De omschakeling naar de koude, donkere periode van het jaar brengt voor je planten vaak heel wat stress met zich mee. We tonen jou, hoe je je planten kan helpen.

Vooral in de winter kunnen je groene medebewoners heel wat stress ervaren : droge verwarmingslucht en de zeer korte dagen zijn daar de oorzaken van. Ze laten dan de bladeren hangen en op de prachtige, groene bladeren verschijnen langzaam aan gele vlekken. Zien je planten er niet meer zo mooi uit? Dan vind je hier een oplossing voor de vaakst voorkomende problemen bij je kamerplanten.

Stressfactor 1: een slechte standplaats

Vaak worden groene planten op een slechte plaats gesteld. Elke plant heeft andere behoeften wat betreft licht, lucht en temperatuur. Controleer na de aankoop van je plant daarom meteen welke eisen ze stelt. De standplaats ligt echter niet altijd aan de basis van de problemen met je plant – volgende symptomen wijzen echter vaak op een slechte standplaats :

  • Vertonen de bladeren bruine of zwarte vlekken? Dan staat de plant op een te warme of te droge plaats.
  • Vallen de bladeren af? Dan kan je plant i de tocht staan of is de omgevingstemperatuur te laag. Vooral in de winter is de vloer vaak te koud en kan je een houten plaat onder de pot plaatsen voor extra bescherming.
  • Kleuren de toppen van de bladeren geel? Ook dan kan de plant op een te koude plaats staan of krijgt ze onvoldoende water.
  • Vormt je plant na verloop van tijd lange, zwakkere stengels? Dan staat ze te donker en zal ze proberen – door snel te groeien – lichtbronnen te zoeken.

Stressfactor 2: matige luchtvochtigheid

Een vaak voorkomend probleem in de winter is de droge lucht. De bladeren drogen snel uit en worden bedekt met een laagje stof. Zo kan je plant, vooral tijdens de donkere winterdagen, onvoldoende licht opnemen. Verwijder daarom regelmatig het stof van de grootbladige planten met behulp van een vochtige doek. Planten met kleinere bladeren kan je om de vier tot zes weken afspoelen. Daarbij raden we je aan om de aardkluit vooraf in een plastic zakje te wikkelen zodat de potgrond niet te nat wordt. Ook kalkarm water uit een sproeifles biedt snelle hulp tegen droge omgevingslucht.

Tip: voor extra bladverzorging kan je een bladverzorgingsspray toepassen zoals onze Green Shine Spray. Deze spray hydrateert de bladeren en voorziet ze tegelijkertijd van voedingsstoffen.

Stressfactor 3: verpotten

Als je plant zich mooi en gezond ontwikkelt, wordt de pot uiteindelijk te klein en moet de plant verpot worden.  Dit doe je bij voorkeur om de 2-3 jaar in het vroege voorjaar. Ook wanneer de plant na het verpotten veel meer plaats heeft en beter kan groeien, heeft ze nog steeds stress : de verhuis naar een nieuwe pot is een shock – de plant wordt uit haar vertrouwde omgeving gehaald, verliest wortels en moet dan ook nog wennen aan een nieuwe bodem. Daardoor kan het gebeuren dat de bladeren na het verpotten geel kleuren of afvallen. Maak je echter geen zorgen! Na verloop van tijd zal de plant zich terug in haar nopjes voelen en verder groeien.

Tip: let er bij het verpotten zeker op, dat de nieuwe portie potgrond beantwoordt aan de behoeften van de plant. Potgronden bevatten namelijk verschillende ingrediënten en zijn daarom niet voor elke plant geschikt.

Stressfactor 4: waterophopingen of droogte

Een vuistregel bij het begieten van je planten bestaat er niet, want planten zijn allemaal zo verschillend en hebben ook verschillende behoeften. Zo hebben cactussen en vetplanten heel weinig water nodig en hebben Monstera en groene planten daarentegen duidelijk meer water nodig. In het algemeen is het zinvol om voor het gieten een vinger enkele centimeters in de potgrond te duwen. Zelfs wanneer het oppervlak droog is, kan de potgrond dieper in de pot nog steeds voldoende vochtig zijn. Als je je plant teveel water geeft, kunnen de wortels afsterven – het is dus beter om te weinig water te geven dan te veel.

Regelmatig je planten water geven is heel belangrijk – maar liever te weinig dan te veel !

Naast de plantensoort hangt de behoefte aan water ook af van de standplaats. In een vochtige badkamer heeft je plant minder water nodig dan in een droge woonkamer. Als de pot in de winter op een verwarming staat, zal het water in de pot ook sneller verdampen.

Stressfactor 5: tekort aan voedingsstoffen

Net zoals wij hebben je planten nood aan voedingsstoffen om gezond te blijven en te groeien.  Daarbij zijn stikstof, fosfor, kalium en ijzer heel belangrijk. Bij een tekort aan voeding krijgen de planten heel wat stress en zullen ze hun bladeren verliezen. In tegenstelling tot tuinplanten krijgen kamerplanten in potten geen voedingsstoffen van buitenaf en zijn ze dus op jouw hulp aangewezen. Bemest je planten tijdens de groeiperiode van maart tot oktober om de 1-2 weken. In de wintermaanden hoef je minder voedingsstoffen toe te dienen. Dan volstaat het om 1 x om de 4 weken te bemesten.

Voor een gezonde groei heeft je plant voldoende voedingsstoffen nodig

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Stressfactor 6: plagen

Insecten en ziekten kunnen het je planten bijzonder moeilijk maken. Het probleem is echter, dat je het vaak te laat opmerkt. Vooral in de winter, wanneer de planten reeds verzwakt zijn door de verwarmingslucht en een tekort aan licht, vermeerderen insecten zich snel. Controleer daarom de bladeren van je planten tijdens de winter heel goed. Bij de eerste tekenen van verkleuring, opgerolde bladeren, fijne draden of een kleverig laagje moet je snel handelen. Plaats je plant uit de buurt van andere planten. De raadgever in je tuincentrum helpt je graag verder met een gepast product om je plant te behandelen.

Meer blogposts

Correct en eenvoudig bemesten

Water geven tijdens je vakantie

Verpotten : stap voor stap