Bijen, hommels en andere insecten vinden de laatste jaren niet genoeg voedsel en nestplaatsen. We tonen jou hoe je je balkon of vensterbank omtovert tot een bijenoase!

Zoals je ongetwijfeld weet, zijn bijen en andere insecten onmisbaar voor de bestuiving van planten. Ook de groenteplanten op je balkon zoals tomaten, paprika of courgette, moeten door bijen bestoven worden om vruchten te kunnen ontwikkelen. Met een bijenvriendelijk balkon ondersteun je dus niet enkel de natuur, maar ook je eigen oogst.

Waarop moet je letten bij een bijenvriendelijk balkon?

  • Plant indien mogelijk heel veel verschillende bloemen zodat de bijen een grote keuze hebben en graag terugkomen naar je balkon. Bovendien houdt niet elke bij van dezelfde bloemen.
  • Bijen hebben het ganse jaar door honger. Als je planten aanplant met verschillende bloeitijden, dan is er steeds genoeg voeding voor de bijen.
  • Let erop dat je plantenbeschermingsproducten gebruikt die niet gevaarlijk zijn voor bijen zodat de bijen ook na de toepassing de nectar uit de bloemen kunnen halen.
Zelfs uw balkon kan een bijenoase worden!

Welke bijenvriendelijke planten zijn geschikt voor het balkon?

Heel wat planten zijn bijenvriendelijk, maar sommige soorten trekken alleen de bijen aan zonder over nectar of stuifmeel te beschikken waarvan de bijen kunnen eten. Vooral bloeiende soorten zoals Dahlia, Aster of Afrikaantje bieden nauwelijks voedsel voor de bijen. Wel heel geschikt zijn margrieten of zonnebloemen, omdat ze niet enkel heel eenvoudig zijn in onderhoud en perfect op het balkon kunnen groeien, maar ook een waar paradijs zijn voor insecten. Heb je niet veel plaats, kies dan best voor kleinere planten die in een pot of bloembak kunnen worden aangeplant.

De eenvoudigste manier is om een zaadmengeling van kleurrijke wilde bloemen te kopen. Vul gewoon een beetje potgrond in een bloembak, verdeel de zaden en geef rijkelijk water. Bovendien heb je daar zelfs geen balkon voor nodig : zelfs op je vensterbank is een bloembak met wilde bloemen heel aantrekkelijk voor bijen.

Wat velen niet weten : kruiden zijn eveneens een heel eenvoudige voedingsbron voor bijen. Dus als je een kruidenliefhebber bent, zorgt een gevarieerd kruidenbed niet alleen voor een lekkere oogst, maar ook voor voeding voor insecten. Vooral tijm, basilicum, salie en bieslook zijn heel geliefd. Munt kan je bovendien heel gemakkelijk samen met aardbeien aanplanten. Je kan er een heerlijk drankje van maken, in een pot voelen ze zich heel goed samen en ze kijken alvast uit naar het bezoek van heel wat bijen!

Hoe kan bijen helpen bij het nestelen?

Om ervoor te zorgen dat bijen zich kunnen vermeerderen, kan je hen op het balkon of op de vensterbank een nesthulp ter beschikking stellen. Daarbij is het heel belangrijk om te weten dat bijen zich liefst in een verticale nesthulp nestelen.

Wil je hen helpen bij het nestelen, plaats dan enkele plantenstengels rechtop. De favorieten van zoemende insecten zijn de stengels van zonnebloemen en bramen. De eenvoudigste manier om een nesthulpmiddel voor bijen te maken : stop een stengel tussen je wilde bloemen en kruiden. Zo kunnen de bijen zich voeden en zich tegelijkertijd nestelen. Bovendien heb je geen extra ruimte nodig.

Tip: uitgebloeide bloemen kan je gewoon laten staan. Vooral de hoge stengels dienen als overwinteringsplaats voor insecten en hun larven. In de lente kan je de uitgedroogde planten verwijderen, maar er zijn er ook die in het daaropvolgende jaar terug bloeien. Deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

Als alternatief kan je de holle bamboetakken met verschillende plantenstengels samenknopen en op een beschutte plek op je balkon plaatsen. Zelfs een boomschijf met kleine gaatjes is geschikt. Als je goed kan knutselen, kan de bouw van een echt insectenhotel een leuk DHZ-project voor je zijn. Daarvoor heb je een klein huisje of houten kistje met verschillende vakjes nodig. Deze vakjes kan je opvullen met zaken waarvan insecten houden : bamboestokjes, houtwol, plantstengels, kleine takjes, stro en dennenappels. Zo hebben bijen, hommels en andere insecten een leuk huis en misschien herberg je wel een kleine bijenfamilie!

Een boomschijf met gaten of een insectenhotel bieden de bijen een plekje om te nestelen.

Meer blogposts

Water geven tijdens je vakantie

Verpotten : stap voor stap

Correct en eenvoudig bemesten