Zebraplant

Hoi, ik ben : Zita Zebraplant

De zebraplant (ook wel alocasia of olifantsoor genoemd) behoort tot de vetplanten en is familie van de Aloë Vera. De plant dankt haar naam aan het witte patroon op het bladrozet, dat doet denken aan de vacht van een zebra. Ze is dus een blikvanger tussen je vier muren.

 • Onderhoud
 • Water
 • Voeding
 • Licht

De zebraplant (Haworthia Fasciata) vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika waar ze in woestijnachtige regio's groeit. Ook bij ons geeft de vetplant de voorkeur aan een warme en droge locatie. Het motto bij de verzorging van de plant luidt : less is more. Toch heeft de zebraplant een beetje verzorging nodig om jarenlang je kamergenoot te blijven.

De ideale standplaats voor je zebraplant

Ondanks haar afkomst houdt de zebraplant niet van de felle middagzon. De bladeren zullen dan hun kenmerkende nerven verliezen. Een gedeeltelijk schaduwrijk plekje is daarom ideaal. In de zomer is de vetplant blij als ze naar buiten mag, op een beschutte locatie. De zebraplant houdt namelijk niet van regen. Zodra de temperatuur onder de 10°C zakt, moet je je huisgenoot terug naar binnen halen.

Zebraplant aanplanten en verpotten

De zebraplant heeft ondiepe wortels en kan daarom bijzonder goed groeien in een brede pot. Net als andere vetplanten tolereert ze geen overtollig water. Een doorlatende, luchtige grond is daarom een must. Een speciale potgrond voor cactussen en vetplanten is bijzonder geschikt. Die kan je verrijken met hydrokorrels of lavakorrels. Hierdoor kan het water nog beter weglopen.

Tip: De zebraplant kan samen worden aangeplant met andere vetplanten en cactussen. Het is alleen belangrijk dat de gekozen planten de voorkeur geven aan dezelfde standplaats (vb. Gasteria).

De zebraplant groeit niet erg snel en wordt slechts 20 centimeter hoog. De plant hoeft dus zelden verpot te worden. Om ervoor te zorgen dat de plant altijd voldoende voedingsstoffen uit de grond kan halen, moet je de plant elk jaar in een portie verse potgrond aanplanten. Om dit te doen, wordt de oude grond voorzichtig van tussen de wortels verwijderd en in de pot met nieuwe potgrond geplaatst.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten
Zebraplant water geven

Net als alle andere vetplanten heeft de zebraplant weinig water nodig. In de periode van april tot november is het daarom voldoende om de plant maximaal één keer per week water te geven. Als de grond in de pot is opgedroogd, is dit een teken dat de plant dorst heeft. Maar beter te weinig dan te veel water geven. Als de zebraplant te veel water krijgt, kunnen de wortels gaan rotten en sterft de plant af.

Tip: Om ervoor te zorgen dat de plant haar wondermooie bladeren behoudt, moet je erop letten dat je water geeft aan de voet van de plant. Als de bladeren in contact komen met water, kunnen ze gaan rotten.

Zebraplant correct verzorgen

De zebraplant heeft niet veel meststof nodig. In haar thuisland krijgt ze maar weinig voedingsstoffen binnen en is ze daarom niet gewend om regelmatig van extra voedingsstoffen te worden voorzien. Als de plant te veel meststof krijgt, kan dit leiden tot een onnatuurlijke groei, wat ten koste gaat van het mooie uiterlijk. Tijdens de groeiperiode van april tot september krijgt je huisgenoot graag elke twee tot drie maanden een portie meststof. Hiervoor is een speciale meststof voor cactussen, die je toevoegt aan het gietwater, ideaal. Met de juiste zorg kan de zebraplant ook bloemen produceren. Deze komen in lange scheuten uit de rozet van de plant. In juli of augustus, als je geluk hebt (helaas bloeit de zebraplant maar zelden) zie je een cluster van witte tot lichtroze bloemen.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten
Zebraplant vermeerderen

Je kan je zebraplant vermeerderen via uitlopers of stekken. Via uitlopers kan je dit doen na het verpotten in het voorjaar. De zebraplant vermeerderen via stekken is iets moeilijker en lukt daarom ook niet altijd. Idealiter wacht je tot je zebraplant uitlopers heeft ontwikkeld.

Vermeerderen via uitlopers :

 1. Verwijder de uitlopers voorzichtig van de plant.
 2. Als de uitlopers nog geen wortels hebben gevormd, moeten de stengels twee tot drie dagen drogen.
 3. Plant de uitlopers in een pot gevuld met potgrond voor cactussen of vetplanten.

Vermeerderen via stekken :

 1. Snijd een blad van de moederplant met behulp van een scherp mes.
 2. Laat de stek drie dagen drogen.
 3. Plant de stek met het snijvlak naar beneden in een eigen pot.
 4. Zodra er wortels gevormd zijn, kan je de stek op normale manier verder verzorgen.
Zebraplant overwinteren

De Alocasia last tijdens de winter een rustpauze in. Gedurende deze periode hoef je geen extra voedingsstoffen te geven en hoef je maar heel zelden water te geven. Om tot rust te komen, verkiest de zebraplant een koelere locatie. Een temperatuur tussen 5 en 15°C is ideaal. Hoe lichtrijker de plek, hoe warmer het echter moet zijn. Als het in het voorjaar niet meer vriest, kan je de vetplant langzaam weer laten wennen aan een plek buiten.

Blogposts rond het thema

Zelfgemaakt miniterrarium voor cactussen en vetplanten

Mythes over cactussen

Cactussen en vetplanten verzorgen