Cactus

Hoi, ik ben : Carl Cactus

Hoewel cactussen met hun stekels in eerste instantie een beetje gemeen lijken, zijn ze heel vreedzame kamergenoten en voelen ze zich comfortabel in veel ruimtes in je huis. Bovendien houden ze van gezelschap en zijn ze heel blij met vele andere cactusvrienden.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Cactussen komen uit Midden- en Zuid-Amerika en worden als onverwoestbaar beschouwd. Ook al is de cactus in het algemeen een onderhoudsvriendelijke kamergenoot, toch zal hij blij zijn als je je over hem ontfermt. Cactussen hebben een langzame stofwisseling en zullen daarom ook niet snel afsterven. Om je cactus dit lot te besparen, moet je een paar kleine dingen in het oog houden.

De beste standplaats voor je cactus

Cactussen houden van een warme en heldere plaats tussen 20 en 35°C. Als je een echte jungle van cactussen en andere huisgenoten wilt creëren, zal natuurlijk niet iedereen in direct licht kunnen staan. Een regel : hoe donkerder de kleur van de plant, hoe donkerder de standplaats mag zijn. Hoe helderder de plant, hoe meer zon ze verdraagt.

Tip: Probeer je cactussen na enkele weken te draaien. Ze groeien namelijk steeds in de richting van het licht en zo vermijd je dat ze na verloop van tijd scheef groeien en omvallen.

Als de temperatuur buiten ook ‘s nachts hoger dan 10°C ligt, kan je je cactus op het balkon plaatsen. Let er echter op, dat de plant wordt beschermd tegen regen want daar houdt ze namelijk niet van.

Je cactus planten en verpotten

Omdat cactussen in de woestijn groeien, hebben ze een aangepaste leefomgeving nodig. Plaats ze niet in normale potgrond maar in een speciale cactusgrond zoals onze Cactus Love. Als je je cactus ook maar een klein beetje verzorgt, zal hij na verloop van tijd te groot worden voor zijn pot en moet hij verpot worden. De stekelige cactussen kan je vastnemen met een noedeltang of door een dikke laag krantenpapier te gebruiken.

Tip: Cactussen moeten alle twee tot vier jaar verpot worden zodat ze zo optimaal mogelijk groeien.

Zo geef je je cactus correct water

Cactussen kunnen over het algemeen lange tijd zonder water leven omdat ze het water wekenlang in hun dikke bladeren opslaan. Geef ze daarom liever zelden water dan regelmatig en let erop dat er niet te veel water blijft staan in de onderzetter. Als je je cactus water geeft, kan hij zonder probleem een grote slok water verdragen. Hij slaat dan alles op in zijn dikke bladeren en je kan gerust wachten met begieten tot de potgrond volledig is uitgedroogd.

  • Zomer : om de 1-2 weken begieten
  • Lente en herfst : om de 4 weken begieten
  • Winter : om de 6-8 weken begieten
Zo voed je je cactus correct

In tegenstelling tot andere planten groeien cactussen heel langzaam. Als je ze met een universele meststof zou bemesten, zullen ze heel snel ongezond groeien en uiteindelijk afsterven. Kies daarom voor een speciale meststof voor cactussen zoals onze Cactus Love voeding, die de voedingsstoffen langzamer aan de plant vrijgeeft en zo kan zorgen voor een gezonde groei van de plant.

Tip: Bemest je cactus van mei tot augustus om de drie weken.

Overwintering van cactussen

In de winter last de cactus een groeipauze in en heeft hij dus minder verzorging nodig. Tijdens deze rustfase verzamelt de cactus al zijn krachten om je in de zomer van mooie bloemen te laten genieten. Bezorg je cactus zijn welverdiende winterslaap door hem niet te dicht bij een verwarmingsbron te plaatsen of door een isolerende onderzetter uit hout of kurk onder de pot te plaatsen. Zo verliest hij niet zo snel vocht, kan hij een echte pauze nemen en hoeft hij weinig of bijna geen water te krijgen.

Blogposts rond het thema

Cactussen en vetplanten verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap