Liefhebbers van cactussen hebben geluk : hun favoriete planten kunnen ze onderhouden met een overzichtelijk verzorgingsprogramma. Hier vind je alvast enkele tips.

Terwijl andere planten regelmatig water moeten krijgen, hebben cactussen en vetplanten genoeg met licht en warmte : ze houden van een verlichte en warme standplaats. Deze saprijke planten zijn ideaal voor jou, wanneer je je niet elke dag om je planten kan ontfermen.

Vetplanten zijn heel divers en zijn in heel verschillende vormen en kleuren verkrijgbaar. Een heel bekende vetplant is bijvoorbeeld de Aloë Vera en de cactus. Cactussen worden vaak als een eigen plantengroep beschouwd omdat ze zich aan de hand van hun stekels sterk onderscheiden van hun soortgenoten. Maar ze hebben een belangrijk punt gemeenschappelijk : dankzij hun dikke bladeren kunnen ze veel water opslaan, waardoor ze het in hun thuisland, de woestijn, heel lang zonder water kunnen uithouden.

Niet alleen in de woestijn voelen cactussen, vetplanten en soortgenoten zich goed ; ook bij jou thuis vinden ze een goed plekje. Hier kom je meer te weten over de verzorging van je mini-woestijnlandschap.

Vetplanten en cactussen houden ervan: een plekje in de zon

Vetplanten vind je meestal terug in Mexicaanse hooglanden of semi-woestijnen in Zuid-Afrika. In de droge en warme gebieden van de wereld hebben cactussen en vetplanten soms een gebrek aan water, maar er is zeker geen tekort aan zonlicht. De meeste variëteiten geven daarom de voorkeur aan een warm plekje met zonlicht in je huis.

Tip: Het licht op de vensterbank schijnt meestal maar langs één kant op je vetplant. Omdat planten altijd naar het licht groeien, raden we je aan om de pot regelmatig te draaien. Zo groeit de vetplant mooi gelijkmatig.

In de zomer genieten alle vetplanten en cactussen graag van een beetje frisse lucht op het balkon of het terras. Vooral bij bloeiende vetplanten heeft de temperatuurverlaging ‘s nachts een stimulerend effect op de bloemetjes. Maar dat heeft ook zijn grenzen : wanneer de temperaturen overdag onder de 15°C zakken, moet je de planten terug binnenshuis plaatsen.

De juiste potgrond en voeding voor zuinige planten

Vetplanten en cactussen groeien heel langzaam. Daarom mag je ze niet in een normale potgrond plaatsen of voeden met een universele meststof. Dit zorgt namelijk voor een overmatige en ongezonde groei die je kan herkennen aan de slappe bladeren. Net zoals kamelenbulten worden ze niet voldoende gevuld met water en hangen ze naar beneden.

Met een beetje verzorging zien je vetplanten er mooi en kleurrijk uit!

Om dit tegen te gaan, moet de potgrond aangepast zijn aan het land van herkomst. Speciale cactussubstraten, zoals de Cactus Love potgrond, zijn specifiek aangepast aan de behoeften van de planten, o.a. door een hoge hoeveelheid zand. Zo voelen je vetplanten en cactussen zich meteen thuis.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Ook de voeding moet optimaal afgestemd zijn op de behoeften van de woestijnplanten. De Cactus Love meststof kan je eenvoudigweg toevoegen aan het gietwater en je kan je planten zoals gewoonlijk water geven. Dankzij de voedingsstoffen blijft je plant gezond en voelt ze zich goed.

Tip: Voed je vetplanten en cactussen om de twee weken van maart tot oktober.

Enkel een klein slokje: vetplanten en cactussen hebben nooit grote dorst

Over water gesproken : het is een groot misverstand dat je cactussen en vetplanten geen water hoeft te geven. Het is zo dat je voor deze saprijke en soms stekelige planten een ander speciaal ontworpen gietschema moet volgen :

  • Geef je cactussen en vetplanten om de 4 tot 6 weken water. De frequentie hangt af van de grootte van de plant.
  • Als de grond volledig is uitgedroogd, kan je je planten een grote slok water geven tot de grond volledig is doordrenkt.
  • Een teveel aan water moet vermeden worden! Controleer daarom enkele uren na het begieten of er geen water in de onderzetter staat en giet de onderzetter leeg indien nodig.

Tip: Je kan overtollig water vermijden door een pot te kiezen met drainagegaten. Leg op de bodem van de pot een laagje potscherven of knikkers zodat de wortels nog verder van het water verwijderd zijn.

Kleine cactussen en vetplanten kan je ook met een sproeifles water geven.

Je mag niet gedurende langere periode profiteren van de relatief hogere duurzaamheid van de vetplanten. Als je echter voor langere tijd op reis wilt gaan en je je niet om je planten kan bekommeren : geen probleem! Vele soorten vetplanten slaan water op in hun vlezige bladeren waardoor ze langere periodes van droogte gemakkelijk kunnen doorstaan.

Tijdens de rustfase in de winter kan je het aantal giet- en bemestingsbeurten nog verder reduceren. En in deze periode plaats je je planten best in een koelere ruimte.

Meer blogposts

Correct en eenvoudig bemesten

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Verpotten : stap voor stap