Je raadt het waarschijnlijk al : planten verfraaien niet alleen je huis, ze hebben ook een positief effect op je humeur! Nog een reden om je eigen jungle uit te breiden- en als je nog op zoek bent naar je groene vingers, dan kan dit artikel je misschien de juiste motivatie geven.

Planten zuiveren de lucht

Het staat buiten kijf dat planten de lucht kunnen zuiveren en verontreinigende stoffen kunnen opslaan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzocht de effecten in een studie om de lucht in de ruimtestations te verbeteren. In 1989 werden resultaten gepubliceerd waaruit blijkt dat vooral Drakenklimop, de lepelplant (of Spathyphyllum) en de graslelie vervuilende stoffen opnemen en zo een positief effect hebben op het milieu. Ook planten met veel grote bladeren (zoals de drakenbloedboom of Dracaena), binden stof en bevochtigen de lucht door het gietwater te verdampen.

Dat klinkt allemaal erg goed, maar helaas moeten we je nu een beetje teleurstellen : je zal waarschijnlijk geen sterke effecten van je kamerplanten merken. De relevante onderzoeken zijn uitgevoerd in laboratoria. In werkelijkheid zou je meerdere Dracaena’s of drakenklimopplanten nodig hebben om de luchtkwaliteit in je kamer merkbaar te verbeteren. Dat is natuurlijk geen reden om je groene huisgenoten in de steek te laten. De andere positieve effecten zie je ook in huis.

Planten verminderen stress

Je kamerplanten zien er niet alleen geweldig uit en toveren een glimlach op je gezicht, ze helpen je ook echt te ontspannen. De stresshormonen dalen zelfs als je naar je groene medebewoners kijkt. Je planten hebben echter een bijzonder goed effect op je welzijn als je ze goed verzorgt.

De onderzoeker Ke-Tsung Han onderzocht precies het fenomeen in zijn onderzoek : de helft van een groep jongeren moest een half jaar voor kamerplanten zorgen, terwijl de andere helft ze enkel in de ruimte moest plaatsen zonder er extra aandacht aan te besteden. De deelnemers die actief bezig waren met hun planten konden hun stress beter verminderen dan de andere groep. Nog los van het feit dat – anders dan in het onderzoek – je planten waarschijnlijk niet van voldoende water en voeding zullen worden voorzien en uiteindelijk zullen afsterven – dus de verzorging is ook goed voor jezelf. Als dat geen goede reden is om te kijken of je planten weer een nieuwe pot of meststof nodig hebben…

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Een lager stressniveau verbetert niet alleen je mentale gezondheid, maar ook je fysieke welzijn. Zo val je ‘s avonds beter in slaap als je ontspannen bent. Je kan het zelfs aan je bloeddruk merken : stresshormonen zorgen voor een hogere bloeddruk en dat is na verloop van tijd niet bepaald gezond. Maar je kan dit tegengaan door een eigen plantenjungle te creëren. In plaats van yoga of meditatie kan je de volgende keer gewoon een paar minuten naar planten kijken om te kalmeren – of je kan beide combineren voor een optimale ontspanning!

Planten maken je productiever

Het is geen toeval dat kamerplanten vaak in kantoren terug te vinden zijn. De groene collega’s hebben meerdere positieve effecten op het werk. Werkplekken die worden omringd door planten zouden de productiviteit moeten verhogen. Waarom dit precies is, is nog niet duidelijk. Misschien helpt de luchtzuiverende werking of de omzetting van kooldioxide in zuurstof door de energie te verhogen. Wellicht zorgt het zien van mooie kamerplanten ook voor een beter gevoel van welzijn en daardoor voor concentratie en motivatie.

Het staat in ieder geval vast dat planten niet mogen ontbreken op je bureau. Daar zijn nog meer goede redenen voor : vermoedelijk wordt zelfs je creativiteit en geheugen verbeterd. Zelfs als je niet al deze positieve effecten aanvoelt als je aan je bureau zit – er zal er zeker wel eentje effect op je hebben.

Onze favorieten voor een echte urban jungle

Welke planten uiteindelijk een plekje vinden tussen jouw vier muren, dat hangt allemaal af van je persoonlijke smaak. Grote kamerplanten bereiken een bijzonder groot visueel effect. Om een beetje inspiratie op te doen voor je volgende bezoek aan het plantencentrum, stellen we jou graag onze favorieten voor.

Calathea

De Calathea komt uit de tropische regenwouden van Brazilië en vormt een echte blikvanger met zijn kleurrijke gemarmerde bladeren. Ook al is de plant niet zo gemakkelijk in onderhoud, een Calathea is zeker de moeite waard om een beetje jungle-flair in je woning te brengen. De plant heeft ook een kalmerende werking door er alleen maar naar te kijken. Elke avond sluit ze haar bladeren met licht geritsel om ze de volgende ochtend terug te openen.

Carla Calathea

Plantenportret

Vioolbladplant

Als je op zoek bent naar een groene huisgenoot die opgroeit, dan is de vioolbladplant echt iets voor jou. Normaliter wordt de plant 2 meter hoog – afhankelijk van hoe ze wordt verzorgd. Ze kan zelfs een hoogte van 4 meter bereiken en zo je huiskamer aanzienlijk groener maken.

Violetta Vioolbladplant

Plantenportret

Bananenplant

De bananenplant brengt je in tropische sferen, zeker met haar grote donkergroene bladeren. Om ervoor te zorgen dat ze mooi blijven, heeft de plant voldoende aandacht nodig. In de zomer is ze blij dat ze bijna elke dag wat water krijgt omdat er veel vocht via de bladeren verdampt. Bovendien groeit de bananenplant heel snel. Je kan de plant dus het beste één keer per jaar verpotten. Het klinkt in het begin allemaal als veel werk, maar het brengt afwisseling en ontspanning na een lange dag op kantoor.

Barbara Banaan

Plantenportret

Drakenklimop

Wat zeker niet mag ontbreken in een echte urban jungle is een klimplant. De klassieker hier is drakenklimop. Je kan de plant gebruiken om je huis in de hoogte te verfraaien in een hanging basket of om ze langs je meubels omhoog te laten klimmen. Hoe dan ook : deze plant geeft je kamer – en dus ook jezelf – een prettig gevoel.

Dries Drakenklimop

Plantenportret

Meer blogposts

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Stressfactoren voor groene planten

Waar plaats ik mijn kamerplant?

Bladverzorging van je kamerplanten

Diervriendelijke kamerplanten

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers

Hangplanten voor je eigen urban jungle