Kamerplanten water geven is niet zo eenvoudig als het klinkt. Zeker wanneer je veel planten hebt, kan je ze niet allemaal gewoon één keer per week water geven. We laten je zien wat belangrijk is bij het begieten!

Wist je dat je kamerplanten kunnen afsterven als je ze niet correct water geeft? Het grote probleem is dat je vanbuiten niet kan zien of je planten nog genoeg water ter beschikking hebben. Maar geven we nu teveel water of net te weinig? In ons blogartikel vind je het antwoord en geven we je ook een paar tips om de waterbehoefte van je kamerplanten in te schatten.

Beter op het droge dan met natte voeten

Liever iets meer dan te weinig – ben je ook van die mening als je je planten water geeft? Spijtig genoeg is dit niet correct : dit gezegde kan van toepassing zijn op de lichtbehoefte van de meeste kamerplanten, maar niet op hun waterbehoefte. Het motto zou beter zijn : hoe minder, hoe beter. Uitgedroogde planten zijn namelijk meestal nog te redden. Als de plantenwortels echter lange tijd te vochtig zijn, beginnen ze te rotten – en in het ergste geval gaan ze dood. Om het eenvoudiger te zeggen : kamerplanten zullen eerder verdrinken dan te sterven van de dorst. Een teveel aan water zal je snel opmerken doordat de bladeren gaan hangen.

Tip: Controleer een half uurtje na het begieten of er water in de pot blijft staan. Giet het water in de onderzetter eveneens weg.

De truc met de duim

Ook als de bovenlaag in de pot opgedroogd is en de potgrond een lichte kleur heeft, kan de aarde in de pot nog vochtig zijn. Daarom voer je de truc met de duim uit : stop gewoon je vinger diep in de aarde om te zien of je plant nog voldoende water ter beschikking heeft. Een vochtmeter zorgt voor een nauwkeurig resultaat. Die zal meten hoeveel water er nog rond de wortelkluit aanwezig is. Het materiaal waaruit je bloempot bestaat heeft trouwens ook een invloed op de waterbehoefte van je planten : kamerplanten in kleipotten hebben meer vocht nodig want in tegenstelling tot kunststof potten slaan ze water op dat ze geleidelijk aan afgeven aan de aarde.

Terug naar de wortels : de rol van de herkomst van je planten

Hoe vaak en hoeveel water je planten nodig hebben, hangt sterk af van hun herkomst en van de standplaats. Exotische planten hebben andere behoeften dan hun stekelige vrienden uit een woestijnlandschap. Informeer daarom zorgvuldig naar de voorkeuren van de planten zodat je ze een thuis kan geven die zoveel mogelijk aanleunt bij hun land van oorsprong. Planten op warme, zonnige plekken hebben door de sterkere verdamping logischerwijze meer water nodig dan planten die op een niet-zonnige locatie staan. Ook in ruimtes met droge lucht moet je je planten vaker water geven.

Tip: Op zeer hete en droge dagen kan je de bladeren van je planten met een handsproeier vochtig houden.

Waarom planten tijdens de zomer meer water nodig hebben dan tijdens de winter

Als buiten alles weer begint te bloeien, ontwaken ook je kamerplanten uit hun winterslaap. Omdat ze tijdens de wintermaanden niet veel zonlicht krijgen, stoppen ze met groeien. Zodra de zon in het voorjaar vaker schijnt, is de rustperiode voorbij. Gedurende deze periode hebben ze meer water en voedingsstoffen nodig om voldoende kracht te krijgen voor de vorming van nieuwe bladeren. Dus tijdens het warme seizoen kan je vaker naar je gieter grijpen.

Wat de bladeren van je planten onthullen over hun behoefte aan water

Als je de naam van je plant niet kent en dus ook niet kan opzoeken hoeveel water de plant nodig heeft, controleer dan de bladeren. Heeft de plant grote bladeren en/of bladeren met een oneffen structuur? Dan heeft ze waarschijnlijk meer water nodig dan planten met kleine en/of gladde bladeren. Planten met dikke, vlezige bladeren slaan daarentegen het vocht goed op en hebben zelden water nodig. Hoe dan ook, het is goed om je planten in de gaten te houden want zo voel je na verloop van tijd automatisch aan of je plant gewoon een slok water of een ganse kan water nodig heeft.

Meer blogposts

Diervriendelijke kamerplanten

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Mythes over cactussen

Planten voor de badkamer

Verpotten : stap voor stap

Stressfactoren voor groene planten

Waar plaats ik mijn kamerplant?