Drakenklimop

Hoi, ik ben : Dries Drakenklimop

Drakenklimop is een heel robuuste en onderhoudsvriendelijke plant die met haar lange stengels ideaal is als klim- of hangplant. De opvallende bladeren zorgen voor een gemoedelijke sfeer binnenshuis.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Drakenklimop vormt hartvormige bladeren die, afhankelijk van de soort, monochroom groen lijken of verschillende nerven in gele en witte tinten hebben. In haar thuisland (de Tropen) kan de plant ranken vormen tot wel 20 meter lang maar maak je geen zorgen : in jouw woonkamer zal dit zeker niet het geval zijn. Aan de lange ranken vormen zich luchtwortels waarmee de plant niet zelf kan klimmen. Als je wilt dat je Drakenklimop-plant aan een muur of rooster groeit, moet je de afzonderlijke scheuten extra vastbinden. Je kan de plant natuurlijk ook in een hanging basket ophangen en naar beneden laten groeien.

Tip: Drakenklimop is licht giftig en kan de slijmvliezen irriteren. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien en houd de plant uit de buurt van kinderen en huisdieren.verz

De juiste standplaats voor je Drakenklimop

Drakenklimop is een heel robuuste huisgenoot. De plant voelt zich heel comfortabel op een half-schaduwrijke tot schaduwrijke plaats. De vuistregel : hoe sterker het patroon op de bladeren, hoe meer licht de plant nodig heeft. Als je een plant zoekt voor een schaduwrijk plekje in huis, ga dan voor een Drakenklimop-soort met donkere bladeren.

Je kan Drakenklimop ook als hang- of klimplant in huis halen. Dit is ideaal om bijvoorbeeld een grote kast of een lelijke leuning te verbergen. Als je meerdere planten naast elkaar opgehangt, kan je de ruimte op decoratieve en gemakkelijke manier opsplitsen.

Drakenklimop aanplanten en verpotten

Ook bij de aanplanting stelt Drakenklimop niet veel eisen. De plant groeit gemakkelijk in potgrond en zelfs als hydrocultuur in kleikorrels. Gebruik bij de aanplanting in potgrond bij voorkeur een specifieke potgrond voor kamerplanten die is afgestemd op de behoeften van dergelijke planten. Voor de hydrocultuur vul je eenvoudigweg de pot met kleikorrels (ook wel hydrokorrels genaamd) en plaats je je plant erin. Voorzie in beide gevallen een pot met drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen.

Verpot je Drakenklimop om de twee tot drie jaar. Gebruik daarbij een grotere pot en verse potgrond. Na het verpotten mag je zeker niet vergeten om water te geven. Houd de potgrond in het begin steeds vochtig zodat de wortels verder kunnen groeien.

Drakenklimop vermeerderen

Drakenklimop is een prachtige plant die je gemakkelijk kan vermeerderen.

  • Snijd één enkele stengel af met een scherpe schaar
  • Zorg ervoor dat je ook een knop afsnijdt want hier zullen de meeste wortels zich vormen
  • Plaats nu de stengel met de knop naar beneden in een glas water
  • Ververs om de twee tot drie dagen het water
  • Zodra de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn, kan je de stekken in een nieuwe pot aanplanten

 

Drakenklimop correct water geven

Drakenklimop heeft niet veel water nodig. Toch mag de aarde niet volledig uitdrogen. Korte periodes van droogte kan de plant wel aan. Geef je Drakenklimop-plant om de twee weken water. Heb je teveel water gegeven? Giet dan het overtollige water in de onderzetter weg. Doe dit tijdig zodat de wortels niet kunnen rotten.

Soms komen er druppels uit de bladeren van de plant. Dit komt doordat de plant teveel water heeft gekregen. Op deze manier probeert je plant het overtollige water langs de bladeren weg te werken. Verwijder het water uit de onderzetter en veeg de bladeren droog. Gebruik daarbij keukenpapier. Het afgescheiden water is namelijk giftig. Het gebruikte keukenpapier kan dan gewoon weggegooid worden.

Drakenklimop correct verzorgen

Een verse portie voedingsstoffen is zelfs voor de sterkste planten welkom! Gun je Drakenklimop om de twee weten een portie vloeibare meststof in het gietwater of gebruik praktische meststofstaafjes met lange werking van twee maanden. Controleer zeker dat de meststof beantwoordt aan de eisen van je plant.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten
Drakenklimop correct snoeien

In principe hoef je je plant niet te snoeien. Als de stengels echter te lang worden, kan je ze een beetje inkorten. Zo krijgt de plant meer energie om nieuwe stengels te vormen en zal ze compacter groeien. De afgesneden stengels kan je in een glas water plaatsen. Na enkele weken heb je zo een nieuwe plant!

Tip: Doordat Drakenklimop giftig is, draag je bij het snoeien best handschoenen. Gebruik eveneens een scherpe schaar om de plant niet te beschadigen.

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Correct en eenvoudig bemesten