Droom jij ook van je eigen urban jungle? Om in elke kamer van wat levend groen te kunnen genieten, moet je de juiste planten voor de juiste plek uitkiezen.

Planten voelen zich het best in hun vel in een omgeving die de kenmerken van hun land van oorsprong weerspiegelt. Temperatuur, water, toevoer van voedingsstoffen en luchtvochtigheid spelen daarbij een heel belangrijke rol. Maar waar plaats je welke groene kamergenoot? Zijn er planten die houden van de hoge luchtvochtigheid van de badkamer of hebben ze eerder het koele slaapkamerklimaat nodig? Bestaat er eigenlijk een geschikte plant om elke ruimte om te toveren tot een feel-good-plekje?

De juiste standplaats voor je planten

Voor een echt jungle-gevoel komen verschillende plekjes in je huis in aanmerking. Maar waar moeten de planten staan zodat ze een geweldige aanvulling vormen op je decoratie en ze zich tegelijkertijd goed voelen? Hier zijn een paar ideeën :

  • Rekjes : ze zijn perfect voor iets kleinere kamerplanten maar het kan wel donker zijn in de afzonderlijke vakken van het rek – niet ideaal dus voor je planten.
  • Vensterbank : een vensterbank is een mooie, lichtrijke plek voor kleinere planten. Let op de oriëntatie van je vensterbank. Een zuid-georiënteerde vensterbank kan vaak te warm zijn voor je planten. Hier is een dun lichtdoorlatend gordijn welkom!
  • Dressoirs en ladekasten : hier kan je kleine of middelgrote planten plaatsen. Je moet er enkel voor zorgen dat de planten voldoende licht krijgen.
  • Tafels en bureaus : deze zijn geschikt voor planten in miniformaat zoals kleine cactussen en mini-sansevieria’s. Zij zien er fantastisch uit als ze gegroepeerd worden.
  • Hanging baskets : staat je vloer vol met groene planten, dan kan je hanging baskets gebruiken. Varens, graslelies of klimop zijn ideale kandidaten.
  • Podiums : kleine podiums of houten schijven zijn zeer geschikt voor grote planten. Natuurlijk kan je de potten ook direct op de vloer plaatsen. Een vintage bloementafel ziet er ook bijzonder mooi uit!
Op dressoirs en ladekasten kan je planten combineren.

Naast de locatie in de ruimte is ook de kamerkeuze cruciaal : de koudste ruimtes zijn meestal de hal en de slaapkamer omdat daar vaak geen verwarming aanwezig is. De badkamer is de warmste ruimte met tevens de hoogste luchtvochtigheid. Ook de woonkamer is een warme ruimte maar hier vormt de droge verwarmingslucht de grootste uitdaging voor je planten, vooral tijdens de winter. De keuken is een vrij koele ruimte, maar door te koken ontstaat voor korte tijd een hoge luchtvochtigheid. Door de ruimte te ventileren zal het ook snel weer afkoelen.

Dit klinkt als heel wat uitdagingen, maar het goede nieuws is : voor vrijwel elke locatie bestaat een geschikte plant!

Uitdaging 1 : planten voor donkere hoeken

De slaapkamer is vaak een eerder donkere kamer.

Planten afkomstig uit dicht begroeide bossen zijn bijzonder geschikt voor donkere plekjes. Je moet echter beseffen dat elke plant van nature licht nodig heeft om te groeien. Een ruimte zonder ramen en dus zonder daglicht is dus niet geschikt voor planten. Als je plant heel snel heel dunne stengels vormt, dan wijst dit op een tekort aan licht. Door de snelle groei probeert de plant lichtbronnen aan te boren, omdat er anders te weinig licht beschikbaar is voor de fotosynthese. Dus : als je opmerkt dat er heel dunne scheuten ontstaan, moet je de plant verplaatsen naar een lichtrijke locatie.

Tip: De vuistregel : hoe donkerder de bladeren van de plant, hoe donkerder de ruimte mag zijn. De donkere bladeren bevatten namelijk meer bladgroene korrels waardoor ze het licht beter kunnen opnemen.

Geschikte planten : Sansevieria, drakenboom, klimop, graslelie, philodendron, zamioculcas, kwartjesplant (aspidistra), kentiapalm, venushaar of lepelplant.

Uitdaging 2 : planten voor koelere ruimtes

“Als het wat koeler wordt, vinden velen het niet meer zo cool”. Dit geldt voor de meerderheid van de planten. Op de vensterbank kan je de planten helpen door ze op een houten plank of een doek te plaatsen. Zo voelen de planten zich op hun gemak op je vensterbank – vooral omdat ze daar veel licht krijgen!

Dankzij de houten schijven hebben de cactussen op de vensterbank geen koude voeten!

Niet alle planten zijn geschikt voor koelere ruimtes zoals de slaapkamer of de gang. Tocht is voor bijna alle planten moeilijk. Ze zullen snel hun bladeren verliezen. Enkele planten kunnen de koelere temperaturen wel verdragen, op voorwaarde dat ze voldoende licht krijgen.

Tip: Hoe minder licht en hoe kouder het wordt, hoe minder water de planten nodig hebben.

Geschikte planten : graslelie, philodendron, varen, hangasperge, drakenklimop, zamioculcas en kwartjesplant (aspidistra).

Uitdaging 3 : planten voor ruimtes met hoge luchtvochtigheid

Zelfs in kamers met veranderend binnenklimaat willen we planten plaatsen. Daarom mogen onze groene medebewoners niet ontbreken in de badkamer. Ze verbeteren niet alleen het binnenklimaat maar toveren de badkamer eveneens om tot een kleine wellness-oase.

Toch houdt niet elke plant van de hoge luchtvochtigheid, het gebrek aan licht en de wisselende temperaturen in de badkamer. De hoge luchtvochtigheid vormt meestal niet het grootste probleem aangezien vooral tropische en subtropische planten een warm klimaat en hoge luchtvochtigheid gewoon zijn. In principe moet je altijd opletten welke planten de voorkeur geven aan een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een lichtrijke of schaduwrijke / gedeeltelijk schaduwrijke plek – alles hangt er van af, of je badkamer een groot vensterraam heeft of enkel een klein raampje om te verluchten. Hier vind je onze blogpost over de leukste planten voor je badkamer.

Geschikte planten : voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn vooral varens, drakenklimop, graslelies, bergpalmen, kwartjesplanten (aspidistra) en zamioculcas geschikt.

Naast de standplaats van de afzonderlijke planten moet je ook waakzaam zijn voor eventuele reacties van je planten. Als de bladpunten van je planten geel worden of als de plant bladeren verliest, is dit een signaal om je plant zo snel mogelijk te verplaatsen. Hier vind je meer informatie over de stressverschijnselen bij planten en hoe je ze kan helpen.

Meer blogposts

DIY : houders voor Tillandsia's

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap