op een lichtrijke locatie, maar doet het ook goed op donkere plekjes. Besef gewoon dat ze op donkere plaatsen veel langzamer groeit. De Sansevieria hoef je nauwelijks te bemesten. Ze zal gelukkig zijn als ze om de vier weken meststof krijgt.

Sandra Sansevieria

Plantenportret

Pilea of pannenkoekenplant

De Pilea is een van de gemakkelijk te verzorgen kamerplanten. Ze is 30 tot 40 cm hoog en staat graag op een lichtrijke plek. Als ze te weinig licht krijgt, zullen de bladeren licht kleuren en zal de plant langzamer groeien. Over het algemeen groeit de Pilea naar het licht, dus we raden je aan om de plant regelmatig te draaien zodat ze gelijkmatig groeit. De Pilea moet om de één tot twee weken worden bemest en begoten. Durf je het aan om planten te vermeerderen, dan is de Pilea zeker een goede kandidaat.

Pia Pilea

Plantenportret

Monstera

De Monstera is een van de populairste kamerplanten. Ze is niet zo eenvoudig in onderhoud als de andere planten in dit artikel, maar als je een paar dingen in gedachten houdt, zal de plant zich bij jou snel comfortabel voelen! Omdat ze vrij snel groeit, moet je voldoende ruimte voorzien voor je Monstera. Typisch voor de plant zijn de bladeren die zogenaamde vensters vormen. Om deze vensters te kunnen vormen, heeft ze een lichtrijke plaats nodig. De plant moet één maal per week begoten worden en moet even vaak worden bemest, want voor een snelle groei heeft de Monstera ook veel voedingsstoffen nodig. Ze is trouwens ook heel blij als je regelmatig haar grote bladeren afstoft en besproeit met water.

Mia Monstera

Plantenportret

Graslelie

De graslelie is een heel gemakkelijke kamerplant. Zo stelt ze geen specifieke eisen aan haar standplaats en groeit ze zowel in de schaduw als in de zon heel goed. Hoe lichter de bladeren van je graslelie, hoe meer licht de plant nodig heeft. Je kan je graslelie ook in een hanging basket aanplanten. Een maal per week moet ze water krijgen. Zorg ervoor dat de aarde altijd licht vochtig is. Om de twee weken is de plant blij met wat vloeibare meststof.

Greta Graslelie

Plantenportret

Drakenklimop

Net als de graslelie groeit drakenklimop graag als hangplant. Ze klimt ook graag en net daarom is ze ideaal voor trapleuningen of als decoratie. De hartvormige bladeren van de drakenklimop vormen een witgele nerf en zijn daardoor een echte blikvanger. De plant is geschikt voor elke locatie, maar het patroon van de bladeren is het meest uitgesproken op lichtrijke plekjes. Geef je drakenklimop om de één tot twee weken water en voeg om de twee weken een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater. Het enige nadeel van drakenklimop : helaas zijn alle delen van de plant giftig. Draag bij het verpotten dus zeker handschoenen.

Dries Drakenklimop

Plantenportret

Dracaena of geluksbamboe

De Dracaena groeit als een palmboom en past daarom perfect in je groene jungle. Maar pas op : de plant kan twee tot drie meter hoog worden en heel breed groeien. Plan dus genoeg ruimte in. De plant voelt zich overal op haar gemak, maar de patronen op de bladeren komen op lichtrijke locaties het meest tot hun recht. Dracaena’s zijn geen dorstige planten. De regel : less is more. Geef dus beter minder vaak water dan te vaak – elke twee tot drie weken is meer dan voldoende. Geef je plant even vaak meststoffen.

Diego Dracaena

Plantenportret

Zamioculcas

De Zamioculcas vergeeft je bijna elke fout. Ze houdt niet zo van overtollig water, dus verwijder regelmatig het water in de onderzetter. Voor de rest voelt de plant zich goed op elke locatie en krijgt ze graag om de twee tot drie weken water. Je kan haar eens per maand voedingsstoffen geven.

Zoë Zamioculcas

Plantenportret

Crassula

De Crassula – ook wel Jadeplant of Geldboom genoemd – slaat net als de Zamioculcas water op in de bladeren, wat haar een heel robuuste plant maakt. De enige vereiste is dat de Crassula een lichtrijke standplaats heeft. Water en voedingsstoffen heeft ze om de drie tot vier weken nodig. Verpotten hoef je eveneens niet zo vaak te doen aangezien de plant heel langzaam groeit.

Christine Crassula

Plantenportret

Cactus

Ook cactussen zijn heel robuuste en onderhoudsvriendelijke planten. Net als de Crassula houden cactussen van een lichtrijke plek. Aangezien ze een heel traag metabolisme hebben, weet je niet wanneer ze iets missen. Om je cactus van dit lot te redden, moet je hem elke vier weken water geven en bemesten. In de winter is dit helemaal niet nodig, want dan overwintert de plant.

Carl Cactus

Plantenportret

Tillandsia

Nog gemakkelijker in onderhoud dan de negen vorige kandidaten lukt niet? Toch wel! Voor de Tillandsia heb je zelfs niet eens een pot met potgrond nodig. Hoe het werkt? Tillandsia’s hebben zogenaamde luchtwortels. Ze groeien op kleine steentjes of klampen zich vast aan stukken hout. Water en voedingsstoffen halen ze rechtstreeks uit de lucht. Als je in huis een droog klimaat hebt, kan je ze één maal per week besproeien met een beetje water of een speciale bladverzorgende spray.

Tilly Tillandsia

Plantenportret

De juiste verzorging van je nieuwe planten

Om ervoor te zorgen dat je planten er steeds mooi groen en gezond uitzien, kan je ze voedingsstoffen geven. Voor de eerste acht planten in dit artikel is een speciale meststof voor groene planten ideaal. Dit kan zijn onder vorm van vloeibare meststof die aan het gietwater wordt toegevoegd of meststofstaafjes die in de potgrond worden geduwd en langzaam oplossen. Zo krijgen je planten gedurende twee maanden alle belangrijke voedingsstoffen.

Voor cactussen en crassula’s is een cactusmeststof beter geschikt. Deze planten hebben namelijk een iets andere combinatie van voedingsstoffen nodig dan de andere kamerplanten en hoeven ook minder vaak te worden bemest. Een cactusmeststof zoals onze Cactus Love voeding wordt meestal als vloeibare meststof aan het gietwater toegevoegd.

Meer blogposts

Planten voor de badkamer

Cactussen en vetplanten verzorgen

DIY : houders voor Tillandsia's

Mythes over cactussen

Stressfactoren voor groene planten

Waar plaats ik mijn kamerplant?