Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van prachtig bloeiende balkonplanten, hebben ze voldoende water nodig. We geven je enkele tips.

De zomer staat eindelijk voor de deur en daarmee kijken we al uit naar ontspannende uurtjes op het balkon. In het warme seizoen wordt het onze tweede woonkamer en genieten we ook graag van een vakantie op het balkon. Om lang gezond en mooi te blijven, hebben je balkonplanten voldoende water nodig. Als je onze tips volgt, zullen noch jij, noch je planten het hoofd laten hangen.

Water geven is cruciaal

Wanneer? Hoe vaak? Hoeveel? Dat zijn vragen die plantenliefhebbers altijd hebben beziggehouden. Als je teveel water geeft, kunnen de wortels gaan rotten. Als je te weinig water geeft, zal je plant zich dan weer niet goed ontwikkelen en minder bloemen geven. Je balkonplanten geef je best één keer heel veel water dan meerdere keren kleine porties. Op warme dagen, zeker bij grotere potplanten, is het zinvol om de grond eerst kort water te geven en daarna (na 5 tot 10 minuten) uitgebreid water te geven omdat een vochtige grond water beter kan opnemen. Geef direct aan de voet van de plant water en niet op de bladeren. Je kan een laagje grind, schors of stro op het oppervlak leggen om te vermijden dat de aarde te snel opdroogt. Zo kunnen je planten in de zomer enkele dagen doorstaan als je op vakantie gaat. Meer tips over het begieten van je balkonplanten tijdens de vakantie vind je hier.

Niet alle balkonplanten hebben evenveel dorst

De hoeveelheid water die je plant nodig heeft, hangt voornamelijk af van het type plant. Terwijl sommige balkonplanten heel dorstig zijn, hebben anderen maar af en toe wat water nodig. Als je vanaf het begin liever wat minder water geeft, kies dan bijvoorbeeld voor lavendel, rozemarijn of een sedumplant. Informeer je bij de aankoop naar de waterbehoefte van je planten. Ook de oriëntatie van je balkon heeft invloed op de hoeveelheid water die je planten nodig hebben : planten op een noord-georiënteerd balkon zijn tevreden met beduidend minder water dan planten die groeien op een zuid-georïënteerd balkon.

Tip: Hoe kouder de locatie van je planten, hoe minder water ze nodig hebben. Natuurlijk voelen niet alle planten zich goed op een noordbalkon. De keuze van de plant is dus heel belangrijk!

Geef op het juiste tijdstip water

Je balkonplanten hebben overdag het meeste water nodig. Toch moet je proberen om ze overdag geen water te geven. In de brandende middagzon zal het water namelijk verdampen en anderzijds kunnen je planten verbranden als er nog druppels op de bladeren liggen. Geef je planten dus bij voorkeur ‘s morgens water, zodat de bladeren snel kunnen opdrogen voordat de zon feller begint te schijnen. Als je je planten ‘s avonds water geeft, kan het vocht worden vastgehouden en wordt de kans op schimmelziekten groter.

Voor elke pot… de passende druppel

Ook de keuze van de pot heeft een invloed op de waterbehoefte van de plant. Terwijl kleine planten in grote potten minder dorst hebben, hebben grote planten in kleine potten veel water nodig. In dit geval moet je zo snel mogelijk verpotten zodat de wortels meer ruimte krijgen en het water beter kunnen opnemen. Klei- en terracottapotten kunnen water opslaan en afgeven aan de potgrond, dus planten in dergelijke potten moeten vaker water krijgen dan planten in plastic potten.

Jouw balkonplanten zijn heel gevoelig

Beeld je in : na een hete zomerdag kan je nauwelijks wachten om een duik te nemen in het verfrissende zwembad. Maar wacht even : je moet eerst vooraf douchen – meestal is dit een ijskoude douche. Dit is precies hoe je balkonplanten zich voelen als je ze water geeft dat net uit de kraan komt. Om deze temperatuurshock te vermijden, laat je het water een tijdje staan voordat je je planten ermee begiet. Ze houden eigenlijk het meest van regenwater. Dus als je de mogelijkheid hebt om regenwater op te vangen, des te beter! Je doet niet alleen je planten een plezier, je beschermt ook nog eens het milieu!

Meer blogposts

Balkonplanten correct verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten

De juiste planten op je balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Je balkon beplanten tijdens de winter