Echeveria

Hoi, ik ben : Ella Echeveria

Met haar sierlijke bladrozet valt de Echeveria overal op - en de plant is ook nog eens heel gemakkelijk in onderhoud! De Echeveria heeft nauwelijks water nodig en is de perfecte huisgenoot als je veel reist of als je geen groene vingers hebt.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Wie mooi wil zijn, moet lijden? Dat is niet het geval met de Echeveria! De plant vindt haar oorsprong in het droge, rotsachtige Mexico. Daarom heeft ze nauwelijks water of verzorging nodig. Als je de dikbladige plant maar een beetje water geeft, zullen de mooie rozetten nog intenser kleuren. De bekendste variëteit is de Echeveria Agavoides met groene bladeren die vaak roodkleuren aan de uiteinden. Bij de meeste Echeveria's is een witte waslaag te zien, die je niet mag aanraken om de schoonheid van de vetplant te behouden. Sommige soorten, zoals de Echeveria Setosa, hebben fijne haartjes op de bladeren. Zowel de waslaag als de haartjes dienen ter bescherming van de plant.

De ideale standplaats voor je Echeveria

De Echeveria houdt van veel licht en staat graag in de zon. In de zomer kan je de plant op het balkon plaatsen. Je hoeft je daarover zeker geen zorgen te maken : in tegenstelling tot andere planten bezorg je je Echeveria geen stress door haar regelmatig te verplaatsen. Zelfs het temperatuursverschil kan haar niet deren. Hoewel het in de winter eerder koel mag zijn (rond 8°C) , kan ze ook de zweterige hitte tijdens de zomer verdragen. Als je je Echeveria in de zomer wat frisse lucht verschaft, kies dan zeker voor een zonnig maar beschut plekje.

Echeveria correct aanplanten en verpotten

Bij het aanplanten van je Echeveria mag je de plant niet te diep in de grond plaatsen. Kies voor een potgrond die aangepast is aan de behoeften van de vetplant : haar thuis wordt gekenmerkt door droogte en daarom moet wateroverlast worden vermeden. Gebruik bij voorkeur een goed doorlatende en zanderige grond zoals een potgrond voor cactussen en vetplanten.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Je kan je Echeveria verwennen door haar om de twee jaar te verpotten. Hier is niet de grootte van de pot het belangrijkste, maar wel het feit dat de grond vernieuwd wordt en dat er opnieuw meer voedingsstoffen beschikbaar zijn. De ideale periode om te verpotten is de lente.

Echeveria vermeerderen

Ook voor beginners is het vermeerderen van een Echeveria kinderspel. De vetplant vormt dochterrozetten die je eenvoudig in nieuwe potten kan aanplanten. Als er geen dochterrozetten beschikbaar zijn, kan je de Echeveria ook vermeerderen via stekken. Neem hiervoor voorzichtig een blad uit de rozet en plant die in een pot met potgrond voor cactussen en vetplanten. Kies een warm, lichtrijk plekje uit om het stekje te laten groeien.

Tip: Het sap in de Echeveriabladeren is lichtjes giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Draag daarom handschoenen.

Echeveria water geven

Omdat de Echeveria oorspronkelijk ook droge fases moet doorstaan, zijn de vlezige bladeren heel goede waterreservoirs. De robuuste plant heeft daarom nauwelijks water nodig en kan ook lang – bijvoorbeeld tijdens je vakantie – zonder extra water. Zorg ervoor dat je niet teveel water toedient om te vermijden dat de plant begint te rotten. Geef dus alleen water als de potgrond echt opgedroogd is! In de winter hoef je zelfs minder water te geven dan in de zomer. Als je je niet laat verleiden om teveel water te geven, word je beloond met intens gekleurde bladeren.

Tip: Giet het water niet over de bladrozetten, maar wel aan de voet van de plant. Anders kan de plant beginnen rotten.

Echeveria verzorgen

De Echeveria hoeft niet gesnoeid te worden en heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Verwelkte bladeren kan je eenvoudig uit het rozet plukken. Geef je huisgenoot van april tot september één keer per maand een portie meststof voor cactussen en vetplanten. Als je je Echeveria net hebt verpot, heeft je kleine langzaam groeiende plant geen extra voedingsstoffen nodig.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten
Is de Echeveria winterhard?

Als je je Echeveria tijdens de winter op een koele plaats (8 tot 15°C) kan plaatsen, dan zal de plant het donkere seizoen heel goed doorkomen. Vermijd echter vorst – je plaatst de plant dus best binnen. Daar kan ze rustig overwinteren want ze heeft minder water en voeding nodig dan normaal. Als de omstandigheden in de winter goed zijn, is het mogelijk dat je Echeveria in het voorjaar gele tot rode bloemetjes vormt!

Blogposts rond het thema

Cactussen correct laten overwinteren

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Groen en knapperig : cactuskoekjes

Mythes over cactussen