Eet je graag verse groenten? Wat denk je ervan om je eigen groenten te kweken? Groenten kweken is echt niet zo moeilijk als het klinkt. Hier ontdek je, waarop je moet letten.

Zou dat niet mooi zijn : in de zomer op je balkon zitten en je eigen groenten oogsten om een verse salade te bereiden? Heb je geen tuin? Geen probleem : in plaats daarvan kan je ook je balkon, je kleine terras of zelfs een vensterbank gebruiken voor je planten. Dat ziet er niet alleen chique uit, maar zo bespaar je ook een rit naar de supermarkt en vermijd je overbodig afval van de verpakkingen. En laten we eerlijk zijn : zelf gekweekte planten smaken dubbel zo goed vanwege de trots van de tuinier, toch?

Zelf gekweekte tomaten smaken het best!

Stap 1: Welke standplaats moet je voor je groenten kiezen?

Controleer je beschikbare ruimte bij het begin van je groenteteelt : waar is er plaats voor de planten? Waar krijgen ze voldoende licht? Mogen de planten in de brandende zon staan? Leg dus vast waar je planten moeten groeien en beslis vervolgens welke groentesoorten je wilt telen.

Stap 2: Moet je plantjes of zaaigoed kopen?

Als je nog aan het begin van je tuiniercarrière staat, koop je best klant-en-klare plantjes in pot. Die kan je direct op het balkon plaatsen en je zal niet lang moeten wachten om te oogsten. Als je op zoek bent naar een uitdaging, koop dan zaadjes en kijk toe hoe de jonge plantjes groeien. Vele groentesoorten kunnen vanaf maart uitgezaaid worden, wanneer de zon weer langer schijnt. Vanaf mei kan je de zaailingen verhuizen naar het balkon (in een grotere pot) en reeds in juli kan je uitkijken naar de oogst!

Stap 3: Welke potgrond is geschikt voor je groenteteelt?

Het maakt niet uit of je kiest voor plantjes of voor zaden, je hebt voor de groenteteelt in elk geval potgrond nodig. Groenten hebben in vergelijking met andere planten heel veel voedingsstoffen nodig. Daardoor is een gewone potgrond voor een gezonde groei niet voldoende. Kies dus voor een speciaal groentesubstraat zoals de Kitchen Passion potgrond. Hij is verrijkt met voedingsstoffen en helpt je plantje direct van bij het begin gezond te groeien.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden

Stap 4: Welke groentesoorten moet je kiezen?

Net zoals de mens hebben alle planten verschillende behoeften. Als je nu voor de eerste keer begint met de groenteteelt, kies je best niet meteen voor de veeleisende avocado. Begin liever met de klassiekers zoals tomaten, sla en radijzen.

De klassieker : de tomaat

Ze worden verwerkt in een salade, in een pizza of worden gewoon als tussendoortje gegeten. Als je binnenkort ook bij je thuis tomaten wilt oogsten, houd dan rekening met de volgende punten :

  • Niet enkel de smaakvolle cocktailtomaatjes maar ook de grotere sla- of vleestomaten kunnen in een pot op het balkon of terras terecht.
  • Voor een gezonde groei hebben tomaten continu water nodig. Te veel water laat rijpende tomaten barsten, te weinig water zorgt voor een slechte oogst. Zorg er dus voor dat je je planten geen waterstress bezorgt. Kies bij voorkeur een zonrijk plekje, beschut tegen de regen.
  • Zo vermijd je schimmelziekten : giet het gietwater niet over de bladeren van je tomaten, maar wel direct aan de voet van de plant.

Van het balkon snel op tafel getoverd : sla

  • Bladsla houdt van zon maar kan ook gerust op een half-schaduwrijk plekje staan. Ze gedijen vooral in de hoogzomer bij middelmatig zonlicht maar ook op een oost- of westgeoriënteerd balkon.
  • Sla heeft een gelijkmatig vochtige bodem nodig. Giet echter niet direct over de bladeren, maar wel op de bodem.
  • Je kan van mei tot oktober oogsten – precies het juiste moment voor zomeravonden met een salade uit eigen tuin.
Ook sla kan je goed zelf telen

Lekker pittig : de radijs

Het moestuinseizoen wordt meestal met radijsjes geopend omdat ze vroeg geplant en geoogst kunnen worden dankzij hun korte vegetatieperiode.

  • Radijsjes kunnen het goed vinden op een half-schaduwrijke plaats – een plekje met fel licht is dus niet nodig.
  • De lekkere wortelgroente heeft een constant vochtige bodem nodig. Maar opgelet : niet te veel water geven om waterophopingen de vermijden!
  • In de zomer kan je je radijzen al 3 tot 4 weken na het zaaien oogsten. Je eet ze best meteen op – je kan ze echter ook enkele dagen in de koelkast bewaren als ze in een vochtige doek worden gewikkeld.

Stap 5: Welke Voedingsstoffen hebben je Planten nodig?

Naast een goede grond en de juiste hoeveelheid water zijn ook voedingsstoffen essentieel voor je planten. Vooral bij groenten zijn er verschillende voedingsbehoeften.

  • Tot de zwak terende gewassen behoren de meeste kruiden en erwtjes en radijzen. Ze hebben heel weinig voedingsstoffen nodig.
  • De planten met middelgrote voedselbehoefte hebben iets meer meststof nodig. Denk maar aan aardbeien, koolrabi en wortelen.
  • Veeleisende planten zijn o.a. tomaten, komkommer, pompoen en kool.

Tip: Maak een morgenroutine van het begieten van je groenten, dan kan je met een zuiver geweten de dag starten – en je zal snel kunnen oogsten.

Om je jonge groenten te voeden zijn vooral de Kitchen Passion meststoffen heel geschikt. Ofwel gebruik je staafjes – je kan ze eenvoudigweg in de grond steken en vervolgens kort water geven. Als alternatief kan je de vloeibare Kitchen Passion meststof toevoegen aan je gietwater. Zo geef je in één handeling zowel water als voeding. Voor een bijzonder langdurig voedingseffect zijn de korrels de beste oplossing.

Kitchen Passion Korrels

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden

Welke meststof je ook kiest – met de juiste voeding ontwikkelen je groenten hun volle aroma. Komt het water je nu al in de mond?

Meer blogposts

Cactussen en vetplanten verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap