Vetplanten worden beschouwd als heel onderhoudsvriendelijke planten. Ze trekken daarnaast ook je aandacht dankzij het brede aanbod aan verschillende variëteiten. We tonen jou welke soorten vetplanten er bestaan en geven je tips hoe je de kamerplanten het beste kan verzorgen. Tussen de tien vetplanten die we jou presenteren, vind je trouwens ook enkele bloeiende soorten.

Het woord “succulent” zegt je misschien niet veel, het woord “vetplant” des te meer. De naam “vetplant” mag misschien niet zo vleiend klinken, toch zijn het heel speciale planten. Ze zijn namelijk heel eenvoudig in onderhoud en dankzij het brede aanbod extreem veelzijdig. Vetplanten kunnen er bovendien heel anders uitzien. Denk maar aan de sansevieria en de aloë vera! Kortom : vetplanten zijn daarom ideaal om je urban jungle met weinig moeite op te fleuren!

Tip: Zijn alle vetplanten kamerplanten? Nee, niet noodzakelijk! Veel vetplanten weten ook een plekje op het balkon of in het tuinbed te waarderen zoals huislook (sempervivum) en vetkruid (sedum). Toch moet je je ervan bewust zijn, dat niet alle vetplanten in onze contreien winterhard zijn. We raden je dus aan je goed te informeren voor je je openlucht-oase met vetplanten wenst op te smukken.

Hoe onderscheiden succulenten zich van andere planten?

Vetplanten komen uit gebieden zoals woestijnen en steppen met lange periodes van droogte. Daarom hebben deze planten zich ontwikkeld tot echte droogtekunstenaars : om het gebrek aan regen – of het ontbreken van een gieter – te compenseren, hebben ze tal van kleine waterreservoirs. Waar deze precies zitten, is niet voor alle vetplanten hetzelfde. Terwijl sommige planten het water in hun stengel opslaan, gebruiken andere planten hiervoor hun bladeren waardoor die er vaak dik en vlezig uitzien. Ook de wortels kunnen dienen als opslagplaats voor water. Je kan de planten dus opdelen volgens hun wateropslagsysteem.

Cactussen – populaire stamsucculenten

Wacht eens even – wat hebben cactussen te maken met vetplanten? Ja, je leest het goed : cactussen zijn gewoonweg de bekendste plantenfamilie onder de vetplanten. Alle cactussen zijn ook vetplanten. Zoals je misschien al geraden had, is de omgekeerde conclusie – alle vetplanten zijn cactussen – niet correct. Zoals je al snel zult merken, is de wereld van de vetplanten een stuk diverser. Maar laten we het voorlopig bij de cactussen houden. We willen je laten kennismaken met twee populaire cactussoorten :

1. Vijgcactus

In tegenstelling tot andere cactussen heeft de vijgcactus geen lange stekels maar wel fijne doornen. Maar let op : deze kunnen je ook pijnlijk prikken! De vijgcactus (ook wel bekend onder de naam Opuntia) kan in de zomer bloeien en daarbij kleine ovale vruchten vormen. Je kan deze stekelige peertjes uitlepelen als kiwi’s. Helaas groeien er in onze contreien geen eetbare vruchten aan de vijgcactus. Toch kan je bij ons vijgcactussen kopen uit Italië, Spanje en Zuid-Amerika.

Vince Vijgcactus

Plantenportret

2. Tepelcactus

De tepelcactus is je misschien beter bekend onder de naam Mammilaria-cactus. De naam klinkt op het eerste zicht misschien niet zo aantrekkelijk maar niks is minder waar : deze cactus is een echte blikvanger! Als je de plant goed verzorgt, kunnen er zich zelfs kleine roze bloemetjes in de vorm van een krans bovenop de cactus ontwikkelen. Daarnaast is de tepelcactus ook heel robuust en daardoor ook ideaal voor beginners. Tips voor een goede verzorging vind je hier :

Terry Tepelcactus

Plantenportret

Bladsucculenten

Bladsucculenten kan je herkennen aan de typische dikke, vlezige bladeren. De naam “succulent” is niet voor niets afkomstig van het Latijnse woord “suculentus” wat “sappig” betekent. Ook bladsucculenten zijn heel veelzijdig. Hieronder vind je enkele populaire exemplaren :

1. Echeveria

De Echeveria is waarschijnlijk een van de meest klassieke vetplanten. De meeste echeveria’s zijn bedekt met een wit wasachtig laagje dat je niet mag aanraken. Echeveria agavoides is een van de bekendste soorten. De rozetbladeren kleuren meestal rood aan de uiteinden. Meer informatie over deze vetplant vind je hier :

Ella Echeveria

Plantenportret

2. Crassula

Crassula betekent zoveel als “dik blad”. De crassula ovata wordt ook vaak “geldboom” genoemd vanwege de muntvormige bladeren en wordt op veel plaatsen als een geluksbrenger beschouwd. De crassula is niet alleen ideaal om je woonkamer op te smukken – de plant past ook perfect op het balkon! Als je echter op zoek bent naar een bloeiende vetplant, heb je wel wat geduld nodig. De crassula ovata ontwikkelt pas na ongeveer tien jaar en mits een goede verzorging haar eerste stervormige witte of roze bloemen.

Christine Crassula

Plantenportret

3. Aeonium

Ook de aeonium behoort tot de familie van vetplanten. Het woord “aionios” betekent “eeuwig” en verwijst naar het doorzettingsvermogen van de plant. De vetplant wordt daarom ook wel het “eeuwige blad” genoemd. Er bestaan ongeveer 40 verschillende soorten. De planten vormen dunne stammen waaraan bladrozetten groeien. In het voorjaar of de zomer is de kamerplant met vele kleine gouden bloemetjes versierd.

4. Aloë vera

Er bestaan meer dan 250 soorten aloë vera. Het is bij ons dan ook een heel populaire kamerplant – waarschijnlijk ook vanwege de helende eigenschappen die de vetplant zou hebben. Het gelachtige sap, dat in de vlezige bladeren wordt opgeslagen, zou namelijk een ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben bij bijvoorbeeld brandworden en zonnebrand. Hoe je je aloë vera onderhoudt, ontdek je hier :

Alexandra Aloë Vera

Plantenportret

5. Gasteria

De gasteria lijkt een beetje op de aloë vera. De plant wordt echter maar vijf tot tien centimeter hoog en is daarom ideaal voor kleine hoekjes. Als je je plant een koele winterslaap gunt, zal ze jou belonen met lange knoppen met oranje of rode bloemetjes in het voorjaar. Hoe je de gasteria optimaal verzorgt, ontdek je hier :

Gaby Gasteria

Plantenportret

6. Zebraplant (haworthia)

Klein maar fijn – dat geldt zeker voor de zebraplant (haworthia fasciata). De kleine vetplant wordt ongeveer 20 centimeter groot maar valt op door het zebrapatroon op de rozetblaadjes. Ook al is de bloem vrij zeldzaam, de zebra haworthia is een echte blikvanger!

Zita Zebraplant

Plantenportret

7. Sansevieria

Er bestaan ongeveer 70 verschillende soorten sansevieria’s (ook wel bekend onder de naam “vrouwentong”). De meeste daarvan zijn afkomstig uit de Afrikaanse tropische gebieden. Hun zwaardvormige bladeren hebben een prachtig patroon : aan beide zijden lopen licht- of donkergroene lijnen overlangs. Deze plant is heel populair als kantoorplant.

Sandra Sansevieria

Plantenportret

Wortelsucculenten

In plaats van vlezige bladeren hebben wortelsucculenten dikke wortels waarin ze het water opslaan. Daarom zijn ze op het eerste gezicht soms niet als vetplant herkenbaar. Een van de bekenste soorten is de oca, een plant uit de klaverzuringfamilie. Deze familie bevat zowel succulente als niet-succulente exemplaren. De oxalis tuberosa bijvoorbeeld heeft wortels die eindigen in knolpunten. Deze knollen zijn zelfs eetbaar en hebben een zure smaak. De plant kan je vooral herkennen aan de blaadjes die lijken op klaver.

Hoe verzorg je vetplanten?

Vetplanten zijn in het algemeen relatief weinig veeleisend en daarom heel onderhoudsvriendelijk. Daarnaast hangt de verzorging ook af van de plantensoort. Hieronder geven we jou graag nog enkele basisverzorgingstips mee :

  • Hoe vaak moet je vetplanten water geven?
    Je hoeft je vetplanten slechts zeer spaarzaam water te geven. Normaliter is het voldoende om de planten om de vier tot zes weken te begieten. Dit hangt natuurlijk ook af van de plant, de grootte en de standplaats.
  • Welke grond is geschikt voor vetplanten?
    Om aan de speciale behoeften van je vetplanten te voldoen, moet je een aangepaste potgrond gebruiken. Deze bevat een hoog gehalte aan zand en zorgt bijgevolg voor een goede verluchting. Overtollig water kan daardoor gemakkelijk weglopen. In ons uitgebreide artikel “Cactussen en vetplanten verzorgen” (zie link onderaan) leggen we je uit waarom je geen klassieke potgrond mag gebruiken.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten
  • Wat is de ideale standplaats voor vetplanten?
    Vetplanten houden van de zon! Een warme standplaats met direct zonlicht is daarom ideaal. In de zomer kunnen veel soorten vetplanten ook naar het terras of het balkon verhuizen. Sommige exemplaren groeien zelfs als plant in het tuinbed. Vetplanten zijn echter meestal niet winterhard. Uitzonderingen zijn de sempervivum of de sedum die zich bijzonder prettig voelen in een zonnige rotstuin. Andere vetplanten geven in de winter de voorkeur aan een koelere locatie – buiten is het meestal te fris. Gedetailleerde informatie over de verzorging van vetplanten vind je in onderstaand artikel :

Cactussen en vetplanten verzorgen

Hoe creëer je je eigen mini-woestijnlandschap?
Nu lezen

Meer blogposts

Cactussen en vetplanten verzorgen

Zelfgemaakt miniterrarium voor cactussen en vetplanten

Cactussen vermeerderen

Cactussen verpotten : stap voor stap