Tillandsia's zijn heel veelzijdig omdat ze geen potgrond nodig hebben. Om ze houvast te bieden, kan je zelf een leuke houder knutselen. En veel heb je daar niet voor nodig!

Tillandsia’s zijn luchtplanten. Dit betekent dat ze geen potgrond nodig hebben om te groeien, maar wel lucht. In Afrika, hun land van herkomst, vind je ze op verschillende cactussen, boomstammen en rotsen. Daar vormen ze kleine wortels om zich vast te klampen en vervolgens hun voedingsstoffen uit de lucht te halen.

Tip: Omdat de luchtvochtigheid in huis niet zo hoog is, zoals in hun land van herkomst, moet je je Tillandsia regelmatig met wat water besproeien.

Dit heb je nodig voor je DIY-project :

 • Je Tillandsia natuurlijk
 • Koperdraad
 • Visdraad
 • Nagels om de decoratie aan de muur te bevestigen
 • Kniptang
 • Hamer
Dit heb je nodig voor je zelfgemaakte Tillandsia-houder

Tilly Tillandsia

Plantenportret

Zo maak je je eigen Tillandsia-houder

 1. 1.

  1. Voorbereiding van de koperdraad

  Vorm de koperdraad om tot een cirkel die groot genoeg is voor je Tillandsia. Vorm bij voorkeur meerdere cirkels zodat je planten voldoende grip hebben waarbij de middelste iets groter is.

 2. 2.

  2. Een lus maken

  Draai vervolgens de afzonderlijke draden aan de bovenkant samen en vorm een lus zodat het decoratiestuk kan opgehangen worden. Gebruik hiervoor een tang indien nodig.

 3. 3.

  3. De visdraad bevestigen

  Bevestig nu de visdraad aan het frame en kort deze in tot de gewenste lengte. Bevestig de nagel op de gewenste plaats in de muur en pas de draad indien nodig nog aan.

 4. 4.

  4. Tillandsia aanbrengen

  Je Tillandsia’s vormen na een tijdje kleine wortels en zullen zich daarmee vastklampen aan het draadframe. Om ze van in het begin wat te ondersteunen, kan je ze met wat visdraad bevestigen aan het koperdraadframe. Hang het geheel op aan de muur en klaar!

Meer blogposts

Stressfactoren voor groene planten

Planten voor de badkamer

Mythes over cactussen