Pilea

Hoi, ik ben : Pia Pilea

De Pilea is afkomstig uit China en wordt ook wel pannenkoekenplant of Chinese Money Plant genoemd. Ze is een medebewoner met weinig eisen en prachtige, diepgroene bladeren.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Pilea behoort tot de familie van de brandnetels en heeft grote, ronde bladeren. De plant is heel onderhoudsvriendelijk en robuust. Ze wordt 30 tot 40 cm hoog. De Pilea zal zelden bloemen vormen binnenshuis. Als je haar in de winter op een koele plaats bewaart, vergroot je de kans op bloemen maar deze zullen eerder klein en onopvallend zijn in vergelijking met de bladeren.

Tip: De pilea past perfect in je slaapkamer. Ze wordt namelijk beschouwd als luchtzuiverende plant die je extra zuurstof geeft. Ze ziet er dus niet alleen goed uit, ze bezorgt je ook een goede nachtrust!

De beste standplaats voor je pilea

De Pilea heeft heel wat licht nodig en plaats je dus bij voorkeur op een lichtrijke tot half-schaduwrijke plaats. Ze houdt van een zonnige vensterbank, maar tijdens de zomer plaats je haar best wat meer in het midden van de kamer of voorzie je beter een lichtdoorlatend gordijn zodat de bladeren niet verbranden. Plaats je je pilea echter op een te donkere plaats, dan zullen de bladeren vervagen en uiteindelijk afvallen.

Tip: De pannenkoekenplant is reageert heel fel op licht. Daarom moet je je plant regelmatig draaien. Zo zal ze gelijkmatig langs alle zijden groeien en geen kale plekken hebben.

Pilea correct aanplanten en verpotten

De pilea groeit het best in een humusrijke grond en goed doorlatende potgrond. Gebruik daarom een aangepaste potgrond voor kamerplanten en palmen. Bescherm de wortels tegen wateroverlast door wat zand met de potgrond te vermengen. Jongere pilea’s hebben jaarlijks in het voorjaar een grotere pot nodig. Oudere exemplaren moeten om de drie tot vier jaar verpot worden. Let er bij het verpotten op dat de wortels niet worden beschadigd. Deze zijn namelijk heel gevoelig.

Pilea correct vermeerderen

Het vermeerderen van de Pilea is kinderspel en het ganse jaar door mogelijk. De afgesneden stekjes moeten ongeveer vier centimer lang zijn en minstens vijf blaadjes hebben. Stop de stek direct in vochtige potgrond of in een glas water. Zo vormt de stek zijn eigen wortels. In een glas water zal dit proces meestal sneller gaan. Toch moet je bij het verplanten heel voorzichtig zijn omdat de plant heel broos is en kan afbreken.

Pilea correct water geven

De grond van je Pilea moet constant vochtig zijn. Zodra het aardoppervlak opgedroogd is, kan je opnieuw begieten. De wortels mogen nooit helemaal uitdrogen. In de winter kan je wat spaarzamer zijn met je gietbeurten. Hoe kouder de plant het heeft, hoe minder water ze nodig heeft. Let erop dat je enkel aan de voet van de plant water geeft en niet op de bladeren.

Pilea correct verzorgen

Voor een gezonde groei en stevige bladeren heeft de Pilea voldoende voedingsstoffen nodig. Bemest je plant daarom tijdens de groeifase van maart tot september om de twee weken met een aangepaste meststof voor groene planten zoals onze Jungle Fever meststof. Tijdens de wintermaanden hoef je maar om de vier tot vijf weken te bemesten.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Gaan de bladeren van je Pilea hangen of kleuren ze geel? Het geelkleuren van de bladeren kan wijzen op een tekort aan licht. Verplaats de plant en kijk of ze zich op haar nieuwe plekje beter voelt.

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Cactussen en vetplanten verzorgen