Bij koude temperaturen brengen we meestal niet zo veel tijd door op het balkon maar het is toch leuker om vanuit de woonkamer een prachtig bloeiend balkon te kunnen bewonderen? We tonen je hoe je ook tijdens de winter wat kleur op je balkon kan toveren.
Balkonplanten voorbereiden op de winter
Eenmaal je eenjarige balkonplanten zijn uitgebloeid, kan je je bloembakken winterklaar maken. Haal alle oude planten uit de bak en maak de bak grondig schoon – zo kunnen geen ongedierte en schimmelziekten worden overgedragen. Eenmaal je dit hebt gedaan, kan je beginnen met de winterbeplanting : vul de bak op met verse potgrond, maak de wortelkluit van je plant wat los en plaats de plant in de bak. Enkel nog veel water geven en niets staat het mooie winterbalkon nog in de weg!
Tips om de juiste planten in je bloembakken aan te planten, vind je trouwens hier.
Bij de keuze van de plantenbak moet je rekening houden met twee zaken : voldoende afwatering in de vorm van afvoergaten en vorstbestendige bakken. Dit laatste is heel belangrijk omdat bij vorst overtollig gietwater en regenwater zich in de bak kan verspreiden en de bak kan doen laten barsten. Om de wortels wat warmer te houden, kan je de bak in vliesdoek wikkelen. Door een houten plaat onder grotere potten te leggen, hou je de kou van onderaf buiten.
Tip: Het ideale tijdstip om je winterbloemen te planten is tussen september en november. Zo kunnen de planten nieuwe wortels vormen voordat de eerste echte kou er is.
Balkonplanten tijdens de winter goed verzorgen
Planten hebben in de winter in het algemeen minder aandacht nodig dan in de zomer. Toch zal een beetje verzorging de planten stimuleren om te bloeien en om hen door het koude seizoen te begeleiden.
- Water geven : geef je planten regelmatig water op vorstvrije dagen zodat de wortels niet bevriezen.
- Voeden : winterharde balkonplanten hebben niet veel voeding nodig, dus gebruik bij voorkeur een langwerkende meststof – de voedingsstoffen zullen gedurende vijf maanden langzaam aan vrijgegeven worden.
- Snoeien : in het voorjaar worden enkele winterharde planten gesnoeid om ze te stimuleren opnieuw te bloeien. Dit geldt echter niet voor alle planten. Lees daarvoor aandachtig het plantenetiket.
Meer over de verzorging van balkonplanten vind je hier.
De mooiste balkonplanten voor de winter
Verschillende vaste planten of kleine houtgewassen zijn geschikt als balkonplant tijdens de winter. Vooral planten met een compacte groei en lange bloei zijn ideaal. Hier vind je onze populairste balkonplanten voor de winter :
- 1.
1. Winterheide
Deze meerjarige winterplant bloeit van november tot april met roze, witte of rode bloemen. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog en is dus ideaal voor het balkon. Een half-schaduwrijke tot zonnige locatie is ideaal.
- 2.
2. Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes worden als knol in een pot aangeplant (ongeveer 4 x zo diep als de knol zelf) en verschijnen elk jaar opnieuw. Ze bloeien in januari en februari en hebben een schaduwrijke tot half-schaduwrijke plaats nodig.
- 3.
3. Skimmia
De skimmia vormt in de winter rozerode bloemen en rode besjes. Voor de rest vormt deze groenblijvende plant het ganse jaar door een blikvanger. Ze houdt van een half-schaduwrijk plekje. Let op : er bestaan mannelijke en vrouwelijke planten die voor de bestuiving allebei nodig zijn.
- 4.
4. Bergthee
Net zoals winterheide is bergthee een zeer robuuste plant. Ze vormt dikke, rode bessen die tot in de lente aan de plant blijven hangen. De plant is slechts 10 tot 15 cm hoog en voelt zich comfortabel op een half-schaduwrijke locatie. Opgelet : de bessen zijn licht giftig.
- 5.
5. Winterviooltjes
Winterviooltjes bloeien vanaf de herfst en vaak nog eens in de lente. Met hun meerkleurige bloemen vormen ze een echte blikvanger op het balkon. Je kan ze zowel in bloembakken als in hanging baskets aanplanten, bij voorkeur op een half-schaduwrijke plaats.
- 6.
6. Vlambloem / kruipphlox
Deze plant staat vooral bekend als vergroener van muren, maar is ook ideaal voor bloembakken op het balkon. In het voorjaar vormt ze witte, roze of blauwviolette bloemetjes. De plant geeft de voorkeur aan een zonnige of half-schaduwrijke locatie.