De bloemetjes in je bloembakken en -potten zijn aangeplant en niets staat je vakantie op je balkon nog in de weg? Zorg dat dit zo blijft door ze goed te verzorgen met onze tips.

Om de bloei en de groeikracht van je balkonplanten te versterken, is naast de juiste standplaats ook verzorging belangrijk. Afhankelijk van hoe zonnig je balkon is, zijn er verschillende planten geschikt. In dit artikel lees je hoeveel zon de populairste balkonplanten nodig hebben en voor welk type balkon ze geschikt zijn.

Zalig ontspannen op het balkon in een zee van bloemen!

Verzorgingstip 1 : planten en verpotten

Als je in het voorjaar nieuwe planten op je balkon aanplant, gebruik je best een kwalitatieve potgrond. Deze moet een doorlatende en losse structuur hebben. Sommige planten geven ook de voorkeur aan een iets zanderigere bodem, dus let bij de aankoop van de planten vooral op hun behoeften die vermeld staan op het plantenetiket.

Tip: Een laagje hydrokorrels op van de pot en drainagegaten onderaan de pot beschermen de planten ook bij hevige regen tegen waterophopingen doordat het overtollige water gemakkelijk kan wegvloeien.

Meerjarige planten moeten in het voorjaar worden verpot in een portie verse potgrond. Haal de wortelkluit voorzichtig uit de pot en maak je bloembak grondig schoon voordat je de plant er opnieuw in aanplant. Dit is eveneens de ideale gelegenheid om de wortels van je plant te onderzoeken en oude of verrotte wortels te verwijderen.

In hun nieuwe pot voelen je planten zich snel weer thuis!

Verzorgingstip 2 : balkonplanten correct water geven

Balkonplanten staan vaak op plaatsen waar het erg zonnig en winderig is. Dit zorgt onvermijdelijk voor een snellere uitdroging van de potgrond en dus hebben de planten meer nood aan water. Geef je balkonplanten daarom zeer regelmatig water (zelfs dagelijks op hete zomerdagen). Doe dit bij voorkeur ‘s ochtends. Indien je dit ‘s avonds doet, zal er zich tijdens de koude nacht te veel water ophopen, wat meer gevaar voor schimmelziekten betekent. Meer tips voor het correct water geven van je balkonplanten vind je hier.

Tip: Als de bladeren van je planten aan de zijkanten oprollen en de grond verhardt of scheurt, dan krijgen je planten te weinig water. Geef ze rijkelijk water, dan zullen ze zich snel herstellen!

Verzorgingstip 3 : balkonplanten correct voeden

Bloembakken en -potten zijn niet zo groot waardoor de voedingsreserves in de potgrond snel opgebruikt zijn. De meeste balkonplanten zijn bovendien heel gulzig en hebben extra voeding nodig. Als je niet te vaak wilt bemesten, kan je een meststof met langdurige werking gebruiken. Die kan je bij de aanplanting in het plantgat strooien of nadien lichtjes in de potgrond inwerken. De voedingsstoffen worden geleidelijk vrijgegeven gedurende 5 maanden – zo krijgen ze alles wat ze nodig hebben om goed te bloeien.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten

Je kan als alternatief een vloeibare meststof gebruiken. Die wordt om de twee weken aan het gietwater toegevoegd. Houd in het achterhoofd dat kruiden en groenten andere meststoffen nodig hebben dan je bloeiende planten. Ook een kleine Detox-kuur geeft je planten een boost en zal de bloemvorming bevorderen.

Het perfecte trio voor je balkonplanten!

Verzorgingstip 4 : balkonplanten correct snoeien

Om de vorming van bloemen te bevorderen, moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Afhankelijk van de plant kunnen de nieuwe knoppen direct onder de verdorde bloemen zitten. Wees dus heel voorzichtig wanneer je de oude bloemen uittrekt of met een schaar afknipt. Sommige planten worden na de eerste bloei ook helemaal teruggesnoeid – informeer je dus heel goed!

Verzorgingstip 5 : ziekten en plagen voorkomen

Controleer je balkonplanten regelmatig op mogelijke veranderingen in blad en bloemen. Als je ziekten en plagen tijdig identificeert, kan je de verspreiding stoppen en het gebruik van pesticiden vermijden. Het meest voorkomende probleem bij balkonplanten is meeldauw, een schimmelziekte waarbij de bladeren en bloemen bedekt zijn met een wit poederig laagje. Meestal start de ziekte aan de bladpunten en kan je dit in het begin gemakkelijk wegvegen met een zachte, vochtige doek. Als bloemen en scheuten zijn geïnfecteerd, helpt alleen nog een plantenbeschermingsmiddel.

Tip: De meeste ziekten ontstaan door te vochtige bladeren. Schud je planten na een sterke regenbui een beetje zodat de druppels van de bladeren vallen en het water niet blijft staan.

Controleer je planten regelmatig op ziekten en plagen.

Verzorgingstip 6 : balkonplanten correct laten overwinteren

Balkonplanten worden opgedeeld in eenjarige en meerjarige planten. Eenjarige planten bloeien maar één keer en hoeven dus niet te overwinteren. Meerjarige planten bloeien het volgende jaar opnieuw en moeten overwinterd worden. In de herfst moeten de balkonplanten ongeveer 2/3 teruggesnoeid worden. Daarna kan je de potten dicht bij een warme huismuur plaatsen, beschut tegen regen en wind. De planten hebben tijdens de winter geen extra voeding nodig maar een kleine Detox-kuur helpt ze de winter door te komen :

Green Shot

Detox-Kuur voor groene planten

Water hebben je planten tijdens hun winterslaap amper nodig (ongeveer twee gietbeurten per maand volstaan). Om te vermijden dat de aarde bevriest, kan je de aarde bedekken met vliesdoek of nog beter : de complete doek inwikkelen in vliesdoek.

Meer blogposts

Correct en eenvoudig bemesten

De juiste planten op je balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Geurkaarsen voor het balkon

Je balkon beplanten tijdens de winter

Overwintering van mediterrane balkonplanten