Cactussen houden van een warme omgeving, hebben amper water nodig en zijn onverwoestbaar. Deze en enkele andere mythes nemen we voor jou onder de loep!

Een paar jaar geleden werden ze nog als ouderwets beschouwd, tegenwoordig zijn ze een echte trend geworden en zijn ze vooral bij minimalistische plantenliefhebbers zeer geliefd : cactussen. Sommige mythes over cactussen zijn echter nog steeds heel hardnekkig – naar onze mening echter ten onrechte.

Mythe nummer 1: cactussen kennen geen winter.

Het klopt dat onze stekelige vrienden uit warmere regionen afkomstig zijn, maar dat betekent niet dat ze geen kou kennen. Natuurlijk zijn ze geen grote fans van sneeuw en vorst want die weersomstandigheden zijn heel zeldzaam in hun geboortegebied (Noord-, Midden- en Zuid-Amerika). Ze zijn echter gewend aan koudere temperaturen aangezien ze van de lage landen tot in de hoge bergen terug te vinden zijn.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de koude temperaturen ze goed doen en ze een nieuwe glans geven. De kou bevordert de groei van de bloemen en vergroot de kans op een prachtige bloemenoase in het daaropvolgende jaar. Toch bestaan er veel verschillende cactussoorten uit verschillende gebieden. Dat betekent dat niet elke cactus dezelfde eisen stelt aan zijn omgeving.

Een cactus in volle bloei

Mythe nummer 2: cactussen bloeien  niet.

Deze mythe is compleet fout! Natuurlijk bloeien cactussen en zelfs in verschillende kleuren. Om bloemen te vormen, heeft de cactus een kleine winterpauze nodig. Van november tot maart kan je de cactus in een koelere ruimte plaatsen en hoeft ze ook amper begoten te worden ; enkele druppeltjes om de 6-8 weken volstaan al. Hoe ouder cactussen worden, hoe minder ze echter zullen bloeien. Als je cactus dus niet meer zo mooi bloeit, kan het zijn dat die al enkele jaren oud is.

Mythe nummer 3 : cactussen hebben weinig tot geen water nodig.

Ook deze mythe is niet volledig correct. Een cactus heeft water nodig (en ook voeding en licht), net zoals alle andere planten. Toch behoort hij tot de eerder minder dorstige medebewoners. Daarom heeft hij tijdens zijn winterpauze tussen november en maart weinig tot bijna geen water nodig. „Minder is meer“ is zeker waar, maar je cactus kan niet zonder water – een klein beetje maar, hoe sterk hij er ook uitziet.

Omdat je je cactussen niet teveel water mag geven, kan je ze ook besproeien met water

Mythe nummer 4 : cactussen zijn onverwoestbaar.

Dat zou toch wel leuk zijn! Cactussen zijn behoorlijk robuuste kerels en zijn heel vergevingsgezind naar onervaren plantenliefhebbers toe. Dit betekent echter niet dat ze toch af en toe wat genegenheid en verzorging nodig hebben. Afgezien van een lichtrijke locatie, hebben cactussen een speciale grond nodig die beter water doorlaat dan normale grond. Hiervoor is onze Cactus Love potgrond bijzonder geschikt. De potgrond is afgestemd op de specifieke behoeften van onze stekelige vrienden. Zo ontstaan er geen waterophopingen die je cactussen van streek kunnen maken en hen zelfs het leven kunnen kosten. Meer informatie over de verzorging van je cactussen vind je in ons plantenportret “Carl Cactus”.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Mythe nummer 5 : cactussen zijn giftig.

Dit is eigenlijk niet correct. Het tegendeel is wel waar : de cactus is een echt superfood. De trends variëren nu van cactuswater tot cactus als hoofdgerecht, dat steeds populairder wordt in de Mexicaanse en Amerikaanse keuken. Het zijn echter alleen de groene scheuten waaraan de stekelige peren groeien, die worden gegeten en het kan zijn dat je in het begin even zal moeten wennen aan de licht bittere smaak. Laat daarom de bereiding aan een professional over.

De groene scheuten van de cactus kan je ook eten!

Tip: wanneer je een complete cactus-jungle wilt creëren, houd dan rekening met volgende regel : hoe donkerder de kleur van de cactus, hoe donkerder de standplaats en andersom; hoe bleker de kleur, hoe meer zonlicht de cactus kan verdragen.

Meer blogposts

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Correct en eenvoudig bemesten