Cactussen groeien heel langzaam. Toch willen ook zij verpot worden. We laten je stap voor stap zien hoe je je cactus best verpot.

Hoewel cactussen heel langzaam groeien en over het algemeen heel vredige huisgenoten zijn, kijken ze elke drie tot vijf jaar uit naar een nieuwe thuis. De beste periode om je cactussen te verpotten is tussen maart en mei, wanneer ze uit hun winterslaap ontwaken en nieuwe energie nodig hebben om te groeien. Geef je cactus enkele dagen voor het verpotten geen water meer zodat de wortelkluit bij het verpotten niet te vochtig is en de plant eenvoudiger uit de pot kan gehaald worden.

Ook cactussen willen verpot worden!

Maar hoe kan je zien wanneer je cactus moet worden verpot? Wanneer de pot volledig is doorworteld, kan de plant zich niet verder ontwikkelen en stopt ze met groeien. Bij heel sterke wortels kan de plant zelfs uit de pot worden getild. Vooral bij pas gekochte plantjes is de pot van bij de start veel te klein. Verpot je nieuw gekochte cactus dus best direct na de eerste winterslaap.

Tip: Omdat cactussen heel stekelige medebewoners zijn en kunnen prikken bij het verpotten, gebruik je best een tang of enkele lagen krantenpapier om de cactus bij het verpotten uit de pot te halen.

Waarop moet je letten bij het verpotten?

 • De diameter van de nieuwe pot moet ongeveer 3 cm groter zijn dan de oude zodat je het volgende jaar niet opnieuw moet verpotten. De pot mag echter niet te groot zijn, zodat de cactus zich niet enkel focust op de wortels maar ook op de groei en de bloei.
 • Onderzoek vóór het verpotten je cactussen op insecten en uitgedroogde of verrotte wortels. Verwijder deze indien nodig.
 • Alles begint bij de juiste potgrond : omdat cactussen en vetplanten heel langzaam groeien, hebben ze een speciale potgrond nodig. Bovendien voelen ze zich beter in een zanderige grond. Gebruik dus een aangepaste potgrond zoals onze Cactus Love potgrond.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Cactussen verpotten : stap voor stap

 1. 1.

  1. DE NIEUWE POT VOORBEREIDEN

  Bedek de bodem van de nieuwe pot met kiezels of potscherven. Zo voorkom je wateroverlast en wortelrot. Je cactus houdt namelijk niet van natte voeten. Bedek de bodem vervolgens met wat cactuspotgrond.

 2. 2.

  2. JE CACTUS UIT DE OUDE POT NEMEN

  Haal de cactus met behulp van een tang, krantenpapier of handschoenen uit de pot en verwijder de oude aarde. Onderzoek de wortels en verwijder de verdorde of verrotte wortels.

 3. 3.

  3. JE CACTUS IN DE NIEUWE POT PLAATSEN

  Plaats je cactus voorzichtig in de nieuwe pot. Plaats hem mooi in het midden zodat hij genoeg plaats heeft om te groeien.

 4. 4.

  4. DE POT VULLEN MET VERSE POTGROND

  Vul de pot met verse cactuspotgrond zodat de cactus stevig staat en er aan alle kanten genoeg potgrond aanwezig is.

 5. 5.

  5. JE CACTUS VOLDOENDE WATER GEVEN

  Geef je cactus vervolgens rijkelijk water. Onze Cactus Love potgrond bevat reeds een startmeststof zodat je je plant pas na enkele weken opnieuw hoeft te bemesten.

Meer blogposts

Cactussen en vetplanten verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap