Droge, hete zomers vormen geen uitzondering meer en zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen. We stellen jou 6 robuuste balkonplanten voor die houden van de zon en die bestand zijn tegen droogte en warme temperaturen.

Herinner jij je nog de uitzonderlijke zomers van de afgelopen jaren? Wekenlang zorgden recordtemperaturen voor vele heerlijke uren in het buitenzwembad maar de hete, droge periode was een echte marteling voor onze planten. Daarom is het belangrijk dat we ze goed verzorgen. Je kan je veel frustratie besparen door vanaf het begin de juiste planten uit te kiezen. Tegelijkertijd kan je iets voor het milieu doen, want je hoeft bepaalde balkonplanten ook niet zo vaak water te geven en je bespaart dus water. Op deze pagina ontdek je enkele balkonplanten die ook bij droog en warm weer goed groeien.

1. Vetkruid

De naam klinkt niet echt vleiend, maar vetkruid (ook wel sedum genoemd) heeft heel wat te bieden als het om droogte gaat. Dankzij haar vlezige bladeren kan de plant water vasthouden. Wees dus voorzichtig bij het water geven en bemesten. Als vetkruid te vaak water en voedingsstoffen krijgt, kan ze doodgaan. Voorkom wateroverlast en gebruik bij voorkeur een mengsel van potgrond en zand bij de aanplanting van je vetkruid. De meeste soorten zijn overigens winterhard. Als je de plant in het voorjaar snoeit, zal ze hoogstwaarschijnlijk terug fors bloeien.

2. Lavendel

Droom jij van een vakantie in de Provence? Voor een vleugje Franse flair hoef je niet ver te gaan : lavendel tovert niet alleen de juiste portie savoir-vivre op je balkon, maar zal ook de harten van insecten betoveren. Hoewel nuttige insecten hier heel wat voedsel vinden, houdt de intense geur van lavendel de vervelende muggen en vliegen op afstand. Omdat lavendel heel snel groeit, kies je best een variĆ«teit uit die korter is. De plant houdt van een zonnige en warme locatie – bij te veel regen of wind kan je de plant een tijdje binnen plaatsen. Verder is lavendel een heel gemakkelijke balkonplant. Voor een optimale ontwikkeling wil ze enkel regelmatig gesnoeid worden. Hoe dit precies werkt, ontdek je in ons plantenportret.

Lara Lavendel

Plantenportret

3. Kattenkruid

Dankzij hun liefde voor droogte en zand vormen kattenkruid en lavendel een goed duo. Dit geldt vooral voor de grijsbladige kattenkruidsoorten. Afhankelijk van de soort verschijnen paarse, blauwe, witte of roze bloemen. Kattenkruid ontwikkelt zich bijzonder goed op zonnige locaties met poreuze bodem. De plant heeft weinig water nodig en je hoeft maar 1 tot 2 maal per seizoen te bemesten, of zelfs helemaal niet. Als je je kattenkruid na de bloei sterk snoeit en vervolgens bemest, kan je de plant stimuleren om nieuwe bloemen te vormen.

Tip: Zoals de naam doet vermoeden is kattenkruid heel geliefd bij katten. De plant heeft een activerend effect op je harige medebewoners en bevordert hun speelinstinct.

4. Rozemarijn

Denk je eraan om kruiden op je balkon te kweken? Dan kunnen we jou rozemarijn warm aanbevelen – in de ware zin van het woord. Als mediterrane plant is ze gewend aan een droog klimaat en zomerse temperaturen. De plant is dan ook heel blij met een zonrijk plekje op je balkon. Bij de aanplanting van rozemarijn is een mengsel van kruidenpotgrond en zand ideaal. Afhankelijk van de soort krijgt de plant roze, blauwe, witte of paarse bloemetjes. Het is een echte insectenmagneet. Spijtig genoeg is de plant niet winterhard. Daarom raden we je aan om haar tijdens de winter een droog, koel plekje in huis te geven.

Roland Rozemarijn

Plantenportret

5. Coreopsis (Meisjesogen)

Als je je balkon liever inricht met gele of roodbruine tinten, dan is de Coreopsis ideaal voor jou. In tegenstelling tot andere droogteminnende planten heeft de plant een losse, voedselrijke grond nodig. Kies voor een laaggroeiende variant die 20 tot 40 cm hoog wordt en in een pot kan worden aangeplant. Hoe zonniger de standplaats, hoe beter. Voor een optimale ontwikkeling heeft de plant regelmatig voedingsstoffen nodig.

6. Gazania

De gazania komt uit Zuid-Afrika. De heldere, smalle bloemen met donkere strepen verschijnen meestal vanaf mei. Dat gebeurt echter alleen als de plant veel zon krijgt. De bloemen sluiten in het donker en op regenachtige dagen. Bij heel zonnig weer en met een beetje geluk kan je gazania zelfs bloeien tot in september. De plant is erg zuinig : geef dus niet veel water of voedingsstoffen.

Meer blogposts

Balkonplanten water geven : enkele tips

Groenten kweken op het balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Je balkon beplanten tijdens de winter

Overwintering van mediterrane balkonplanten