Vioolbladplant

Hoi, ik ben : Violetta Vioolbladplant

De vioolbladplant (ook wel ficus lyrata genoemd) is met haar grote, donkergroene bladeren een echte blikvanger en is eveneens een van de populairste kamerplanten.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De vioolbladplant komt oorspronkelijk uit de West-Afrikaanse regenwouden waar de plant tot 25 meter hoog kan worden. In de woonkamer wordt ze niet zo groot, maar ze behoort niet tot de kleinste planten in je Urban Jungle. Binnenshuis wordt ze tot twee meter hoog met bladeren van 20 tot 50 cm. Sommige vioolbladplanten kunnen tot 4 meter hoog worden, maar maak je geen zorgen : met de juiste verzorging houd je de plant compact.

De beste standplaats voor je vioolbladplant

Je ficus lyrata geeft de voorkeur aan een lichtrijk plekje zonder direct zonlicht. De algemene regel is : hoe meer licht, hoe compacter en hoe dichter de plant zal groeien. Om haar tegen direct zonlicht te beschermen, is een dun gordijn voldoende. Toch houdt de ficus lyrata helemaal niet van tocht en kou. Een constante temperatuur van 18 tot 22 graden is ideaal. Plaats de plant niet te diep in een hoekje zodat de bladeren niet tegen de muur gedrukt worden en ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Tip: Bij de meeste planten helpt het om de plant te draaien zodat ze gelijkmatig kan groeien. De ficus lyrata houdt er echter niet van om veel verplaatst te worden. Wisseling van standplaats bezorgt de plant stress waardoor de bladeren zullen afvallen.

Vioolbladplant planten en verpotten

Gebruik voor je ficus lyrata een aangepaste potgrond voor kamerplanten en vermeng die met wat zand. Belangrijk is het gebruik van een bloempot met drainagegaten zodat overtollig water kan wegvloeien. Ook een laagje hydrokorrels onderin de pot kan je hierbij helpen. Je ficus lyrata hoef je helemaal niet vaak te verpotten : omdat de plant er helemaal niet van houdt om verplaatst te worden, vindt ze het ook niet leuk om in een nieuwe pot aangeplant te worden. Verpot je plant wanneer de pot compleet doorworteld is.

Tip: Aangezien de meeste potgronden reeds meststof bevatten, is het niet nodig om je plant de eerste weken na het verpotten te voeden.

Vioolbladplant correct vermeerderen

De ficus lyrata kan je op drie verschillende manieren vermeerderen. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend en wordt dus ook niet voor beginners aangeraden.

Vermeerderen via hoofdstekken

  • Snijd in het voorjaar een zachte stengeltop af.
  • Op het snijpunt zal een melkachtig sap ontsnappen. Om dit te stoppen kan je de scheut even in een kom met warm water houden.
  • Stop het stekje nu in een kleinere pot met verse potgrond en dek de pot af met een glazen deksel of stolp.
  • Verlucht dagelijks om schimmelvorming te vermijden.
  • Zodra de plant nieuwe scheuten vormt, kan je het glas verwijderen.

Vermeerdering via bladstekken

  • Snijd in het voorjaar een blad van je ficus.
  • Doe de stek in een kleine pot met verse potgrond en volg dezelfde werkwijze als hierboven (vermeerderen via hoofdstekken).

Vermeerdering via marcotteren

  • Marcotteren is de veiligste optie om je ficus te vermeerderen.
  • Snijd hiervoor een stengel voor de helft schuin door zodat die nog steeds aan de moederplant hangt.
  • Om te voorkomen dat de snede terug dichtgroeit, kan je er een tandenstoker of lucifer tussen steken.
  • Wikkel nu vochtig mos rond de snede en een folie rond het mos.
  • Na ongeveer 4 tot 5 weken zouden voldoende wortels moeten gevormd zijn. De scheut kan nu volledig verwijderd worden en in een eigen pot worden aangeplant.
Vioolbladplant correct water geven

De vioolbladplant houdt absoluut niet van natte voeten. Toch mag de potgrond ook niet te droog zijn. Niet alleen qua standplaats stelt de plant haar eisen, ook voor het begieten heeft ze speciale wensen. Geef je plant om de vijf dagen een beetje water zodat de potgrond steeds vochtig, maar niet te nat is. Giet het overtollige water steeds meteen weg. In de winter heeft je ficus lyrata beduidend minder water nodig (om de twee weken).

Vioolbladplant correct verzorgen

Om ervoor te zorgen dat de bladeren van je vioolbladplant gezond blijven en hun donkergroene kleur behouden, moet je de plant regelmatig bemesten. Voeg daarom van maart tot oktober om de twee weken een portie vloeibare meststof voor kamerplanten toe aan het gietwater. Als alternatief kan je ook een langdurig werkende meststof onder vorm van meststofstaafjes gebruiken.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Naast voldoende voedingsstoffen is ook bladverzorging belangrijk : veeg de grote bladeren regelmatig schoon met een vochtige doek om het stof te verwijderen. Ook een bladverzorgingsspray helpt de grote bladeren om gezond te blijven.

Verkleurde bladeren van je vioolbladplant behandelen
  • Als de bladeren van de ficus lyrata tijdens de winter slap gaan hangen, dan staat de plant op een te warme plaats. Plaats daarom je plant iets verder van de verwarming.
  • Geel verkleurde bladeren zijn meestal te wijten aan een tekort aan voedingsstoffen of licht. Controleer de lichtinval en denk eraan om je plant regelmatig voeding te geven.
  • Bruine plekken op de bladeren zijn meestal het gevolg van teveel water en wortelrot dat daaruit voorkomt. Als de potgrond veel te vochtig is, raden we je aan om je plant te verpotten en daarbij de rotte wortels af te snijden.

Blogposts rond het thema

Kamerplanten voeden : zo doe je het

Kamerplanten correct water geven

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Planten voor de badkamer

Stressfactoren voor groene planten

Waar plaats ik mijn kamerplant?