Dracaena

Hoi, ik ben : Diego Dracaena

De Dracaena is afkomstig uit Afrika en kan tot 18 meter groot worden. De plant is ideaal als kamerplant, vooral als je (nog) niet beschikt over groene vingers.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Dracaena is heel veelzijdig. Er bestaan wel 100 verschillende soorten. Enkele daarvan hebben eerder lange en fijne bladeren. Andere - zoals onze Dracaena - hebben dan weer grote bladeren met een prachtig patroon. Omdat de plant helemaal niet veeleisend is, is ze ideaal voor plekjes met weinig lichtinval en zal ze het je vergeven, wanneer je tussendoor niet veel voor haar kan zorgen.

Tip: de Dracaena past perfect in je slaapkamer. Ze wordt namelijk beschouwd als luchtreinigende plant die je zuurstof geeft. Ze ziet er dus niet enkel goed uit, ze geef je ook nog eens een goede nachtrust!

De ideale standplaats voor je Dracaena

Hoewel de Dracaena uit Afrika komt,  houdt ze niet van direct zonlicht en hitte. Een lichtrijke locatie zorgt voor meer uitgesproken bladpatronen. Direct zonlicht zal de bladeren beschadigen. Plaats je Dracaena dus in een hoekje van de kamer, niet direct voor het raam. Bovendien is de plant heel gevoelig voor koude : de plant kan bevriezen als ze bij lage buitentemperaturen bij een open raam staat.

Tip: in de zomer staat de Dracaena ook graag op het balkon. Vermijd echter de middaghitte zodat de bladeren niet verbranden.

Houd er bij het kiezen van de standplaats rekening mee, dat de Dracaena niet toegankelijk is voor honden en katten. Het eten van de bladeren kan namelijk voor maagproblemen zorgen.

Dracaena planten en verpotten

De Dracaena geeft de voorkeur aan een lichte, waterdoorlatende bodem. Gebruik hiervoor best een specifieke potgrond voor kamerplanten. Plant je Dracaena direct na de aankoop aan in een pot. De wortels hebben namelijk zeer weinig plaats om te groeien. We raden je ook aan om je plant om de 2 jaar te verpotten.

Tip: de diameter van de nieuwe pot moet 3 tot 4 cm groter zijn dan de oude pot.

Bij het verpotten kan je van de gelegenheid gebruik maken om ineens de wortels te inspecteren. Snijd oude of rotte wortels af. De ideale periode om je Dracaena te verpotten is het voorjaar : dan begint de groeifase en kunnen beschadigde wortels sneller genezen.

Je Dracaena water geven

Dracaena’s zijn geen dorstige medebewoners en ook hier geldt “minder is meer”. Ze houden namelijk niet van waterophopingen. Let erop dat de potgrond steeds licht vochtig, maar niet te nat is. Als je Dracaena te weinig water krijgt, zullen de bladranden bruin kleuren – houd de bladeren dus steeds goed in het oog.

Tip: heb je met de allerbeste bedoelingen te veel water gegeven? Geen probleem! Haal de Dracaena uit de pot, verwijder de natte potgrond en plant je plant in een versie portie potgrond.

Je Dracaena correct verzorgen

Voor een goede groei en sappig groene bladeren heeft je Dracaena voldoende voedingsstoffen nodig, zoals stikstof en ijzer. Geef haar daarom om de 2 tot 4 weken een portie voedingsstoffen via het gietwater. Hiervoor is de Jungle Fever Voeding uitermate geschikt. Als alternatief kan je ook praktische meststofstaafjes gebruiken die je Dracaena gedurende 2 maanden voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.

Ook de bladeren van je Dracaena kijken uit naar wat verzorging. Veeg het stof om de 2 weken van de bladeren met een doek. Voor een extra fris uitzicht en prachtige bladeren kan je onze Green Shine bladverzorgende spray gebruiken.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Stressfactoren voor groene planten