Niemand kan zonder voeding, noch mens noch plant. Hoewel we zelf ons eigen voedingsplan kunnen samenstellen, moeten we onze groene vrienden een handje helpen met een portie meststof.

Via voeding neemt de mens vitamines, koolhydraten en Co. op om voldoende energie te krijgen voor de universiteit, het werk, sport en vrije tijd. Voor planten geldt net hetzelfde : ze kunnen zich enkel optimaal ontwikkelen wanneer ze voldoende voedingsstoffen ter beschikking hebben. Voor je groene vrienden maakt voeding daarom deel uit van het ABC van een goede groei.

Zelfs als je plant in eerste instantie zonder enige hulp groeit : na verloop van tijd raken de voedingsreserves in de bodem, die je plant nodig heeft voor de vorming van bladeren en bloemen, uitgeput. Een meststof heeft een dubbele functie : de ingrediënten bevorderen de plantengroei en versterken de weerstand van de plant tegen ziekten en plagen. Waarom, wanneer en hoeveel je moet bemesten, ontdek je hier.

Je groene vrienden kijken uit naar een regelmatige portie meststof.

Tijdstip, type meststof en dosis – hoe doe ik het goed?

Om alle bewoners in je plantenjungle gezond te houden en te voorzien van voldoende voedingsstoffen, moet je een paar eenvoudige regels volgen :

  1. Als het tijdens de zomer heel heet is, geef je je planten best water alvorens je ze bemest. Het beste tijdstip hiervoor is ‘s morgens vroeg of ‘s avonds.
  2. Elke plant heeft haar eigen eisen. Net daarom is het raadzaam om meststoffen te gebruiken die zijn afgestemd op haar behoeften. Voor een optimale ontwikkeling moeten alle voedingsstoffen in de juiste verhouding aanwezig zijn. Eén voedingsstof kan niet zomaar door een andere worden vervangen. Controleer je planten regelmatig. Je zal meestal gemakkelijk herkennen als ze voedingsstoffen nodig hebben.
  3. Een tekort aan voeding veroorzaakt een verminderde groei en een minder succesvolle oogst. Een overaanbod aan voedingsstoffen brengt echter ook schade toe aan de plant. Het weefsel wordt week en de plant zal sneller knakken. Bovendien zal ze vatbaarder worden voor insecten en ziekten.

Gedetailleerde informatie met betrekking tot dosering vind je terug op de verpakking van de meststof. Voor de UNDERGREEN-meststoffen is de informatie ook op deze website terug te vinden.

Lees vóór het bemesten steeds de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door.

Voeding voor lekkere planten : fruit, groenten en kruiden correct voeden

De beste basis voor een rijke oogst in de moestuin is een evenwichtige voeding voor je planten. Groente- en fruitplanten hebben meer voedingsstoffen nodig dan andere planten. Net daarom moet je ze regelmatig bemesten. Bovendien zijn er verschillen tussen de groente- en fruitsoorten waarmee je rekening moet houden. De planten kunnen opgedeeld worden volgens voedselbehoefte.

  1. Tot de zwak terende gewassen behoren de meeste kruiden en erwtjes en radijzen. Ze hebben heel weinig voedingsstoffen nodig.
  2. De planten met middelgrote voedselbehoefte hebben iets meer meststof nodig. Denk maar aan aardbeien, koolrabi en wortelen.
  3. Veeleisende planten zijn o.a. tomaten, komkommer, pompoen en kool.

Tip: Geef je groente- en fruitplanten enkel meststof tijdens de groeifase van maart tot midden augustus. Als je ze buiten deze periode blijft bemesten, zullen ze steeds meer nieuwe scheuten vormen die heel gevoelig zijn voor lage temperaturen en vorst.

Heb je niet zoveel tijd om je over je planten te ontfermen? Gebruik dan onze Kitchen Passion meststof met lange werking – je hoeft maar 1 maal te bemesten om je planten alle belangrijke voedingsstoffen gedurende 5 maanden te bezorgen. Als alternatief kan je de vloeibare Kitchen Passion meststof direct aan het gietwater toevoegen. Zo bespaar je tijd!

De vloeibare Kitchen Passion meststof kan je eenvoudig aan het gietwater toevoegen.

Heel bescheiden wat meststof betreft : vetplanten en cactussen

Cactussen en vetplanten zijn afkomstig uit de woestijn en vragen daarom iets minder verzorging. Omdat ze uit deze exotische gebieden komen, hebben ze ook andere voedingsstoffen nodig dan “normale” planten – simpelweg omdat ze veel langzamer groeien. Ontdek hier hoe je je cactussen en vetplanten best verzorgt.

Toch kan en moet je je cactussen en vetplanten voedingsstoffen geven. Onze Cactus Love meststof is afgestemd op de specifieke behoeften van dit type planten. Met de praktische pompflacon en de juiste dosis water kan je de meststof heel gemakkelijk toepassen.

Je cactussen zullen verzot zijn op de Cactus Love meststof!

Tip: Geef je cactussen enkel voeding tijdens de groeifase (voorjaar tot het begin van de herfst). In de winter “slapen” de planten en hebben ze daarom geen meststof en heel weinig water nodig.

Urban Jungle: Waarop moet je letten bij bemesting van je groene planten?

Groene planten zijn in het algemeen heel verschillend en elke variëteit heeft verschillende hoeveelheden voedingsstoffen nodig. Een tekort aan voeding herken je aan de bladeren van de planten : ze worden bleek en geel en de nerven treden op de voorgrond. Als je dit wilt voorkomen, moet je je planten regelmatig bemesten. Gebruik je een vloeibare meststof, dan geef je je planten bij voorkeur 1 maal per week voeding tijdens de groeifase (van maart tot oktober). De Jungle Fever meststof is speciaal afgestemd op de behoeften van je groene planten.

Het geelkleuren van je bladeren is een waarschuwingssignaal : je planten komen de voedingsstoffen ijzer en mangaan tekort. Met de Green Shine Spray kan je je planten deze ontbrekende elementen bezorgen. Ze zullen snel opnieuw stralen !

Met de Green Shine Spray worden gele bladeren terug groen!

Meer blogposts

Cactussen en vetplanten verzorgen

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Verpotten : stap voor stap