Monstera

Hoi, ik ben : Mia Monstera

De Monstera is een tropische plant uit de Midden- en Zuid-Amerikaanse bossen. Met haar grote, opvallende bladeren is ze een absolute blikvanger en mag ze daarom niet bij je thuis ontbreken.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De tropische Monstera wordt omwille van haar opvallende bladeren ook wel "gatenplant" genoemd en is al enkele jaren opnieuw heel populair. Met een beetje genegenheid en een correcte verzorging ontwikkelt de gracieuze plant met aanvankelijk hartvormige bladeren zonder spleten zich in een handomdraai tot een indrukwekkende plant - zo vormt ze een perfecte aanvulling op je eigen urban jungle.

De beste standplaats voor je Monstera

Kies voor je Monstera bij voorkeur een half-schaduwrijk plekje. Daarbij moet je er zeker op letten dat de plant voldoende licht krijgt zodat de typische “gaten” zich optimaal kunnen vormen. De Monstera houdt alleszins niet van te veel zonlicht want dit kan de bladeren doen vervagen.

Vanwege zijn tropische oorsprong houdt je Monstera van een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen rond 21°C. Het stoort haar echter niet als de temperatuur kort daalt tot ongeveer 16°C. Dit zou echter bij voorkeur alleen het geval moeten zijn tijdens haar rustperiode van oktober tot februari.

Tip: Als de plant lichtinval krijgt van alle kanten, zullen haar bladeren zich heel mooi ontwikkelen. Ze voelt zich op haar best in de morgen- en avondzon, waarvan ze vooral in de zomer kan genieten. Als je de plant buiten plaatst, moet je er echter op letten dat ze niet in direct zonlicht wordt geplaatst.

Je Monstera correct planten en verpotten

Omdat de Monstera heel traag groeit, zal ze je zeer dankbaar zijn als je haar van bij het begin voldoende plaats geeft. Om die reden plant je haar best in een grotere pot en zorg je er ook voor dat de jonge plantjes regelmatig worden verpot (ongeveer 1 keer per jaar). Als je Monstera echter reeds enkele jaren oud is, volstaat het om het bovenste laagje potgrond in het voorjaar te vervangen door een portie verse aarde en de plant slechts om de 2 tot 3 jaar te verpotten.

Tip: De ideale periode om te verpotten is het voorjaar, bij het begin van de groeiperiode. Daarbij moet je er goed op letten dat de bovengrondse wortels niet worden beschadigd. Als deze echter heel talrijk zijn, kan dit erop wijzen dat je Monstera een tekort heeft aan water, voedingsstoffen of plaats.

Je Monstera correct water geven

Het is heel belangrijk dat je Monstera regelmatig water krijgt. Toch moet je waterophopingen vermijden en tussen november en maart spaarzamer zijn met het gietwater. Vooral bij een lage luchtvochtigheid mag ze tussendoor met water worden besproeid. Als alternatief kan je dit ook doen met onze Green Shine bladverzorgende spray. Deze spray helpt je plant om mooie, diepgroene bladeren te krijgen en zich heel comfortabel te voelen.

Trouwens : als de bladranden van je Monstera zwart kleuren, wijst dit op een teveel aan water. Controleer of er water in de onderzetter staat en giet het water weg. Geef je plant vervolgens pas weer water als de potgrond is opgedroogd.

Tip: Ga je op reis? Hang de bovengrondse wortels dan in een glas gevuld met water. Daardoor wordt je Monstera tijdens je afwezigheid toch voorzien van voldoende vocht.

Je Monstera correct voeden

De gatenplant is een zeer hongerige plant en heeft toch heel wat voeding nodig. Geef ze daarom van april tot augustus elke week een portie meststof. Van november tot maart volstaat het om je plant om de 4 weken te voeden. Het resultaat : de imposante bladeren zien er gezond, krachtig en groen uit en de plant blijft een blikvanger in je urban jungle. Om je plant te voeden, bieden we je onze Jungle Fever meststof aan die eenvoudig aan het gietwater kan worden toegevoegd.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap

Cactussen en vetplanten verzorgen