Tillandsia

Hoi, ik ben : Tilly Tillandsia

De Tillandsia is afkomstig uit de Tropen en voelt zich daarom heel goed in een lichtrijke omgeving met hoge luchtvochtigheid. Om te groeien heeft ze geen potgrond nodig, waardoor ze ideaal is als decoratie in de woonkamer.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Was zijn eigenlijk Tillandsia's? Misschien heb je al gehoord van "luchtplantjes" of "air plants". Tillandsia's hebben in de meeste gevallen geen potgrond nodig om in te groeien. Ze zijn afkomstig uit exotische regio's in Zuid-Amerika en leven daar op kleine rotsen of stenen. Soms gebruiken ze ook een cactus om zich vast te houden. Tillandsia's halen geen voedingsstoffen uit de grond. Deze dient enkel om zich vast te zetten. Voedingsstoffen halen ze via hun speciale schubben direct uit de lucht.

Er bestaan in totaal meer dan 500 soorten Tillandsia's, waarvan er vooral groene, grijze en witte soorten terug te vinden zijn. Groene Tillandsia's leven eerder op schaduwrijke bodems in de jungle. Net daarom houden ze van vocht en hebben ze niet veel licht nodig. De grijze en witte soorten leven in de kruinen van bomen, vooral in regio's met minder neerslag en een eerder hoge luchtvochtigheid. Zij hebben daarom minder water, maar wel meer licht nodig.

De beste standplaats voor je Tillandsia

De Tillandsia voelt zich heel goed op een goed verlicht plekje – toch wordt het direct aan een zuid-georiënteerde venster veel te warm. Aangezien de plant afkomstig is uit de Tropen, mag de kamertemperatuur niet onder 16°C gaan. Een hoge luchtvochtigheid is ook een voordeel. Dat maakt een plekje in de keuken of badkamer perfect! Als het in de zomer lekker warm en zonnig wordt, kan je je Tillandsia ook buiten plaatsen.

Tip: Let erop dat je – naargelang de kleur van je Tillandsia – meer of minder licht nodig hebt. Groene Tillandsia’s redden het best met minder licht, witte en groene soorten hebben meer licht nodig.

Tillandsia's opbinden

Tillandsia’s hebben geen pot met potgrond nodig, maar wel een voorwerp waaraan ze zich kunnen vasthouden. Stukken hout, kalkarme stenen, schelpen of een draadframe zijn hiervoor ideaal. Om ervoor te zorgen dat de wortels aan het voorwerp kunnen “vastgroeien”, kan je de Tillandsia tijdelijk vastmaken. Dit kan je ofwel door ze vast te lijmen (gebruik geen hete lijm!) of door ze op te knopen. Een dunne vislijn of draad is hiervoor ideaal.

Tip: Als alternatief kan je een oude nylonpanty’s gebruiken. Knip stroken van ca. 2 cm breed om rond de plant te binden. De panty’s zijn elastisch, bijna doorzichtig en heel zacht, zodat je plant niet wordt beschadigd.

Als je je Tillandsia nicht als luchtplant wilt behouden, kan je ze ook in een pot stoppen. Dit gaat echter alleen met groene Tillandsia’s. Gebruik hiervoor een zandrijke, luchtige  potgrond zoals onze Cactus Love Potgrond.

Tillandsia's correct water geven

Aangezien de Tillandsia haar wortels enkel gebruikt om zich ergens aan vast te hechten, neemt ze water en voedingsstoffen via de bladeren op. Dat betekent dat je je plant dus geen water hoeft te geven met een gieter, maar dat je ze met een handsproeier moet bespuiten. Voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (vb. badkamer) is het voldoende om de plant 1 x per week met lauwwarm water te besproeien. Bij een lagere luchtvochtigheid kan je dat om de 2 dagen doen. In de winter kan je dit reduceren tot 1 x per week.

Tip: Tillandsia’s houden heel erg veel van kalkarm water zoals regen- en mineraalwater.

Tillandsia's correct bemesten

Om je Tillandsia voedingsstoffen toe te dienen, kan je ze 1 tot 2 maal per week bemesten. Doe dit met behulp van een vloeibare meststof zoals onze Cactus Love Voeding. Die voeg je gewoon toe aan het water in de handsproeier. Als alternatief kan je ook de Green Shine Spray gebruiken. Die zorgt specifiek voor de verzorging van de bladeren en vermijdt kalkvlekken.

Blogposts rond het thema

Cactussen en vetplanten verzorgen

Mythes over cactussen

Water geven tijdens je vakantie