Tijdens de winter hebben je kamerplanten geen extra voeding nodig of toch? Wij tonen je hoe je je groene medebewoners tijdens de koudste periode van het jaar verzorgt!
Niet alleen veel mensen hebben het lastiger tijdens de winter. De periode van november tot maart brengt ook voor je kamerplanten veel uitdagingen met zich mee. Koele tocht of droge verwarmingslucht, gebrek aan licht en insecten : om zeker te zijn dat je kamerplanten deze omstandigheden aankunnen, moet je ze in het koude seizoen goed vertroetelen. We laten je zien waarop je moet letten.
Waarom moeten kamerplanten tijdens de winter op een andere manier worden verzorgd?
De reden waarom je tijdens de winter je kamerplanten anders moet verzorgen, zijn de verschillende groeifases die je planten doorgaan. Als de zon in het voorjaar en in de zomer lang schijnt en de temperaturen hoger zijn, weten de planten : nu kan ik vol gas geven! Zodra de dagen weer korter worden, zal de groei van de planten afremmen en trekken ze zich helemaal terug. Dit fenomeen merk je heel goed aan de planten in je tuin maar geldt ook voor bijna alle kamerplanten. Sommigen onder hen – ficus, watercacao, … – laten dit heel duidelijk zien door in de herfst een paar van hun bladeren te laten afvallen als verjongingskuur. Maar zelfs als je het niet kan zien door ernaar te kijken, passen je groene huisgenoten zich aan de omstandigheden aan en houden ze een winterslaap. Net daardoor hebben ze een andere verzorging nodig tijdens de winter.
Zorg voor voldoende licht
Ken je dat zalige gevoel wanneer je na een paar sombere, grijze dagen kan genieten van wat zonlicht op je gezicht? Dit geldt ook voor je kamerplanten! Juist omdat de winterdagen zo kort zijn en je planten nauwelijks daglicht krijgen, hebben ze tijdens de winter een heel lichtrijke standplaats nodig.
Tip: Maak je ramen schoon, sluit je gordijnen en plaats je kamerplanten op een plaatsje waar ze zo lang mogelijk van het daglicht kunnen genieten en zelfs wat zonlicht krijgen.
Vermijd koude voeten en tocht
Geef zelf maar toe : je planten hebben het niet gemakkelijk tijdens de winter. Ze houden niet van een warm en droog klimaat en kunnen ook niet goed tegen de kou. Hoewel je de meeste kamerplanten best een lichtrijke, koele plek geeft moet je ervoor zorgen dat ze het toch niet te koud krijgen. Vooral bij grotere planten die op de grond staan bestaat het gevaar dat de wortelkluit afkoelt. De meeste planten kunnen ook geen tocht verdragen. Wil je verluchten, dan is het beter om je plant eventjes te verplaatsen. Als je plant haar bladeren laat hangen of de bladpunten geelkleuren, dan heeft ze het vermoedelijk te koud.
Droge lucht compenseren
Veel van onze kamerplanten – vooral de tropische – hebben voldoende luchtvochtigheid nodig voor een gezonde groei. Tijdens de winter creëren we met onze droge verwarmingslucht voor onze Monstera, Philodendron, Palm & Co echter niet het ideale klimaat. Geef daarom je planten tijdens de winter meerdere keren per week een verfrissende douche door ze te besproeien met lauw, kalkvrij water. We raden je aan om eerst het stof van de bladeren te vegen zodat het vocht en het weinige daglicht nog beter kunnen worden opgenomen.
Je kan ook een bladverzorgingsproduct toepassen dat is aangepast aan de behoeften van je groene planten, zoals onze Green Shine spray. Het product is eveneens verrijkt met voedingsstoffen die de bladeren versterken. De spray kan je tijdens de winter om de één tot twee weken toepassen.
Green Shine
Bladverzorgende Spray
Minder water en voeding geven
Omdat je planten een winterslaap houden en minder groeien, hebben ze minder water en voeding nodig. Het is voldoende als je je kamerplanten tijdens de winter om de zeven tot tien dagen water geeft. Als je plant op een vensterbank boven de verwarming staat, dan is het beter om de potgrond te controleren. Stop je vinger in de aarde voordat je water geeft om zeker te zijn dat je plant effectief water nodig heeft. Je kan je kamerplanten in de winter bemesten, maar het aantal bemestingsbeurten van november tot februari is duidelijk lager dan tijdens de rest van het jaar. Je planten groeien door het gebrek aan licht minder snel. Daarom is het voldoende om ze één maal per maand te voeden.
Controleer je planten regelmatig op insecten
In de winter, wanneer het gezellig warm is binnenshuis, voelen ook insecten zich meteen thuis. Wanneer je planten dan ook wat minder energiek zijn, krijgen spintmijten, bladluizen, wolluizen en andere insecten het heel gemakkelijk. Onderzoek je planten daarom wekelijks. Ga op zoek naar fijne draadjes tussen de bladeren of een kleverig laagje op de bladeren. Ook wit gespikkelde of gekrulde bladeren kunnen wijzen op de aanwezigheid van insecten. In dat geval heeft je plant quarantaine nodig. Plaats de plant apart (zo vermijd je dat de insecten ook je andere planten zullen aantasten) en vraag in je tuincentrum naar het geschikte product om de insecten te bestrijden.