Graslelie

Hoi, ik ben : Greta Graslelie

De graslelie behoort tot de klassiekers onder de kamerplanten. Deze sobere plant is namelijk heel gemakkelijk in onderhoud. Ze kan op praktisch elke plaats worden gezet en groeit heel snel.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De graslelie groeit in trossen en is door het lange blad ook geschikt als hangplant. Ze is afkomstig uit Zuid-Afrika en is bij ons vooral bekend in de witte en groene variant "Variegata". De "Streaker" graslelie ziet er ook bijzonder uit met haar diepgroene bladeren en lichte strepen.

Omdat de graslelie heel gemakkelijk te verzorgen is en ze zich vrijwel op elke locatie thuisvoelt, is ze ideaal als kamerplant en vooral als kantoorplant. Dit heeft haar de bijnaam "Official Grass" of "Official Palm" opgeleverd.

De beste standplaats voor de graslelie

Graslelies stellen geen hoge eisen aan hun locatie. Toch houden ze het liefst van een lichtrijk plekje. Vooral wanneer je houdt van prachtige strepen op de bladeren, moet je je plant toch wat zonlicht gunnen. Hier komen de bladstrepen het mooist tot hun recht. In de zomer voelt de graslelie zich ook thuis op het balkon – vermijd echter de brandende middagzon zodat de bladeren niet verbranden.

In de winter heeft je graslelie het graag wat frisser. Zorg voor een temperatuur van minimum 10°C. Bij lagere temperaturen zal de plant stoppen met groeien.

Graslelie aanplanten en verpotten

Graslelies zullen het best groeien in een voedingsrijke en doorlatende potgrond zoals een potgrond specifiek ontwikkeld voor kamerplanten en palmen. Aangezien graslelies snel groeien, is het nodig om je plant om de twee jaar te verpotten. Kies daarbij een pot die ongeveer 30% groter is. Hoe de pot er ook uitziet : kies altijd voor een exemplaar met drainagegaten zodat het overtollige water gemakkelijk kan wegvloeien.

Tip: Omdat de wortels van de graslelie niet diep inwortelen, kan je een relatief lage pot uitkiezen voor je graslelie.

Graslelie correct vermeerderen

De graslelie is een echte meester op het gebied van vermeerdering : ze heeft bladeren onder de vorm van lianen waarop stekjes groeien. Deze kan je voorzichtig met een scherp mes afsnijden en in een nieuwe pot plaatsen. Let erop dat de potgrond vanaf het begin goed vochtig is.

Tip: Om zekerte zijn dat de nieuwe graslelie goed gaan groeien, kan je het stekje in een pot plaatsen zonder het van de moederplant te verwijderen. Zo wordt het tijdens de eerste weken door de moederplant ondersteund.

Graslelie correct water geven

De regel : hoe minder water, hoe beter want de graslelie houdt echt niet van natte voeten. Bij overtollig water kleuren de bladeren of bladpunten vaak bruin. Verwijder daarom tijdig het water in de onderzetter. Je hoeft je graslelie maar één maal per week water te geven zodat de potgrond steeds licht vochtig is. Je graslelie neemt het je zeker niet kwalijk als je een gietbeurt vergeet aangezien de dikke wortels het water goed kunnen vasthouden.

Graslelie correct verzorgen

Ook al is de graslelie een sobere plant, ze is altijd blij met extra voedingsstoffen. Geef haar tijdens de groeifase van maart tot oktober één maal per week extra voeding met een speciale meststof zoals onze Jungle Fever voeding. In de winter volstaat het om je plant één maal per maand te bemesten.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap