Banaan

Hoi, ik ben : Barbara Banaan

De Musa Banana Tropicana, ook wel bananenplant genoemd, is een waar pareltje in elke woning. Het is een heel gemakkelijke kamergenoot maar heeft ruimte nodig omdat hij behoorlijk groot kan worden.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De bananenplant brengt een tropische sfeer in huis. Met haar grote, groene bladeren fleurt ze elke ruimte op. Er bestaan ongeveer 70 verschillende soorten bananenplanten waarbij slechts enkelen geschikt zijn als kamerplant - de meest geschikte variant is de Musa Banana Tropicana die tegelijkertijd de bekendste is.

Bananenplanten die als kamerplant worden gekweekt kunnen trouwens ook vruchten dragen. Het duurt echter heel wat jaren voor de eerste bloemen verschijnen waaruit later de vruchten groeien. De plant plant zich in het algemeen zelf voort en kan daardoor ook binnenshuis vruchten dragen.

De beste standplaats voor de bananenplant

De bananenplant heeft veel licht nodig. In de buurt van een venster voelt ze zich heel goed. Direct zonlicht kan de bladeren echter verbranden. Daarom raden we je aan om gordijnen te voorzien die licht doorlaten maar de zon tegenhouden. Deze kan je dan op heel zonnige dagen sluiten. De bananenplant zal na verloop van tijd toch wel wennen aan het zonlicht en dus kan je de plant tijdens de zomer ook op het balkon plaatsen. Vermijd echter wind zodat de bladeren niet scheuren.

Tip: Je zal het merken als je bananenplant te weinig licht krijgt. De bladeren gaan dan namelijk hangen en er groeien geen nieuwe bladeren meer bij.

Bananenplanten aanplanten en verpotten

Een aangepaste potgrond voor kamerplanten en palmen is ideaal voor de aanplanting van je bananenplant, maar ook een universele potgrond is geschikt. Verzeker je dat de pot voorzien is van drainagegaten zodat het overtollige water in de pot gemakkelijk kan wegvloeien. Als alternatief kan je ook een laag hydrokorrels of enkele potscherven aanbrengen op de bodem van de pot.

De bananenplant hoort tot de snel groeiende kamerplanten en moet daarom jaarlijks worden verpot. De ideale periode hiervoor is in de lente bij het begin van de groeifase.

Banenenplant correct water geven

De bananenplant heeft veel water nodig en de potgrond moet constant vochtig zijn. Vooral in de zomer moet de plant bijna dagelijks begoten worden omdat het water in de bladeren dan snel verdampt. In de winter volstaat het om 1 tot 2 maal per week water te geven.

Tip: Aangezien de bananenplant via de bladeren het meeste water verliest, kan je de bladeren van de plant op hete zomerdagen met een handspray bevochtigen.

Bananenplant correct verzorgen

De bananenplant groeit snel en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Voeg daarom bij voorkeur één maal per week een portie aangepaste meststof – zoals de Jungle Fever Voeding – toe aan het gietwater. In de winter doe je dit één maal per maand. Zo krijgt je plant alle belangrijke voedingsstoffen die ze nodig heeft voor een gezonde groei.

Doordat de bananenplant hele grote bladeren heeft die eveneens voedingsstoffen nodig hebben, kan je de bladeren als extra behandelen met een bladverzorgingsspray. Deze maakt de bladeren steviger, vermijdt kalkvlekken en voorkomt dat de plant wordt aangetast door insecten. Voor het gebruik van deze spray – vooral tijdens de winter verwijder je eerst het stof van de bladeren.

Green Shine

Bladverzorgende Spray

De bananenplant zal steeds nieuwe bladeren ontwikkelen. Daarbij zullen de oudere bladeren geleidelijk aan bruin kleuren en afsterven. Dit is heel normaal en wijst dus zeker niet op een tekort of een ziekte. Als er meerdere bladeren bruinkleuren, kan dit een gevolg zijn van een tekort aan licht of water. Meer informatie over plagen en ziekten op je kamerplanten vind je hier.

Bananenplant vermeerderen

De bananenplant kan heel gemakkelijk vermeerderd worden. Tijdens de groeifase worden aan de plant zogenaamde stekjes gevormd. Meestal bestaan ze uit een blad en fijne wortels. Deze stekjes kan je voorzichtig uit de moederplant halen en in een separaat potje plaatsen. Zo ontstaat er snel een nieuwe bananenplant en kan je gemakkelijk je bananenplantenfamilie uitbreiden.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Water geven tijdens je vakantie

Stressfactoren voor groene planten