Met planten maak je het extra gezellig in huis maar als er ook honden of katten rondlopen, is het belangrijk dat er geen giftige planten aanwezig zijn. We tonen jou waarop je moet letten!

Sommige katten knabbelen graag aan groene planten, maar kunnen zelf niet uitmaken welke giftig zijn en welke niet. Ook honden of kleinere huisdieren zoals konijnen en vogels komen soms in contact met kamerplanten. Om ervoor te zorgen dat je groene medebewoners goed overweg kunnen met je donzige medebewoners, geven we je graag enkele tips .

Tip 1 : de juiste planten en potten kiezen

Als je de juiste niet-giftige kamerplanten hebt bepaald, kies dan zeker voor planten zonder stekels, doornen of scherpe bladranden. Gebruik ook stevige en zware potten (vb. kleipotten) zodat de planten niet gemakkelijk kunnen omvallen. Plaats je planten ook niet op schappen want die zijn meestal heel smal en de kans bestaat dat je kat bij het klimmen je pot naar beneden duwt.

Tip 2 : bied alternatieven aan

Veel voorkomende redenen waarom huisdieren aan je planten knabbelen, zijn verveling, de drang om te spelen of nieuwsgierigheid. Dit is vooral het geval bij huiskatten. Bied hen voldoende alternatieven zoals een krabpaal of schuilplaatsen. Zo laten ze je planten in het beste geval met rust.

Tip: Houd je katten goed in de gaten en controleer je planten regelmatig of krabsporen zodat je kan bepalen of ze interesse hebben in je planten.

Tip 3 : koop planten voor je huisdieren

Een andere reden waarom je huisdieren gras of andere planten eten, is om de spijsvertering te bevorderen. Om ervoor te zorgen dat je dieren niet aan je favoriete kamerplanten knabbelen, kan je planten kopen speciaal voor je huisdieren. Denk maar aan tarwegras, cypergras of kattenkruid. Daar houden ze van!

Tip 4 : bemest diervriendelijk

Bemesten is goed voor je planten en is noodzakelijk voor een gezonde groei. Niet alle meststoffen worden echter zo goed verdragen door huisdieren. Gebruik daarom geen gekorrelde meststoffen of meststofstaafjes, maar wel een vloeibare meststof die aan het gietwater wordt toegevoegd. Zorg ervoor dat de onderzetter ongeveer 30 minuten na het begieten wordt leeggegoten.

Een overzicht van diervriendelijke kamerplanten

Hier vind je een overzicht van de populairste planten die veilig zijn voor honden, katten en andere huisdieren. Omdat sommige planten in subgroepen echter nog steeds giftig kunnen zijn, is het beter om de botanische naam opnieuw te onderzoeken voordat je de plant aankoopt en aarzel zeker niet om in je tuincentrum meer informatie te vragen.

  1. 1.

    1. Cypergras (Cyperus Involucratus)

    Cypergras is vooral populair bij katten. Ze knabbelen graag aan het cypriotisch gras en laten de andere planten met rust. Let bij de aankoop op de vorm van de bladeren. Sommige soorten kunnen namelijk nogal scherpe bladeren hebben waar je kat zich kan aan verwonden.

  2. 2.

    2. Tarwegras (Hordeum)

    Tarwegras ziet eruit als een compact gegroeid stuk gazon in een pot. Het vormt een geweldig voedingssupplement voor katten omdat het waardevol foliumzuur oplevert en het uitbraken van de haarballen bevordert. De plant is niet veeleisend qua onderhoud en groeit het best op een half-schaduwrijk plekje.

  3. 3.

    3. Graslelie (Chlorophytum Comosum)

    Graslelies zijn heel gemakkelijk in onderhoud en vermeerderen zichzelf via stekken die aan de voet van heuvels groeien. De meeste katten houden net zoveel van graslelies als van tarwegras en cypergras, dus verhongeren zullen ze zeker niet. De meest voorkomende soort “variegatum” valt vooral op door zijn witbonte bladeren.

  4. 4.

    4. Calathea

    Alle Calathea-soorten zijn niet giftig en zien er dankzij het kleurrijke bladpatroon erg mooi uit! De plant is echter een veeleisende kamergenote. Ze heeft veel zorg nodig en een lichtrijk en warm plekje zonder direct zonlicht.

  5. 5.

    5. Bananenplant (Musa)

    Bananenplanten vormen mooie, grote bladeren en groeien het best in een lichtrijke, warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Geen enkel plantendeel is giftig en net daarom zijn ze geschikt voor huisdieren.

  6. 6.

    6. Kentiapalm (Howea Forsteriana)

    De kentiapalm is een heel onderhoudsvriendelijke plant en ideaal voor zij die niet veel ervaring hebben met planten. De plant stelt niet veel eisen en kan daardoor in vrijwel elke ruimte in huis worden geplaatst.

  7. 7.

    7. Geldboom (Crassula Ovata)

    De geldboom of ook wel jadeplant genoemd houdt van een lichtrijke standplaats maar stelt voor de rest geen specifieke eisen. Koop zeker de soort Crassula Ovata aan, want andere Crassula-soorten kunnen giftig zijn voor huisdieren.

  8. 8.

    8. Krulvaren (Nephrolepis)

    De krulvaren is de populairste varensoort dankzij het lage onderhoud. Maar ook andere varensoorten zoals venushaar, steenbreekvaren, hertshoornvaren en de naaldvaren zijn niet-giftig voor je huisdieren. Varens hebben een lichtrijk plekje nodig en groeien het best bij een hogere luchtvochtigheid. Een badkamer met veel lichtinval is ideaal.

Meer blogposts

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Waar plaats ik mijn kamerplant?