Vervelende muggensteken horen spijtig genoeg nu eenmaal bij een gezellige zomeravond op het balkon. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Onze kaarsen met lavendel en rozemarijn zorgen niet alleen voor meer sfeer op het balkon ; muggen en wespen houden niet zo van hun geur en zullen uit je buurt blijven.

Je eigen geurkaarsen maken is echt kinderspel en gaat supersnel. Wij tonen je, hoe je de lavendel- en rozemarijnkaarsen met weinig ingrediënten zelf kan maken. Je kan natuurlijk ook andere geuren gebruiken om de muggen te verjagen zoals citroen, eucalyptus of harsachtige dennengeur. De zelfgemaakte kaarsen zijn in elk geval een leuk souvenir of verjaardagscadeau.

Tip: Om muggen te verjagen zal je het meeste succes bereiken met lavendel, munt, eucalyptus, citroen of rozemarijn.

Dit heb je nodig voor je geurkaarsen :

 • Glaasjes of kleipotjes
 • Kaarsenlont (gewaxt met een metalen voet)
 • Ca. 800 g sojawas (voor 6 kaarsen)
 • Ehterische oliën (hier lavendel en rozemarijn)
 • Kruiden als versiering
 • Heet lijmpistool of vloeibare lijm
 • Satéstokjes
 • Wasknijpers
 • Trechter
 • Bain marie pot

We hebben onze kaarsjes in kleine kleipotjes gegoten. Ze hebben een diameter van ongeveer 4 cm. Je kan natuurlijk ook kleine glaasjes nemen.

Tip: Gebruik bij voorkeur sojawas. Die is iets vettiger dan het standaard kaarsvet en kan je gemakkelijker verwijderen. Bij het smelten en het gieten van de was zijn roestvrijstalen voorwerpen ideaal – zij kunnen met heet water kunnen worden schoongemaakt.

Stap voor stap

 1. 1.

  1. De pot voorbereiden

  Eerst moet het gat op de bodem van het potje worden dichtgemaakt. Hiervoor hebben we aluminiumfolie gebruikt dat met een lijmpistool is vastgeplakt. Omdat je de lijm al bij de hand hebt, kan je meteen ook de lont in het midden van het potje vastkleven. Met de satestokjes en de wasknijper houd je de lont mooi in het midden op zijn plaats.

 2. 2.

  2. De was smelten

  Zodra je het potje hebt voorbereid, kan je de was in een bain marie-pot smelten samen met de oliën. De vlokken vallen heel snel in dus je moet regelmatig vlokken toevoegen tot je voldoende was hebt om alle potjes te vullen.

 3. 3.

  3. Kaarsen gieten

  Gebruik nu een trechter om de vloeibare was in de potjes te gieten. Controleer meteen of de lont in het midden van de kaars zit, want eenmaal de was is opgedroogd, kan je dit niet meer aanpassn.

 4. 4.

  4. Kaarsen laten uitharden

  Zodra de was begint uit te harden, kan je bovenaan bloemen en kruiden als decoratie aanbrengen. Laat je kaars minimaal drie uren goed drogen voordat je haar verder decoreert – je kan bijvoorbeeld ook een gekleurd lint rond de potjes knopen.

Meer blogposts

Correct en eenvoudig bemesten

DIY : houders voor Tillandsia's

Een bijenvriendelijk balkon