Gasteria

Hoi, ik ben : Gaby Gasteria

De Gasteria is een robuuste en onderhoudsvriendelijke vetplant die heel sterke gelijkenissen heeft met Aloë Vera. Omdat ze slechts 5 tot 10 cm hoog wordt, is ze ideaal voor kleine hoekjes.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Net als andere vetplanten zijn de bladeren van een Gasteria dik en vlezig. De rozetten vormen aanvankelijk elk twee bladeren. Bij oudere planten worden meerdere bladeren in spiraalvorm gevormd. De bladeren zijn meestal donkergroen met een wit gevlekt, gestreept of gemarmerd patroon.

De Gasteria vormt lange bloeiwijzen met oranje of rode bloemen. Net als andere vetplanten bloeien ze meestal in de lente ; op voorwaarde dat ze een koude winter hebben doorstaan. Hoe je cactussen en vetplanten op de juiste manier laat overwinteren, lees je hier.

De ideale standplaats voor je Gasteria

Omdat de Gasteria oorspronkelijk uit de woestijn komt, houdt de plant van warme en zonnige locaties. Jonge planten zijn echter wat gevoeliger en brengen de middag het liefst door op een half-schaduwrijk plekje. Zo kunnen hun bladeren niet verbranden. Ook een dun gordijn op de vensterbank kan de bladeren tegen zonnebrand beschermen. Toch kunnen ze – net zoals hun oudere soortgenoten – buiten genieten van de ochtend- en avondzon.

Over het algemeen is een zonnig plekje op de vensterbank of een beschutte plek op het balkon geschikt. De plant mag alleen op het balkon staan als de temperatuur ‘s nachts niet onder de 10°C zakt. Anders hebben de warmteminnende Gasteria’s het te koud.

Gasteria aanplanten en verpotten

De Gasteria groeit het best in een zandhoudende en waterdoorlatende potgrond. Zo vermijd je dat er water in de pot blijft staan en krijgt je Gasteria niet teveel water. Plant die daarom bij voorkeur aan in een aangepaste potgrond voor cactussen en vetplanten zoals onze Cactus Love potgrond.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Tip: Omdat je Gasteria niet altijd in de richting van het licht groeit, kunnen de dikke bladeren aan een bepaalde kant snel te zwaar worden. Draai je pot regelmatig en kies bewust voor een iets zwaarder exemplaar.

Gasteria vermeerderen

Het vermeerderen van een Gasteria is net zo eenvoudig als het vermeerderen van andere vetplanten via stekjes of uitlopers. Stekjes zijn zijscheuten van je plant die je voorzichtig met een mesje kan afsnijden. Zij hebben zelf nog geen wortels en die moeten ze eerst ontwikkelen nadat ze van de moederplant zijn gescheiden. In tegenstelling tot stekjes hebben uitlopers wel hun eigen wortels; ze groeien direct op de moederplant of ernaast, in dezelfde pot.

Bij stekken :

  • Snijd de Gasteria in het midden van de rozet met een scherp mes.
  • Laat de stukjes gedurende 2 tot 3 dagen drogen op een warme plaats om de wondjes te laten genezen.
  • Zet de stekjes in hun eigen pot en houd de grond licht vochtig.

Met uitlopers :

  • Bekijk of de uitloper al voldoende eigen wortels heeft ontwikkeld en scheid die voorzichtig van de moederplant.
  • Plant de uitloper in een nieuwe pot en houd de grond vochtig.
Gasteria correct verzorgen

Net zoals alle andere vetplanten heeft ook jouw Gasteria niet veel voedingsstoffen nodig. Toch mag je er niet van uitgaan dat je plant geen meststof nodig heeft. Tijdens de groeiperiode van maart tot oktober kan je om de twee tot vier weken met een vloeibare meststof bemesten. Deze voeg je gewoon toe aan het gietwater. Specifieke producten voor cactussen en vetplanten zijn hiervoor ideaal.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten

Om zeker te zijn dat de bladeren genoeg licht krijgen, moet je ze regelmatig afstoffen. Gebruik hiervoor een zachte, vochtige doek.

Blogposts rond het thema

Cactussen correct laten overwinteren

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Groen en knapperig : cactuskoekjes

Mythes over cactussen