Een avocadopit hoef je niet weg te gooien. Je kan ze zelf laten uitgroeien tot een mooie kamerplant! Wij tonen je hoe.

De avocado is een echte alleskunner en een ware bron van energie. Als hippe vrucht wordt ze in de keuken gebruikt maar ook verwerkt in cosmeticamiddelen tot olie, huidcrème of gezichtsmasker. Je kan de avocadopit zelfs gebruiken voor de bereiding van thee of smoothies als je de pit in kleine stukjes snijdt. Wist je trouwens dat je de avocadopit gemakkelijk kan laten uitgroeien tot kamerplant? De nieuwe plant zal helaas geen vruchten dragen, maar groeit wel uit tot een plant van 1,5 meter hoog!

Tip: Omdat niet elke pit succesvol ontkiemt en wortelt, raden we je aan om meerdere pitten tegelijkertijd te gebruiken.

Hoe vorm je een avocadopit om tot kamerplant?

 1. 1.

  1. Avocadopit voorbereiden

  Haal de pit voorzichtig uit de vrucht, was hem grondig schoon en droog hem af. Nu heb je 3 tandenstokers nodig die je op gelijke afstand ongeveer 5 mm diep in de pit prikt.

 2. 2.

  2. Avocadopit in water plaatsen

  Leg nu de avocadopit op een glas met zuiver water, zodat ongeveer 1/3 van de pit in het water hangt.

 3. 3.

  3. Kieming en wortelgroei

  Plaats de pit op een lichtrijke plaats (vb. op een zonnige vensterbank) en ververs om de twee dagen het water. Na ongeveer 6 weken zal de kern openbarsten en komt er een kiem tevoorschijn. Tegelijkertijd worden wortels gevormd.

 4. 4.

  4. Verhuis naar een nieuwe pot

  Omdat de kiem en de wortels heel snel groeien, kan de avocado nu in een grotere pot met water worden geplaatst. Zorg ook hier om de twee tot drie dagen voor vers water.

 5. 5.

  5. Avocadopit uitplanten

  Na 6 tot 8 weken zouden nu een gezonde tak en stevige wortels moeten gevormd zijn – tijd om de pit in potgrond te plaatsen. De pit zelf blijft daarbij aan de oppervlakte, enkel de wortels worden in de potgrond geplant.

Hoe verzorg je je avocadoboom?

Je nieuwe avocadoplant heeft een warme en vochtige omgeving nodig. Plaats de kleine boom bij voorkeur aan een lichtrijk raam. Idealiter in een ruimte met hoge luchtvochtigheid zoals de badkamer. Je kan de bladeren een maal per week met wat water besproeien en zo zelf voor de luchtvochtigheid zorgen. Als het water te veel kalk bevat, zullen de bladeren van de avocadoplant snel geelkleuren – dit fenomeen heet chlorose. Dit kan je voorkomen door kalkvrij water te gebruiken. Een bladverzorgingsspray verrijkt met ijzer biedt hier de gepaste hulp.

Green Repair

Voeding voor diepgroene Bladeren

Geef je avocadoplant één tot twee maal per week water. Voeg om de twee weken een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater. Let erop dat het aardoppervlak niet te nat wordt om te vermijden dat de pit verplaatst of begint te rotten.

Tip: net zoals bij de avocadoplant kan je ook uit een mangopit een prachtige kamerplant laten groeien. De meeste consumptiemango’s worden met kiemremmende middelen bewerkt waardoor je eigenlijk enkel met biologische mango’s succes zal oogsten.