Vijgcactus

Hoi, ik ben : Vince Vijgcactus

De vijgcactus vormt met zijn platte, ovale schijven een echte blikvanger. De cactus is heel onderhoudsvriendelijk en voelt zich tijdens de zomer heel goed op het balkon.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De vijgcactus behoort tot de Opuntia-familie en komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse continent, waar hij als winterharde en niet-winterharde soort voorkomt. Ondertussen is hij ook te vinden in Zuid-Europa, Afrika en Australië. In de natuur wordt de vijgcactus tot zes meter hoog en vormt hij tot 50 cm lange, platte ledematen. De vijgcactus bloeit van de lente tot de zomer en vormt dan kleine, gelige vruchten die als kiwi's kunnen worden uitgelepeld.

In tegenstelling tot veel andere cactussoorten vormt de cactusvijg geen lange stekels, maar zeer fijne doorns. Ze zien er op het eerste gezicht onschuldig uit, maar kunnen toch pijnlijk zijn. We raden je daarom aan om steeds handschoenen te dragen bij de verzorging van je cactus. Als je toch doornen in het hand krijgt, kan je ze verwijderen met behulp van een pleister of stukje plakband.

De juiste standplaats voor je vijgcactus

Net zoals de meeste cactussen heeft je vijgcactus een heel lichtrijk plekje met veel zonlicht nodig. Een zonnige vensterbank is hiervoor ideaal. De perfecte temperatuur voor je vijgcactus ligt tussen de 18 en 25°C. in de winter kan hij zelfs in de buurt van de verwarming staan.

Tip: In de zomer staat de vijgcactus ook graag op het balkon. Wanneer er meerdere dagen regen wordt verwacht, plaats je de cactus best onder een afdak. Voor de rest is hij blij met eender welk plaatsje op het balkon en kan hij wel een beetje regen verdragen.

Vijgcactus aanplanten en verpotten

De vijgcactus heeft een zanderige en doorlaatbare bodem nodig. Gebruik daarom bij voorkeur een speciale cactuspotgrond zoals onze Cactus Love.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Omdat cactussen zeer traag groeien, hoef je je cactus maar om de drie tot vier jaar te verpotten. Draag daarbij handschoenen. Meer tips over het verpotten van cactussen vind je hier.

Vijgcactus correct vermeerderen

Het vermeerderen van je vijgcactus is heel eenvoudig en dus ook gemakkelijk uit te voeren door beginners :

  1. Verwijder een van de platte schijven van je cactus met een scherp mes.
  2. Laat de schijf ongeveer drie dagen drogen en plaats de uitloper op een stuk keukenpapier.
  3. Wanneer de snijvlakken opgedroogd zijn, kan je de stekken in een licht vochtige potgrond plaatsen. Steek de stek ongeveer twintig centimeter in de grond zodat die niet kan omvallen.
  4. Houd de grond de komende twee tot drie maanden constant vochtig door die om de paar dagen met water te besproeien.
  5. Als er zich na twee tot drie maanden voldoende wortels hebben ontwikkeld, kan je de stek op dezelfde manier verzorgen als de moederplant.
Vijgcactus correct water geven

De vijgcactus slaat net zoals alle andere cactussen water op in zijn dikke bladeren. Daarom heeft hij maar weinig water nodig en hoef je hem maar om de twee weken water te geven. Controleer altijd of de bovenste laag grond compleet is opgedroogd voordat je opnieuw begiet. De algemene regel : geef liever te weinig, dan te veel water. Ben je niet zeker? Geef je cactus dan beter geen water.

Vijgcactus correct verzorgen

Ook al zijn cactussen bikkelhard, ze zijn toch wel blij met extra voedingsstoffen. Geef je vijgcactus tijdens de groeifase van maart tot oktober één maal per maand voeding. Gebruik hiervoor een speciale meststof voor cactussen zoals onze Cactus Love voeding.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten

Blogposts rond het thema

Cactussen verpotten : stap voor stap

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen correct laten overwinteren

Mythes over cactussen