Crassula

Hoi, ik ben : Christine Crassula

De Crassula wordt ook wel Geldboom of Geluksboom genoemd. De plant kan tot twee meter hoog worden maar geen zorgen : in je woonkamer komt het niet zo ver! De zomer brengt de plant trouwens graag door op een zonnig balkon.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Crassula is een dikbladerige plant en behoort tot de familie van vetplanten. Ze is afkomstig uit de droge Zuid-Afrikaanse regio's en is daarom veel zon en weinig water gewoon. Dit maakt van de Crassula een heel onderhoudsvriendelijke plant. Ze voelt zich goed op lichtrijke plekjes in de woning, maar kan tijdens de zomer gerust buiten worden geplaatst.

De beste standplaats voor je Crassula

Omdat de Crassula afkomstig is uit zonnige gebieden, geeft de plant ook bij jou thuis de voorkeur aan een lichtrijk plekje. Een plaats met 2 tot 3 uur zonlicht is ideaal maar hoeft daarom niet noodzakelijk aan een zuid-georiƫnteerd venster te zijn. Als de plant op een donker plekje staat, zal je merken dat ze zeer lange en dunnen stengels vormt die slap gaan hangen.

Als je je Crassula tijdens de zomer op het balkon wilt plaatsen, laat je haar best langzaam aan het directe zonlicht wennen. Stel de plant daarom gedurende 1 tot 2 weken op een half-schaduwrijke plaats op het balkon. Zo went ze aan de frisse buitenlucht en zal ze later ook genieten van de zon.

Tip: Net zoals bij andere vetplanten is het voor een gelijkmatige groei belangrijk dat de plant nu en dan wordt gedraaid. Zo groeit ze in alle richtingen en kan ze niet omvallen.

Crassula correct aanplanten en verpotten

Door haar herkomst geeft de Crassula de voorkeur aan een zanderige potgrond waarin geen water wordt vastgehouden. Gebruik daarom een speciaal substraat voor cactussen en vetplanten zoals onze Cactus Love potgrond. Om de waterafloop te verbeteren kan je onderaan de pot een laagje hydrokorrels aanbrengen.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

De Crassula groeit eigenlijk niet zo snel en daarom hoeft ze pas om de 3 tot 4 jaar verpot te worden. Ben je niet zeker of je plant moet worden verpot? Haal ze dan voorzichtig uit de pot en bekijk de wortels. Als de potgrond grotendeels is doorworteld, dan is het nodig om te verpotten. Dit bezorgt een plant echter heel wat stress. Plaats je Crassula daarom direct na het verpotten niet in direct zonlicht maar gun haar wat schaduw.

Crassula correct water geven

Wat geldt voor heel wat andere vetplanten, geldt ook voor je Crassula : liever te weinig water geven dan te veel. Dankzij haar dikke bladeren kan de Crassula heel wat water opslaan en droogt ze niet uit – zelfs wanneer de potgrond heel droog aanvoelt. Geef daarom pas terug water wanneer de potgrond volledig opgedroogd is. In de zomer is dit normaal gezien ongeveer na twee weken het geval, in de winter hoef je maar om de zes weken te begieten. Vergeet niet om na de gietbeurt het overtollige water in de onderzetter uit te gieten.

Tip: Je merkt dat je plant een watertekort heeft aan de bladeren die beginnen te krullen. Dit betekent dat de plant moet leven van het water dat in haar bladeren is opgeslagen en dat ze extra water nodig heeft.

Crassula correct bemesten

Je Crassula groeit heel langzaam en heeft daarom weinig voedingsstoffen nodig. Gebruik daarvoor een cactusmeststof die afgestemd is op de behoeften van deze woestijnplanten. Het volstaat om de meststof om de vier weken (dus om de 2 gietbeurten) aan het gietwater toe te voegen. Tijdens de winter (van oktober tot februari) hoef je je Crassula niet te bemesten.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten
Crassula vermeerderen

De Crassula kan vrij gemakkelijk worden vermeerd via stekken. Je kan hiervoor zowel hele stengels als losse bladeren gebruiken. Snijd ze voorzichtig af met een scherp mes en laat het snijpunt ongeveer 24 uur drogen. Vervolgens vul je een pot met wat cactuspotgrond en leg je de stekken op de potgrond tot het moment ze hun eerste wortels vormen. Houd de potgrond gelijkmatig vochtig. Dit lukt zeer aardig met een handsproeier.

Bij takken vormen zich na ongeveer 2 weken wortels, bij bladstekken kan dit langer duren. Zodra de eerste wortels zichtbaar zijn, kan je de stekken in een pot met verse potgrond planten. Vanaf dat moment verzorg je de stekken op dezelfde manier als je plant.

Blogposts rond het thema

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Groen en knapperig : cactuskoekjes

Mythes over cactussen