Wordt het op je vensterbank te krap? Wil je een lelijke hoek wat camoufleren? Dan zijn hangplanten echt iets voor jou! Hier ontdek je welke planten hiervoor geschikt zijn en waarop je moet letten bij de verzorging.

De juiste opstelling voor je hangplanten

Om ervoor te zorgen dat je hangplanten echt lange scheuten krijgen, moeten ze zo vrij mogelijk hangen. Je kan ofwel volledige kant-en-klare hangmanden kopen, maar als je tijd en zin hebt, kan je ook zelf aan de slag. Macramé bloempothangers zien er superleuk uit en ze zijn niet zo moeilijk om te knopen. Hieronder vind je een handleiding :

Maak je eigen macramé bloempothanger

Vier eenvoudige macramé-knopen voor verschillende bloempothangers
Nu lezen

Wees er zeker van dat je planten stabiel en recht hangen zodat de pot niet kan omvallen en het water na het begieten niet uit de pot loopt. Als alternatief kan je er ook voor kiezen om je planten in gewone bloempotten aan te planten en die op planken, kasten of zuilen te plaatsen. Op die manier kunnen je groene medebewoners op verschillende hoogtes groeien en creëer je een echte urban jungle in je woning. Diverse hangplanten kunnen ook de kamer opdelen.

Tip: Let bij de plaatsing van je planten op de behoeften van de planten. Hang ze ook niet te hoog zodat ze voldoende licht krijgen.

De juiste hangplanten kiezen

Veel kamerplanten zijn over het algemeen geschikt om als hangplant te worden aangeplant. Ze creëren een bijzonder leuk effect wanneer de scheuten uit de pot naar beneden groeien. Hieronder vind je onze 7 favoriete hangplanten :

  1. 1.

    1. Drakenklimop

    Drakenklimop is een van de populairste hangplanten. De plant vormt een dicht gordijn van lichtgroene bladeren met een wit patroon en is daarom ideaal om de ruimte op te delen. Tegelijkertijd is ze bijzonder gemakkelijk in onderhoud.

  2. 2.

    2. Philodendron

    De Philodendron behoort eveneens tot de onderhoudsvriendelijke kamerplanten. Vooral de klimmende varianten met hartvormige bladeren zijn ideaal. Die houden van een zonnige tot half-schaduwrijke plek.

  3. 3.

    3. Varen

    Varens vormen vaak heel lange, bossige scheuten en zijn daarom perfect als hangplant. Ze zijn eenvoudig in onderhoud en passen in bijna elke huiskamer. Vooral Nephrolepis, Platycerium en Echt Venushaar zijn ideaal.

  4. 4.

    4. Koraalcactus

    Met zijn bossige scheuten ziet de koraalcactus er niet uit als een typische cactus, maar toch ziet hij er heel hip uit! De koraalcactus is heel robuust, gemakkelijk te verzorgen en staat (of hangt) graag op een warme, lichtrijke plaats.

  5. 5.

    5. Graslelie

    De graslelie is net zoals Drakenklimop een klassieker onder de hangplanten. Ze heeft een lichtrijke plaats nodig. Dankzij de snelle groei zal ze veel stekken vormen en je kan dus in een handomdraai een echte familie graslelies creëren.

  6. 6.

    6. Erwtenplant

    De erwtenplant doet haar naam alle eer aan : het is net alsof duizenden erwten aan een snoer zijn geregen. De kleine pareltjes slaan water op waardoor de plant niet zoveel moet begoten worden.

  7. 7.

    7. Lantaarnplant

    Een absolute klassieker onder de hangplanten is de Lantaarnplant waarvan de Ceropegia Woodii de bekendste soort is. De stengels kunnen meerdere meters lang worden en vormen kleine hartvormige blaadjes. Bij sommige soorten kan de onderzijde van de blaadjes lichtjes rood kleuren.

Hangplanten correct verzorgen

Net zoals de andere kamerplanten hebben ook hangplanten onderhoud nodig. Zorg bij de keuze van de pot voor een binnenpot met gaatjes zodat het overtollige water kan wegvloeien. Als alternatief kan je een laagje kleikorrels als drainage op de bodem van de pot plaatsen. Gebruik daarnaast een losse potgrond die speciaal is aangepast aan de behoeften van kamerplanten.

Controleer regelmatig de vochtigheid van je hangplanten. Geef altijd kleine hoeveelheden water zodat het water niet langs de zijkant uit de pot loopt en op de grond druppelt.

Ook je hangplanten zijn blij als ze voeding krijgen. Gebruik bijvoorbeeld een meststof met lange werking in de vorm van praktische meststofstaafjes. Die plant je eenvoudigweg in de potgrond. De staafjes bezorgen je planten gedurende enkele maanden alle belangrijke voedingsstoffen. Dus je hoeft alleen maar aan water te denken. En mocht er wat water op de vloer terechtkomen, dan bevat het water geen meststof die vlekken kan veroorzaken.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Meer blogposts

Bladverzorging van je kamerplanten

Waar plaats ik mijn kamerplant?

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Kamerplanten correct water geven