Sansevieria

Hoi, ik ben : Sandra Sansevieria

De Sansevieria is afkomstig uit het warme, droge Afrikaanse klimaat. Bij een goede verzorging kan het zijn dat bij oudere planten soms kleine groenwitte bloemetjes verschijnen die 's nachts opengaan en heerlijk ruiken.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Sansevieria behoort tot de familie van de drakenbomen en vormt lange, puntige, zwaardvormige bladeren die aan beide zijden zijn gemarkeerd met licht- of donkergroene lijnen en die tot 1,5 meter lang kunnen worden. Sommige Sansevieria-soorten worden niet alleen als kamerplanten gekweekt, maar ook als consumptieplant. De hennepachtige vezels dienen als grondstof voor de bedrading van bogen.

De beste standplaats voor je Sansevieria

De Sansevieria is een heel robuuste huisgenoot en voelt zich prettig bij temperaturen tussen 15 en 30°C, waarbij 21 tot 24°C optimaal is. Omdat de plant uit de woestijn komt, geef je haar best een plekje met veel lichtinval en zonlicht. Van eind mei tot eind augustus kan je Sansevieria ook op het balkon staan. Het is beter om haar daar een schaduwrijk plekje uit te zoeken zodat de bladeren niet verbranden.

Sansevieria aanplanten en verpotten

De Sansevieria groeit het best in een luchtige potgrond met wat zand. Gebruik daarom een potgrond specifiek voor kamerplanten en vermeng die met wat zand of cactuspotgrond. Ideaal zijn lage potten met grote diameter door de wortelen die zich oppervlakkig uitstrekken.

Tip: De Sansevieria heeft zware, grote bladeren. Kies daarom een zware pot uit die niet omvalt.

Verpot je Sansevieria zodra de wortelen over de rand van de pot beginnen groeien of ze de potgrond uit de pot duwen. Verpot je Sansevieria sowieso om de 2 tot 3 jaar, idealiter in het voorjaar bij de start van de groeifase. Let erop dat de nieuwe pot voorzien is van drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen.

Sansevieria correct vermeerderen

Je kan de Sansevieria heel gemakkelijk vermeerderen door te stekken. Snijd een volledig blad of de punt van een blad af. Het volledige blad kan je vervolgens in stukken snijden van ongeveer 5 cm. Als je enkel een bladpunt hebt afgesneden, dan moet die ook 5 cm groot zijn.

Tip: gebruik bij het snijden een scherp en zuiver mes om een goede snijrand te krijgen en geen bacteriën in de plant te brengen.

Laat de afgeknipte stekken ongeveer een week aan de lucht drogen voordat je ze in vochtige potgrond legt. Op een half-schaduwrijk plekje rond de 20°C zullen zich kleine wortels vormen waaruit dan weer nieuwe bladeren groeien.

Sansevieria correct water geven

Geef je plant spaarzaam water. Ze houdt eerder van droogte dan van vochtigheid. Geef je plant pas water wanneer de potgrond droog is en giet aan de zijkant van de plant op de aarde. Geef je Sansevieria om de twee weken water, tijdens de zomer mag dit wekelijks en tijdens de winter hoeft dit slechts om de vier weken.

Sansevieria correct verzorgen

Voor een goede groei en stevige bladeren zijn voldoende voedingsstoffen nodig. Bemest je planten tijdens de groeifase van maart tot oktober om de drie tot vier weken met een speciale meststof voor groene planten zoals onze Jungle Fever Voeding. Tijdens de winter hoef je niet te bemesten.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

 

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Cactussen en vetplanten verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten