Weet je niet hoe je voor je planten moet zorgen terwijl je op vakantie bent? Ook zonder plantenoppas hoef je je geen zorgen te maken om je planten. Hier vind je praktische tips voor de bewatering tijdens je vakantie.

Je hebt er lang moeten op wachten maar eindelijk is ze daar : de vakantie! Maar wat moet je doen met je huisdieren, planten en co? Hoewel je je huisdieren gemakkelijk bij vrienden of familie kan achterlaten, is het een ander verhaal voor je planten. Wat moet je doen met je groene medebewoners als er geen plantenoppas in de directe omgeving woont en ze toch water nodig hebben? Er is geen reden tot paniek want met behulp van enkele praktische tips is de verzorging van je planten ook tijdens je vakantie gegarandeerd.

Kleine helpers voor irrigatie op vakantie

Tip: Vooral in de vlakke zon droogt de grond heel snel uit en hebben je planten meer water nodig. Plaats ze daarom bij voorkeur in de schaduw.

Tips voor begieten tijdens de vakantie

 1. 1.

  1. Een waterreserve voor je planten

  Vul een fles met lange hals met water, draai het dopje dicht en maak kleine gaatjes in het dopje. Plaats de fles vervolgens omgekeerd in de bloempot, zodat het deksel zich dichtbij de plantenwortels bevindt. Je plant zal de hoeveelheid water opnemen die ze nodig heeft terwijl je op vakantie bent.

 2. 2.

  2. Waterreservoir voor dieren

  Iets eenvoudiger en zonder knutselen is het kikker-reservoir. De kikker is onderaan voorzien van een kleibol waardoor het water langzaam in de potgrond komt. Vul de kikker vlak voor je vakantie met water en de kleibol zal je plant tot 11 dagen van water voorzien, afhankelijk van de grootte van de plant.

 3. 3.

  3. De truc met de draad

  Graaf een katoenen draadje in de potgrond en stop het andere uiteinde in een beker met water. Het is belangrijk dat de beker ongeveer 30 cm hoger staat dan de plant, zodat het water door de draad wordt opgezogen en tot aan de wortels kan komen. Zo kan de plant zoveel water drinken als ze nodig heeft.

 4. 4.

  4. De planten dicht bij elkaar plaatsen

  Zet je potplanten allemaal samen in een donkere ruimte. Hoewel ze niet optimaal zullen groeien, zullen ze aanzienlijk minder water nodig hebben. Als je een pot water in het midden van je planten plaatst, zal de luchtvochtigheid in de ruimte verhogen en hebben je planten minder water uit hun plantenpot nodig.

 5. 5.

  5. De planten voldoende voeden

  Opdat je planten tijdens je vakantie niet alleen voldoende water hebben, moet je ze voor je vakantie voldoende voeden. Geef ze bij voorkeur de dag van je vertrek een vloeibare meststof. Deze wordt toegevoegd aan het gietwater en zo krijgen je planten in één behandeling zowel water als voeding.

Meer blogposts

Cactussen en vetplanten verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap

Balkonplanten correct verzorgen

Balkonplanten water geven : enkele tips

De juiste planten op je balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Je balkon beplanten tijdens de winter

Overwintering van mediterrane balkonplanten