Vooral tijdens de winter hebben de bladeren van je planten het moeilijk. Droge verwarmingslucht en stof zorgen ervoor dat ze moeilijk kunnen ademen. Hier ontdek je hoe je de bladeren van je planten kan verzorgen en terug doen glanzen!

Waarom moet je de bladeren van je kamerplanten apart verzorgen?

Door de opstijgende verwarmingslucht is de lucht in de woonkamer constant in beweging. Deze lucht droogt je planten uit en brengt stof met zich mee dat uiteindelijk op de bladeren van je planten neerdwarrelt. Zo krijgen de bladeren minder licht en wordt de fotosynthese bemoeilijkt. Hierdoor is het voor je kamerplanten tijdens de winter dubbel zo moeilijk. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, kan je de ruimte meerdere malen per dag ventileren. Dit is niet alleen goed voor je planten, maar ook voor jou!

Als je de bladeren van je planten regelmatig reinigt, verwijder je niet alleen stof. Je voorkomt eveneens dat insecten zich verder kunnen verspreiden. Hoe vaak je de bladeren moet schoonmaken hangt af van de ruimte en van de plant. Idealiter controleer je één maal per maand de bladeren. Vooral tijdens de winter, als er verder weinig planten moeten worden verzorgd, moet je er – omwille van de droge verwarmingslucht – vaker aan denken en zelfs om de twee weken de bladeren controleren. Als je een laagje stof opmerkt, is het tijd om de bladeren te reinigen!

Tip: Als de bladeren van je planten erg droog zijn en moeite hebben om te ademen, zullen de punten bruinkleuren en opdrogen. Dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen om te voorkomen dat het complete blad afsterft!

Hoe veeg je het stof correct van de bladeren?

Nadat je je planten hebt gecontroleerd, heb je ongetwijfeld gemerkt dat enkele planten bedekt zijn onder een laagje stof. Voor kamerplanten met grote bladeren is een zachte stofdoek of een licht bevochtige sponsdoek het beste. Wrijf zachtjes over de bladeren om het stof te verwijderen zonder de bladeren te beschadigen.

Bij planten met kleinere bladeren kan je gemakkelijker te werk gaan met katoenen handschoenen. Zo voel je de bladeren beter en zal je ze minder snel beschadigen. Het is in ieder geval belangrijk dat je de doek of handschoen na gebruik heel goed wast. Anders bestaat de kans dat je ongedierte naar de plant brengt wanneer je de bladeren opnieuw afstoft.

Wanneer moeten je de bladeren met water besproeien?

Nadat je de planten hebt afgestoft, besproei je ze met water. Zo kan je het gebrek aan luchtvochtigheid enigszins compenseren. Gebruik daarbij lauw water (bij voorkeur gedestilleerd water of regenwater) om kalkvlekken te voorkomen.

Tip: Besproei de bladeren niet bij sterk zonlicht om verbranding te voorkomen.

Wanneer kan je je kamerplant een douche geven?

Een andere manier om het stof van de planten te verwijderen, is door je plant een douche te geven. Dit is vooral handig voor kleinere planten die je gemakkelijk kan verplaatsen en die heel veel kleine bladeren hebben die moeilijk af te stoffen zijn. Zo kan je je planten gemakkelijk douchen :

  • Wikkel een plastic zak rond de bloempot om te vermijden dat de wortelkluit doorweekt wordt.
  • Besproei de bladeren langs alle kanten. Gebruik hiervoor een zeer fijne straal lauw water.
  • Laat de planten na het douchen opdrogen in de douche.
  • Het is mogelijk dat er kalkvlekken gevormd zijn op de bladeren. Die kan je met een vochtige doek voorzichtig wegvegen.

In de zomer kan je je planten op het balkon douchen, bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds. Direct zonlicht kan namelijk de vochtige bladeren verbranden.

Wanneer moet je een bladspray gebruiken?

Bij bladverzorgingsproducten wordt een onderscheid gemaakt tussen bladverzorgende sprays en bladglans. Een bladglans-product zorgt voor een glanzende uitstraling van de bladeren en voorkomt insecten. Houd er rekening mee dat niet elke plant positief reageert op dergelijke producten. Het is mogelijk dat de bladeren gaan verkleuren. Daarom raden we je aan om bladglans-producten enkel op de bovenzijde van de bladeren aan te brengen en aandachtig het etiket te lezen om te weten op welke planten het product mag worden toegepast.

Tip: Bladverzorgingsproducten kunnen enkel goed werken als het stof van de bladeren vóór de behandeling werd weggeveegd. Anders kunnen de bladeren het product niet opnemen.

Ook huismiddeltjes zoals olie, melk en zelfs bier zijn ten zeerste af te raden. Deze vloeistoffen zijn eerder schadelijk dan nuttig voor de plant en zullen de glans van de bladeren wegnemen. Gebruik enkel water als je geen bladverzorgingsproducten wilt gebruiken.

Een alternatief voor bladglans-producten en huismiddeltjes is een bladverzorgingsspray. Dit product bevat een lage dosis meststoffen die de bladeren extra voedingsstoffen geeft en ze opnieuw een glanzende, groene kleur geeft. Deze spray helpt ook verzwakte bladeren die er geel of bruin uitzien. Een bladverzorgingsspray kan je trouwens ook gebruiken om te voorkomen dat stof of kalkvlekken op de bladeren verschijnen.

Green Shine

Bladverzorgende Spray

Hoe verzorg je planten met behaarde bladeren?

Alle genoemde voorzorgsmaatregelen zijn vooral geschikt voor planten met gladde en wat grotere bladeren. Bladeren met haren of een donzig bladoppervlak mag je niet afstoffen of douchen. Anders vernietig je de bladstructuur en kan de plant afsterven.

Planten met dit type bladeren kan je lichtjes besproeien en een beetje schudden zodat het overtollige water eraf valt. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water maar ook bij het schudden zodat de plant niet beschadigd wordt.

Meer blogposts

Kamerplanten correct water geven

Waar plaats ik mijn kamerplant?

Stressfactoren voor groene planten

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers

Diervriendelijke kamerplanten