Tepelcactus

Hoi, ik ben : Terry Tepelcactus

We geven het toe : de naam Tepelcactus klinkt allesbehalve aantrekkelijk. De prachtige bloemen zijn dat des te meer. Deze cactus vormt een echte blikvanger op jouw vensterbank!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Cactussen behoren tot de meest robuuste kamerplanten ooit. Binnen de cactusfamilie stelt de tepelcactus (ook wel Mammillaria genoemd) bijzonder weinig eisen. Dit maakt het de perfecte plant voor beginners en ze ziet er tegelijkertijd nog eens prachtig uit ook.

De tepelcactus groeit bij ons als kamerplant en wordt tot 20 cm hoog. De cactus vormt losse, dikkere scheuten. De cactus dankt zijn naam aan de vele kleine tepelvormige bultjes. Daartussen ontwikkelen zich stekelige haren ; dus hou zeker wat afstand! Met de juiste zorg vormen zich roze bloemen aan de uiteinden van de scheuten, die van bovenaf lijken op een kleine bloemenkrans.

De ideale standplaats voor je tepelcactus

Net zoals de meesten cactussen heeft de tepelcactus een lichtrijk plekje met veel zonlicht nodig. In de zomer kan je de cactus ook op het balkon plaatsen in de brandende zon. Regen stoort de cactus niet echt maar zorgt er wel voor dat er water in de pot blijft staan. De tepelcactus houdt echter niet van natte voeten, dus het is heel belangrijk dat de onderzetter na een regenbui wordt leeggegoten of dat je de cactus op een beschut plekje zet.

Tip: Net zoals andere cactussen is een badkamer of keuken niet ideaal door het te vochtige klimaat.

Tepelcactus aanplanten en verpotten

De tepelcactus heeft een zanderige en zeer doorlatende bodem nodig. Gebruik daarom bij voorkeur een speciale cactuspotgrond zoals onze Cactus Love.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Omdat cactussen heel langzaam groeien, hoef je je Mammillaria-cactus maar om de 3 tot 4 jaar te verpotten. Gebruik daarbij handschoenen zodat je je niet prikt aan de naalden. Meer tips over het verpotten van cactussen vind je hier.

Tepelcactus correct water geven

De tepelcactus slaat net als alle andere cactussen water op in zijn dikke scheuten. Hij hoeft dus maar om de twee weken water te krijgen. Zorg er steeds voor dat de bovenste laag aarde terug is opgedroogd voordat je je cactus opnieuw water geeft. De algemene regel : beter te weinig water dan te veel. Dus als je het niet zeker weet, geef dan geen water. Dit kan de cactus beter verdragen dan natte voeten.

Tepelcactus correct verzorgen

Ook al zijn cactussen heel taai, toch kunnen ze genieten van een portie voedingsstoffen. Een maal per maand – tijdens de groeifase van maart tot oktober – kan je een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Gebruik hiervoor een aangepaste meststof zoals onze Cactus Love.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten
Tepelcactus correct laten overwinteren

Het is belangrijk dat je tepelcactus overwintert zodat hij prachtige bloemen vormt. In de rustperiode van oktober tot februari moet je je cactus verhuizen naar een koele maar lichtrijke plek. Een temperatuur tussen 4 en 12°C is ideaal voor de ontwikkeling van de bloemen.

Bemest je tepelcactus voor een laatste keer in augustus om hem voor te bereiden op de overwintering. Geef de cactus eveneens nog eens heel goed water voordat je hem naar zijn winterverblijf verplaatst. De Mammillaria-cactus hoeft niet bemest te worden tijdens de winter. Water geven is dan eigenlijk ook niet nodig.

Blogposts rond het thema

Cactussen correct laten overwinteren

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Mythes over cactussen