Heb je je altijd afgevraagd waarom je planten voeding nodig hebben en waarom er zo veel verschillende meststoffen bestaan? Weet je niet wanneer en hoe vaak je je planten moet bemesten? Hier vind je alle antwoorden!

Waarom moet je je kamerplanten bemesten?

Net zoals de mens hebben je kamerplanten voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen groeien. Die halen ze via de wortels rechtstreeks uit de potgrond. Het probleem bij planten in potten : de voedingsstoffen in de potgrond zijn op een bepaald ogenblik compleet uitgeput waardoor de planten niet meer verder groeien. Alles hangt natuurlijk van de voedingsbehoefte van je plant af. Bij sommige planten, zoals cactussen, merk je hun voedingstekort pas heel laat op. Als je je planten regelmatig bemest, zien ze er niet alleen gezonder uit. Ze krijgen ook meer weerstand tegen ziekten en plagen.

Wanneer moet je je kamerplanten bemesten?

Tijdens het jaar gaan je kamerplanten door een groeifase en een rustfase. De groeifase begint in maart en eindigt meestal in oktober. De rustfase duurt logischerwijze van november tot februari. Tijdens de lichtrijke en zonnige maanden groeien je kamerplanten bijzonder goed en hebben ze de meeste voedingsstoffen nodig. Dit is ook de ideale periode om je kamerplanten te vermeerderen of te verpotten.

Tip: Bij enkele planten, zoals de kerstcactus, verlopen de rust- en groeifase net andersom. Zij worden in de winter gevoed. Deze planten bloeien meestal tijdens de winter en hebben daarom tijdens deze periode meer voedingsstoffen nodig.

Hoe vaak moet je je kamerplanten bemesten?

Naast de periode is natuurlijk ook de frequentie van bemesten heel belangrijk. Deze hangt telkens van de planten af en varieert van 1 maal per week tot 1 maal per maand. Hieronder vind je een overzicht van de populairste kamerplanten en hun waterbehoefte :

PlantHoe vaak bemesten?
Alocasia1 x per week
Aloë VeraOm de 3 weken
CactusOm de 4 weken
CalatheaOm de 2 weken
ClusiaOm de 3 weken
Crassula (geldboom)Om de 4 weken
DracaenaOm de 3 weken
DrakenklimopOm de 2 weken
FicusOm de 2 weken
Graslelie1 x per week
LepelplantOm de 2 weken
Monstera 1 x per week
OrchideeOm de 2 weken
PeperomiaOm de 2 weken
Philodendron1 x per week
PileaOm de 2 weken
SansevieriaOm de 3 weken
VarenOm de 4 weken
VetplantenOm de 4 weken
YuccaOm de 2 weken
ZamioculcasOm de 4 weken

Tijdens de rustfase krijgen de meeste kamerplanten geen voedingsstoffen. Toch kan een beetje voeding geen kwaad. Hier ontdek je, hoe je je kamerplanten tijdens de winter verzorgt.

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Zo zorg je ervoor dat je kamerplanten de winterperiode goed doorstaan
Nu lezen

Welke voedingsstoffen hebben je kamerplanten nodig?

Misschien ben je ooit al eens gestoten op een ‘NPK-meststof’ bij je zoektocht naar een geschikte meststof. Dit zijn zogenaamde complete meststoffen omdat ze de drie belangrijkste voedingsstoffen N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium) bevatten. Stikstof laat je plant groeien. Fosfor ondersteunt de goede vorming van de wortels, bloemen en vruchten. Tot slot helpt kalium je plant veerkrachtiger te worden. Daarnaast bevat een meststof vaak sporenelementen zoals calcium, zwavel of magnesium. Zij versterken de kleur van je plant. Ook ijzer mag niet ontbreken, want dit element voorkomt het geelkleuren van de bladeren.

Zoals je kan zien, bestaan meststoffen eigenlijk uit een gevarieerde mix van nuttige voedingsstoffen voor je plant. Welke samenstelling geschikt is, hangt van de plant zelf af. Groene planten hebben meestal minder fosfor nodig omdat ze geen bloemen of geen vruchten ontwikkelen.

Welke meststof moet je gebruiken?

Naast de verschillende samenstelling van de meststoffen zijn ze ook in verschillende vormen beschikbaar. Vloeibare meststoffen kan je direct aan het gietwater toevoegen en kan je zo heel gemakkelijk doseren. Vaste meststoffen (vb. meststofstaafjes) worden in de potgrond gestopt en lossen geleidelijk aan op bij elke gietbeurt.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Het voordeel van een vaste meststof is de lange werking. De meststof werkt 3 tot 5 maanden lang en dat met slechts één enkele bemesting per groeiperiode. De keerzijde is dat je de dosering niet zo goed kan aanpassen. Bij elke gietbeurt wordt er wat meststof aan de plant vrijgegeven. Dit is vooral moeilijk bij dorstige planten die meer water nodig hebben dan voedingsstoffen. Bij vaste meststoffen kunnen gietbeurten en bemesting niet van elkaar gescheiden worden en kan je plant te veel voeding krijgen.

Jungle Fever Staafjes

Voedingsstaafjes voor groene Planten

Hoeveel meststof moet je gebruiken?

De hoeveelheid meststof hangt af van de grootte van je plant. Op de verpakking van je meststof is de hoeveelheid zorgvuldig beschreven : bij vloeibare meststoffen worden meestal 5 dosissen in een liter water opgelost. Als je dan de juiste hoeveelheid water toedient, krijgt je plant meteen ook de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. De hoeveelheid meststofstaafjes hangt af van de grootte van de pot.

Meer blogposts

Diervriendelijke kamerplanten

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Correct en eenvoudig bemesten

Kamerplanten correct water geven

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers

Stressfactoren voor groene planten