Een klein kruidenparadijs op je balkon ziet er niet alleen leuk uit. De kruiden ruiken heerlijk, zitten boordevol smaak en trekken ook nuttige insecten aan. We tonen je welke kruiden je op je balkon kan kweken en hoe je ze verzorgt.

De juiste kruiden voor je balkon

Vrijwel alle kruiden zijn geschikt om te kweken op je balkon aangezien ze compact groeien en in een pot kunnen worden aangeplant. De keuze van de juiste kruidensoorten hangt af van de lichtomstandigheden, de locatie en natuurlijk je persoonlijke smaak. Kijk dus eerst hoe je balkon georiënteerd is.

  • Noorden : hier is het eerder koel en schaduwrijk. Helaas is dit geen ideale locatie voor kruiden.
  • Oosten : dit is een zeer goede locatie voor je kruiden. Hier krijg je ‘s ochtends genoeg zon.
  • Westen : net als een oost-georiënteerd balkon kan je hier een halve dag genieten van de zon. In het westen is het meestal wat winderiger, dus plaats geen kruiden met dunne stengels dichtbij de omheining.
  • Zuiden : een zuid-georiënteerd balkon is perfect voor mediterrane kruiden die houden van de zon. Doordat de zon hier de ganse dag schijnt, voelen ze zich hier meteen thuis.

Heb jij een zuid-georiënteerd balkon? Dan kan je ook planten uitkiezen voor half-schaduwrijke plekjes. Zet de potten gewoon in de schaduw van grotere planten. De worteldiepte is cruciaal voor het kiezen van de juiste pot. Kruiden met ondiepe wortels passen in een balkonbak, diepwortelende kruiden hebben een eigen pot nodig. Hier vind je een overzicht van onze favoriete kruiden met hun bijpassende standplaats en gewenste pot :

KruidStandplaatsType pot
BasilicumZon tot half-schaduwPot of balkonbak
BieslookHalf-schaduwPot of balkonbak
CitroenmelisseHalf-schaduwPot of balkonbak
DaslookSchaduwPot
DilleZon tot half-schaduwPot
MarjoleinZon tot half-schaduwPot of balkonbak
OreganoZonPot of balkonbak
PepermuntHalf-schaduwPot
PeterselieHalf-schaduwPot
RozemarijnZonPot
SalieZonPot of balkonbak
TijmZonPot of balkonbak

Kruiden op het balkon correct aanplanten

Nadat je de juiste kruiden hebt uitgekozen, kan je ze aankopen en planten. Als beginnend moestuinier raden we je aan om kant-en-klare kruidenplantjes te kopen in de supermarkt of het tuincentrum. Voor de meer ervaren tuiniers is het zaaien van kruiden ideaal. Hier vind je alle informatie over het zaaien :

Kweek je eigen verse kruiden

Kruiden om te kweken op je vensterbank
Nu lezen

Als je kant-en-klare kruidenplantjes koopt, moet je deze in een nieuwe pot overplanten zodat de wortels genoeg ruimte krijgen om te groeien en nieuwe scheuten te vormen. Haal de plantjes voorzichtig uit de oude pot en maak de wortelkluit met je handen los. Vervolgens kan je het plantje in een nieuwe pot plaatsen die twee maal groter is dan de wortelkluit. Over het algemeen kan je ook grotere potten gebruiken of meerdere kruiden samen in een balkonbak planten. Combineer daarbij kruiden met gelijkwaardige behoeften wat betreft standplaats.

Tip: Plant munt steeds apart in een pot en niet samen met andere kruiden. Dit kruid vormt namelijk heel sterke wortels en zou de naburige kruiden enkel maar verdringen.

Gebruik bij het aanplanten voor je kruiden een aangepaste kruidenpotgrond met luchtige structuur die is afgestemd op de behoeften van de plantjes. Aangezien je de kruiden graag wilt opeten, raden we je een biologische potgrond aan. Bovendien is het belangrijk dat de pot onderaan voorzien is van drainagegaten zodat overtollig water na een regenbui gemakkelijk kan wegvloeien.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden

Kruiden op het balkon correct water geven

Kruiden hebben regelmatig water nodig om smaakvolle bladeren te kunnen ontwikkelen. Kruiden op een zonnig plekje moet je twee maal per week water geven, op half-schaduwrijke plaatsjes is dat één maal per week. Controleer voor het begieten steeds of de potgrond al opgedroogd is. Vooral tijdens regenachtige weken is het niet nodig om vaak water te geven. Het ideale tijdstip om te begieten is ‘s morgens omdat de planten overdag het meeste water nodig hebben. Ze houden het meest van regenwater dat is opgewarmd door de zon.

Kruiden op het balkon correct voeden

Voor een gezonde groei en een heerlijk aroma hebben kruidenplantjes voedingsstoffen nodig. Kruiden op het balkon worden van maart tot oktober gevoed. Je kan wekelijks een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater of aan het begin van het seizoen een meststof met lange werking strooien in het plantgat. Het voordeel van dit laatste type meststof : je hoeft niet elke week aan bemesten te denken, je kruiden krijgen gedurende vijf maanden alle belangrijke voedingsstoffen.

Kitchen Passion Korrels

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden

Kruiden correct snoeien en oogsten

De meeste kruiden beginnen te bloeien tussen juli en september. De bloemen zijn heel populair bij insecten dus verwijder ze niet. Zodra de bloemen uitgebloeid zijn, kan je de kruiden snoeien. Snijd ongeveer 1/3 van de hoogte af. Dit lijkt in het begin veel, maar de snoeibeurt stimuleert de groei en de kruiden ontwikkelen een voller aroma. De afgeknipte scheuten hebben natuurlijk nog bladeren. Je kan deze vers eten of drogen. Om ze te drogen worden ze bij elkaar gebonden en ondersteboven op een warme en droge plaats gehangen. Na een paar dagen kan je de bladeren van de scheuten strippen en in potten op een donkere plaats bewaren.

Tip: Als alternatief kan je de kruiden invriezen. Hak ze fijn en vul ze samen met een klein beetje water op in een ijsblokjesvorm. De kleine porties kan je bij behoefte gewoon uit de vriezer halen en bij het koken gebruiken.

Meer blogposts

Balkonplanten correct verzorgen

Kweek je eigen verse kruiden

De juiste planten op je balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Van avocadopit tot kamerplant