Planten die van de zon houden, zoals sinaasappel-, citroen- en olijfboompjes, zijn niet gemaakt voor een harde winter. Tijdens het koude seizoen willen ze liefst naar binnen. Hier ontdek je, hoe je je mediterrane planten zonder probleem kan laten overwinteren.
Mediterrane balkonplanten zoals citrusplanten en olijfbomen houden van een warm klimaat. Net daarom kunnen ze tijdens de winterperiode maar milde temperaturen (boven het vriespunt) verdragen. Opdat je mediterrane planten het koude winterseizoen goed doorstaan, moet je ze verhuizen naar een geschikt winterverblijf.
Wanneer verplaats je ze naar hun winterverblijf?
Houd rekening met volgende regel : het mag buiten niet koeler zijn dan 10°C en de dagen mogen niet minder dan 8 uur lang zijn. Dit is meestal het geval vanaf november. Houd nHab immer auch die nächtlichen Temperaturen im Blick.
Wat is een geschikte locatie?
Over het algemeen moeten mediterrane kuipplanten op een lichtrijke, warme plaats of een donkere, koele plaats staan. Bij een goed verlichte plaats moet de temperatuur ongeveer 10°C bedragen. Dit is bijvoorbeeld het geval in een niet verwarmde trappenhal aan de venster. Beschik je niet over een trappenhal? Dan is een garage ook voldoende. Die moet dan echter wel voorzien zijn van een raam. In de garage moet het koeler zijn dan 10°C. In de kelder, waar het meestal heel donker is, zal je citrusplant of olijfboom snel zijn bladeren verliezen. Plaats je planten zeker niet binnenshuis, want daar is het gewoonweg veel te warm!
Hoe worden ze correct verzorgd?
Om ervoor te zorgen dat je appelsienboompje en co. terug fit zijn volgend jaar, moet je het winterverblijf goed verluchten en de planten regelmatig onderzoeken op aanwezigheid van ziekten of insecten. Tijdens de winter hebben de planten praktisch geen water nodig maar vermijd toch dat de grond uitdroogt. Als je plant in een goed verlichte ruimte staat, grijp je best om de 2-3 weken naar een gieter. In een donkere ruimte volstaat het om de planten om de 4-6 weken te begieten. Tijdens hun winterpauze hebben ze geen voedingsstoffen nodig.
Wanneer mogen de planten terug naar buiten?
Vanaf april kan je je planten langzaam aan terug aan de zon laten gewennen. Plaats ze aan een huismuur. Zo hebben ze het toch nog wat warm tijdens de koelere nachten. Vanaf mei (na de IJsheiligen) mag je erop vertrouwen dat het niet meer zal vriezen en kan je je citroen-, appelsien- of olijfboompje terug op hun normale plaats zetten. Maar voorzichtig : ook mediterrane planten kunnen last hebben van zonnebrand. Laat ze dus eerst terug aan de zon gewoon worden.
Tip: zijn je planten tijdens de winter te groot geworden? Snijd dan de punten af. Het oude hout kan blijven.
Bereid je planten voor op hun winterverblijf
- 1.
1. Controleer je planten
Controleer je planten regelmatig op de aanwezigheid van ziekten of insecten vooraleer je ze in huis haalt. Aangetaste bladeren moeten goed gesnoeid worden.
- 2.
2. Geef je planten water
Geef vanaf september je planten niet teveel water meer. Zo ben je zeker dat de wortels niet te vochtig zijn en vermijd je, dat ze beginnen rotten in hun winterverblijf. Geef direct voor hun verhuis nog één maal rijkelijk water zodat ze niet uitdrogen.
- 3.
3. Geef je planten een boost
Met Undergreen Green Shot bereid je je planten ideaal voor op hun winterverblijf en geef je hen een boost. Tijdens hun “winterslaap” hebben ze trouwens geen voedingsstoffen nodig.
- 4.
4. Plaats je planten in hun winterverblijf
Draag je planten voorzichtig naar hun winterverblijf. Let erop dat er genoeg lichtinval moet zijn en plaats de planten eventueel op een trapje zodat ze bij een lage zonnestand voldoende licht krijgen.