Heb je (nog) weinig ervaring met planten of gewoonweg geen tijd om ze te verzorgen? Geen probleem! We stellen je graag enkele onderhoudsvriendelijke planten voor die je balkon probleemloos zullen opfleuren - of het nu een zon- of schaduwbalkon is.

Kleurrijke bloemen en een heerlijke geur – je balkon wordt tijdens de zomer ongetwijfeld je lievelingsplekje. Maar hoe kan je als nieuwe balkontuinier je balkon omtoveren tot een ‘feel good’-oase? In dit artikel tonen we jou welke planten ideaal zijn voor beginners. Heb je daarnaast nog wat meer hulp nodig, dan kan je ook ontdekken hoe je je balkonplanten stap voor stap aanplant of waarop je moet letten bij het water geven.

Onderhoudsvriendelijke planten voor een zonnig balkon

Lavendel

Ben je bang dat je planten zullen uitdrogen? Bij lavendel is dit risico extreem klein want de plant heeft weinig water nodig en is een echte droogtekunstenaar. Te veel water kan zelfs schadelijk zijn voor de plant. Maar maak je geen zorgen als je je eens vergist. Gebruik bij voorkeur een potgrond die gemakkelijk het water doorlaat. Een potgrond voor cactus is ideaal omdat die meer zand bevat dan klassieke potgronden.

Je lavendel verheugt zich op 2 snoeibeurten per jaar. Hoe je de plant moet snoeien, ontdek je hieronder in ons plantenportret.

Lara Lavendel

Plantenportret

Lavendel is trouwens de ideale plant om muggen en vliegen op afstand te houden. Perfect dus om op zachte zomeravonden te genieten op het balkon!

Huzarenknoop

De huzarenknoop doet met haar kleine, gele bloemetjes een beetje denken aan mini-zomerbloemen en zorgt meteen voor een zomerse sfeer op het balkon. Des te leuker is het om te zien dat de plant bloemen blijft vormen van juni tot in de herfst. Om ervoor te zorgen dat je huzarenknoop ijverig blijft bloeien, heeft de plant voldoende water nodig. Op warme zomerdagen is het zelfs mogelijk dat je twee maal per dag moet begieten. Daarentegen is het voldoende als je ze één maal per maand voedingsstoffen geeft.

Tip: Controleer voor het begieten of de bovenste laag potgrond goed opgedroogd is. Doordat de plant heel dicht groeit, kunnen zich namelijk snel schimmels vormen.

Onderhoudsvriendelijke planten voor een half-schaduwrijk balkon

Viooltje

Viooltjes zijn heel robuust en hebben daardoor het grote voordeel dat ze ook reeds in maart of april op het balkon kunnen worden aangeplant. Maar ook daarna zorgen ze voor mooie kleuraccenten op je balkon en hebben ze geen speciale verzorging nodig. Als je de bloemen water geeft, moet je ervoor zorgen dat de grond niet te nat is, maar ook niet te droog. Daarentegen hoef je helemaal niet te bemesten als je de bloemetjes van bij het begin aanplant in een kwalitatieve potgrond. Dergelijke producten bevatten namelijk reeds voedingsstoffen. Om langer te kunnen genieten van de bloemen, verwijder je best de verwelkte exemplaren – zo kunnen er nieuwe bloemen gevormd worden.

Mexicaanse Heide

De mooie paarse, roze of witte bloeiende Mexicaanse Heide is ideaal voor beginners. De plant heeft weinig water nodig – op hete zomerdagen is het voldoende om twee maal per week water te geven. Normaal gezien heeft de plant ook geen extra voedingsstoffen nodig. Heel onderhoudsvriendelijk dus!

Diascia

Met haar gelobde – vaak roze gekleurde – bloemen maakt de Diascia op je balkon bij iedereen een grote indruk. De plant bloeit ook heel lang : van mei tot aan de eerste nachtvorst. Omdat de Diascia beschikbaar is in verschillende kleuren is ze heel geschikt voor het opfleuren van je balkon of terras. Helaas is ze niet zo onderhoudsvriendelijk als de Mexicaanse Heide, maar ze heeft wel meer weerstand tegen wind en regen. Houd de grond gelijkmatig vochtig en zorg ervoor dat het overtollige water gemakkelijk kan weglopen. Daarnaast is een goede toevoer van voedingsstoffen heel belangrijk voor een prachtige, kleurrijke bloei. Bemest je Diascia om de twee weken met meststof of gebruik een meststof met lange werking. Tips voor de bemesting van je planten hebben we hier voor jou samengevat.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten

Onderhoudsvriendelijke planten voor een schaduwrijk gazon

Begonia

De Begonia is terug te vinden in verschillende variëteiten en kleuren. Ze verschillen vooral in groeiwijze : er zijn bijvoorbeeld staande, hangende en ook klimmende varianten. De waterbegonia is heel robuust omdat ze bestand is tegen vrijwel elke weersomstandigheid. Helaas kan ze geen vorst verdragen. Je kan je potbegonia echter binnen in een koele ruimte laten overwinteren. Het is ook gemakkelijk dat je de verwelkte bloemen niet hoeft te verwijderen – die vallen er namelijk gewoon af! Controleer bij elke gietbeurt steeds de vochtigheid van de grond. Als de grond nog vochtig is, kan je een gietbeurt overslaan. Zorg er bij de aanplanting ook voor dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen.

Vlijtig Liesje

Het vlijtig liesje doet haar naam alle eer aan en produceert onvermoeibaar bloemen – van mei tot oktober. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om zo meer plaats te creëren voor nieuwe bloemen. Bovendien kan het vlijtig liesje een portie voedingsstoffen heel goed gebruiken. Geef de plant daarom om de twee weken een portie meststof. Dit maakt de bloei nog intenser en weelderiger!

Tip: Let op bij nachtvorst! Temperaturen onder 10°C kan de langbloeier niet goed verdragen.

Meer blogposts

Balkonplanten correct verzorgen

Balkonplanten die van droogte houden

Balkonplanten water geven : enkele tips

De juiste planten op je balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Geurkaarsen voor het balkon

Groenten kweken op het balkon

Kruiden kweken op het balkon