Groenten op je balkon kweken is niet zo moeilijk als het klinkt. Maar welke groenten kies je en hoe start je je eigen moestuinproject? Ontdek het hier!
Om te starten met de teelt van je eigen groenten, zijn er drie belangrijke stappen. Eerst moet je je balkon analyseren en inschatten hoeveel plaats de groenten zullen innemen. Vervolgens kies je de groentesoorten uit. Tenslotte moet je rekening houden met het onderhoud van de planten. Groenten kan je alvast voorzaaien op de vensterbank.
De juiste omstandigheden voor het kweken van groenten op het balkon
De oriëntatie van je balkon
De ligging van je balkon heeft een grote invloed op de keuze van de groentesoort en op de plantengroei. Zoek dus eerst uit in welke richting je balkon is georiënteerd.
- Noorden : als je balkon op het noorden is gericht, is het daar koel en schaduwrijk. Niet alle groenten of kruiden zijn hiervoor geschikt.
- Oosten : hier heeft de zon de neiging om ‘s ochtends te schijnen, dus dit type balkon is perfect voor planten die zouden verbranden bij sterk zonlicht.
- Zuiden : hier schijnt de zon de hele middag. Dit zorgt er vooral voor dat het water snel verdampt en dat je vaker water moet geven.
- Westen : de westkant maakt ook indruk met zijn vele uren zonneschijn, hoewel er vaak een milde wind waait. Hier moet je ervoor zorgen dat je plantenbakken stabiel staan en dat de dunne scheuten van je planten niet aan de wind worden blootgesteld.
De juiste potten en bakken kiezen
Vooraleer je tomaten, radijzen en co. kan beginnen aanplanten, moet je nadenken over de inrichting van je balkon. De plaats voor je gezellige zithoek kan snel te krap worden – alles hangt af van hoe omvangrijk de planten zullen worden.
Als je zoveel mogelijk planten op je balkon wilt plaatsen, kunnen houten rekjes of bloembakken meer ruimte creëren. Houd er rekening mee dat de meeste groentesoorten relatief veel plaats nodig hebben. Bovendien groeien wortelen, radijzen, rode bieten of aardappelen in de diepte. Hier moet je dus ook een bloembak voorzien die diep genoeg is. Andere planten zoals tomaten, komkommers en courgettes groeien eerder in de hoogte en hebben eventueel een groeisteun nodig.
Tip: Bescherm je planten met behulp van een luifel of zonnescherm tegen fel zonlicht (zuidgeoriënteerd balkon) of wind en regen. Op winderige plekjes (westgeoriënteerd balkon) kunnen zwaardere potten en bakken helpen.
De juiste groentesoort kiezen
De standplaats
De keuze van de groentesoort hangt voornamelijk af van wat je graag eet. Desalniettemin moet je ook rekening houden met de locatie : als de groente op een minder ideale locatie wordt gekweekt, zal ze minder goed groeien en zullen de vruchten ook minder smaakvol zijn. Bovendien zijn planten die houden van de zon gevoeliger voor ziekten en plagen op een schaduwrijke plek. Afhankelijk van de oriëntatie van je balkon zijn er verschillende planten die bijzonder goed passen.
Planten voor zonnige locaties (zuidgeoriënteerde balkons) :
- Tomaat
- Chili
- Komkommer
- Aubergine
- Courgette
Planten voor half-schaduwrijke locaties (oost- of westgeoriënteerde balkons)
- Radijzen
- Kropsla
- Spinazie
- Snijbonen
- Broccoli
- Wortelen
Planten voor schaduwrijke locaties (noordgeoriënteerd balkon)
- Veldsla en ruccola
- Erwten
- Bonen
- Rode biet
- Koolrabi
Tip: Wanneer je op je balkon een zonnewering installeert, kan je ook planten voor half-schaduwrijke balkons aanplanten. Andersom zijn op een half-schaduwrijk balkon ook planten voor schaduwrijke locaties geschikt.
Goede buren
Als je op het balkon niet zoveel plaats hebt, kan je meerdere planten in een bloembak of moestuinbak bij elkaar planten. Niet alle planten kan je echter zomaar combineren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen planten die hoge, gemiddelde en lage voedingsbehoefte hebben :
- Hoge voedingsbehoefte : tomaten, chili, aardappelen, komkommer, courgette, alle koolsoorten
- Gemiddelde voedingsbehoefte : aubergine, wortel, sla, spinazie, uien, knoflook
- Lage voedingsbehoefte : radijs, rode biet, ruccola, veldsla, erwten, bonen
Op basis van de bovenstaande opdeling mogen groenten met hoge voedingsbehoefte niet samen in een bak worden aangeplant. Combineer groentesoorten met verschillende voedingsbehoefte. Hieronder enkele voorbeelden :
Groenteplanten correct verzorgen
De geschikte potgrond
Zelfs als groenteplanten verschillende boedingsbehoeften hebben, zijn ze over het algemeen hongeriger dan kamerplanten. Gebruik daarom geen gewone potgrond maar een speciale potgrond voor groenten. Omdat je de groenten uiteindelijk ook wilt opeten, raden we je een biologische potgrond aan. Een specifieke potgrond voor groenten heeft een lossere structuur en slaat veel water op. Die bevat eveneens een meststof die je planten gedurende 4 tot 6 weken van alle belangrijke voedingsstoffen voorziet.
Kitchen Passion Potgrond
Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden
Voldoende water geven
Zeker tijdens de warme zomermaanden of op een zuidgeoriënteerd balkon verdampt het water heel snel. Ook al ziet de bovenlaag er droog uit, toch kan de potgrond dieper in de pot nog steeds vochtig zijn. Geef je planten daarom liever vaker water maar in kleinere hoeveelheid. Je planten zijn gelukkig met een portie water om de 2 tot 3 dagen (in de zomer dagelijks). Ben je niet zeker wanneer je water moet geven? Stop je vinger in de potgrond om zo te weten of de potgrond al opgedroogd is.
Tip: Geef je planten bij voorkeur ‘s morgens water. Zo kan het water overdag verdampen en krijgt de plant wat luchtvochtigheid. Bovendien is het risico op schimmelziekten kleiner wanneer de potgrond niet de ganse nacht vochtig is.
Voedingsstoffen geven
Naast de juiste potgrond en de juiste hoeveelheid water zijn ook voedingsstoffen belangrijk voor een gezonde ontwikkeling en een rijke oogst. Gebruik bij voorkeur een biologische meststof. Je kan kiezen voor drie types :
- Meststof met lange werking : deze bestaat uit korrels die in de grond worden ingebracht. De korrels werken tot 5 maanden lang. Hierdoor hoef je maar één maal per seizoen te bemesten. Je kan de korrels direct in het plantgat strooien.
- Vloeibare meststof : een vloeibare meststof wordt één maal per week aan het gietwater toegevoegd. Vooral bij planten met vastere wortels, waar een gekorrelde meststof niet zo goed kan worden ingewerkt, is een vloeibare meststof een betere optie.
- Meststofstaafjes : gebruiksklare meststofstaafjes zijn de middenweg tussen de eerste twee types meststof. De kleine staafjes worden naast de plant in de pot gestopt en bezorgen je planten gedurende 2 maanden alle belangrijke voedingsstoffen.
Wat je ook kiest : je planten zullen je dankbaar zijn en belonen met een rijke oogst!