Planten kunnen zich vanaf het begin ontwikkelen vanuit slechts enkele cellen. Hierdoor is vermeerdering via individuele plantendelen zeer eenvoudig. We laten je zien hoe je dit kan doen.

Je kan heel wat verschillende kamerplanten via uitlopers of stekjes vermeerderen. Daarbij worden afzonderlijke delen van de oorspronkelijke plant verwijderd waaruit een nieuwe plant wordt gekweekt. Zo kan je je favoriete groene medebewoner delen met vrienden of zelfs enkele takjes van je zieke lievelingsplant bewaren en hem een nieuw leven geven! Helaas werkt dit niet altijd meteen, dus geef niet op als het de eerste keer niet werkt.

Gebruik bij het afsnijden van een stekje of uitloper steeds een scherp, gedesinfecteerd mes zodat je geen ziektekiemen brengt in de snijvlakken. De beste periode om je planten te vermeerderen is de vroege zomer (april tot juni), maar je kan je planten eigenlijk het ganse jaar door vermeerderen. Dit doe je best op een lichtrijke plaats zonder direct zonlicht. De miniplant heeft meestal iets meer licht nodig dan de moederplant.

Bij het vermeerderen wordt een onderscheid gemaakt tussen uitlopers en stekjes :

Planten vermeerderen via uitlopers

Uitlopers zijn babyplantjes van de moederplant. Ze groeien vaak uit de hoofdscheut en kunnen hun eigen wortels ontwikkelen. Een plant vermeerderen via uitlopers is eenvoudiger maar is niet bij elke plant mogelijk. Sommige planten, zoals de pilea, vetplant of graslelie, vormen uit zichzelf veel uitlopers waaruit je gemakkelijk een nieuwe plant kunt laten groeien. Hieronder ontdek je hoe dit werkt.

  1. 1.

    1. Uitloper verwijderen

    Zodra de uitloper enkele blaadjes heeft ontwikkeld, is hij groot genoeg om van de moederplant gescheiden te worden. Snijd de uitloper met een scherp mes zo dicht mogelijk bij de moederplant af.

  2. 2.

    2. Uitloper in water plaatsen

    Nu wordt de uitloper in een glas met water geplaatst zodat hij wortels vormt. Ververs het water om de 2 tot 3 dagen zodra het troebel wordt.

  3. 3.

    3. Uitloper uitplanten

    Eenmaal de uitloper wortels heeft, kan je de miniplant in een pot met verse potgrond aanplanten. Geef in het begin heel weinig water maar wel regelmatig. De wortels kunnen dan namelijk nog niet zo veel water opnemen.

Bij enkele planten groeien de uitlopers niet enkel op de stam van de moederplant, maar ook direct naast de stam in de grond. In dit geval kan je de kleine plantjes direct in een nieuwe pot planten omdat het best mogelijk is dat ze al wortels hebben gevormd.

Links : de uitloper groeit op de stam – Rechts : de uitloper groeit naast de stam

Tip: In tegenstelling tot de meeste groene planten worden vetplanten niet in een glas met water geplaatst. Ze worden wel plat op de potgrond gelegd en met water besproeid. Op die manier vormen zij hun wortels.

Planten vermeerderen via stekjes

In tegenstelling tot uitlopers zijn stekjes nog geen zelfstandige planten. Het zijn losse scheuten die je van de plant haalt en die op dat moment nog geen wortels hebben. Je kan bijna alle kamerplanten die geen uitlopers vormen via stekjes vermeerderen. Monstera en Drakenklimop zijn hiervoor erg populair.

  1. 1.

    1. Stek afsnijden

    Zoek een plantenscheut uit waarop reeds 2 blaadjes staan. Idealiter is het blad nog maar net gegroeid. Snijd nu voorzichtig de scheut ongeveer 5-10 cm onder het blad af.

  2. 2.

    2. Stek in het water plaatsen

    Net zoals bij een uitloper plaats je het stekje in een glas met water. Ververs om de 2 tot 3 dagen het water en laat het stekje ongeveer 3 weken in het water staan tot de eerste wortels verschijnen.

  3. 3.

    3. Stek in een pot planten

    Zodra de eerste wortels gevormd zijn, kan je het stekje in een pot met verse potgrond aanplanten.

Tip: Als de stekjes te lang in water gestaan hebben, vormt zich een bolletje op de wortels. Hierdoor groeien ze minder goed dus dit moet zeker vermeden worden.

Een Sansevieria wordt op een andere manier vermeerderd. Die heeft namelijk geen takken die je kan afsnijden maar wel één groot blad. De vermeerdering van de Sansevieria wordt gedaan door bladstekken. Dit werkt ook bij bijna alle planten maar is meestal niet zo veilig als vermeerdering via stekken.

  1. 1.

    1. Stek afsnijden

    Bij de vermeerdering via bladstekken wordt het blad van de plant verwijderd en onderaan recht afgesneden. Bij planten met zeer dikke bladeren zoals Sansevieria maar ook Aloë Vera, kan het blad zelfs in meerdere repen worden gesneden.

  2. 2.

    2. Stek in water plaatsen

    Plaats nu de afgesneden bladdelen afzonderlijk in een glas water tot de eerste wortels zich vormen.

  3. 3.

    3. Stek in een pot planten

    Nu kan het stekje in een pot met potgrond worden aangeplant. Geef vaak een kleine portie water.

Tip: De afgesneden stekken kan je ook direct in potgrond plaatsen en dus de stap met het glas water overslaan. De optie met het glas water heeft wel meer kans op slagen.

Deze kamerplanten kan je vermeerderen

Het goede nieuws is : eigenlijk kan je alle kamerplanten vermeerderen. Planten die je niet via stekken of uitlopers kan vermeerderen, kan je namelijk nog altijd delen. Hiervoor kan je bij het verpotten de wortelkluit voorzichtig in twee delen scheuren en elk plantendeel in een afzonderlijke pot aanplanten.

Hieronder vind je een overzicht van de kamerplanten die kunnen vermeerderd worden :

PlantUitloperStek
AlocasiaJaJa
Aloë VeraJaJa
CalatheaNeeJa
DracaenaJaJa
DrakenklimopNeeJa
FicusNeeJa
GraslelieJaJa
MonsteraNeeJa
PeperomiaJaJa
PileaJaJa
SansevieriaNeeJa
VaderplantJaJa
VetplantJaJa
VioolbladplantNeeJa
Yucca / palmJaJa
ZamioculcasNeeJa

Meer blogposts

Kamerplanten correct water geven

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Planten voor de badkamer

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Waar plaats ik mijn kamerplant?