Treurvijg

Hoi, ik ben : Tessa Treurvijg

Wat een elegante medebewoner : de treurvijg - ook wel bekend als Ficus Benjamina of waringin - maakt indruk met haar heel gladde, glanzende bladeren met diepgroene kleur of die witgroen tot geelgroen gemarmerd zijn. De plant is niet zo veeleisend. Als het boompje zijn bladeren verliest, is dit vaak te wijten aan de temperatuur of aan foutieve gietbeurten.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Velen onder ons kennen de treurvijg onder de soortnaam "Ficus". Ze is echt een heel populaire plant. Strikt genomen is het de Ficus Benjamina die in tropische en subtropische regio's in Oost-Azië, Oceanië en Australië haar oorsprong vindt. Omdat de bast van oudere exemplaren graag afbladert, doet dit denken aan de typische stam van een berk.

Bovendien lijken de zes tot tien centimeter lange bladeren op berkenbladeren : elliptisch van vorm met spitse punten. In de natuur kan de treurvijg een hoogte bereiken tot 30 meter. Maar maak je geen zorgen : binnenshuis wordt de plant maximum 3 meter hoog - een woning met hoge plafonds is hier dus ideaal.

Let op : als de treurvijg beschadigd is, ontsnapt een wit melkachtig, plakkerig sap dat latex bevat. Als je allergisch bent voor latex, is de treurvijg dus geen goed idee. Ook bij huisdieren moet je voorzichtig zijn. Het sap kan braken en diarree veroorzaken.

De ideale standplaats voor je treurvijg

Nu naar de orde van de dag : de verzorging van je treurvijg. Bij het kiezen van de standplaats voor je ficus benjamina, is het belangrijk om op de juiste temperatuur te letten. Als de plant het te koud of te warm heeft, zal ze snel vlekken vormen op haar bladeren – en die bladeren kunnen gemakkelijk afvallen. Voorkom tocht en zoek naar een lichtrijke (niet te zonnige) plaats. Omdat ze zo gevoelig is, laat je de plant best op een vaste plaats staan. Omdat ze graag in de zon staat, raden we je aan om de pot regelmatig te draaien. Zo zal de plant gelijkmatig groeien.

Treurvijg aanplanten en verpotten

Idealiter plant je de treurvijg in een potgrond voor kamerplanten en palmen. De ideale periode om dit te doen is tussen februari en maart. Om de twee tot drie jaar heeft de plant een grotere pot nodig. De nieuwe pot kan drie centimeter groter zijn dan de vorige – zo zal je treurvijg zich snel terug goed voelen.

Treurvijg vermeerderen

Een, twee, vele treurvijgen – zo kan je de plant vermeerderen : snijd in het voorjaar enkele nieuwe, zachte punten van de takken. Verwijder onderaan de bladeren zodat je de stek in een pot met zaai- en stekgrond kan aanplanten. Door de pot met huishoudfolie af te dekken, blijft de luchtvochtigheid constant hoog. Zo kunnen de kleine ficus-stekjes zich snel ontwikkelen. Meer tips over het verpotten vind je hier.

Treurvijg correct water geven

Bij het begieten van je ficus benjamina moet je aandachtig zijn. Van oktober tot februari – tijdens de rustperiode – heeft de plant slechts een kleine portie lauw water nodig. Tijdens de groeifase – van maart tot september – heeft ze beduidend meer dorst. Wat lastig is : zorg ervoor dat de grond altijd goed opdroogt voordat je opnieuw water geeft zonder dat de wortelkluit uitdroogt. Controleer altijd met de vinger hoe vochtig de potgrond is voordat je opnieuw water toedient.

Tip: Verliest je ficus benjamina haar bladeren? Dit kan zijn door te veel of te weinig water te geven. Let erop dat je de hoeveelheid water steeds aanpast aan de groeifase van de plant.

Treurvijg correct verzorgen

Tijdens de groeiperiode – ongeveer vanaf maart, wanneer de eerste nieuwe bladeren verschijnen, tot september – zal je plant blij zijn als je haar regelmatig een portie voedingsstoffen geeft. Ideaal hiervoor is een meststof voor kamerplanten die zowel in vloeibare vorm als onder vorm van meststofstaafjes kan worden toegepast. Een vloeibare meststof kan je direct aan het gietwater toevoegen. Het volstaat om dit één maal om de twee weken te doen.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Meststofstaafjes kan je eenvoudigweg in de potgrond duwen. De plant ontvangt dan gedurende meerdere maanden alle belangrijke voedingsstoffen. Goed om te weten : om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen worden vrijgegeven, moet je de plant voldoende water geven. Daarom is de juiste dosering niet zo eenvoudig. Merk ook op dat de ficus benjamina – zoals hierboven beschreven – gevoelig is voor te veel of te weinig water. Als je meststofstaafjes gebruikt, ga je dus best voorzichtig te werk.

Om de bladeren van je treurvijg glanzend te houden, kan je ze regelmatig afstoffen en in de watten leggen met een bladverzorgende spray. Twee tot drie keer per jaar kan je de treurvijg een douche geven. Dek hiervoor de pot en de potgrond af met folie, zodat de plant niet wordt blootgesteld aan overmatige hoeveelheden water. Spoel de bladeren vervolgens voorzichtig af met lauwwarm water en laat ze daarna goed drogen. Je kan de bladeren ook afdrogen met een zachte doek.

Green Shine

Bladverzorgende Spray

Blogposts rond het thema

Kamerplanten correct water geven

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers

Kamerplanten voeden : zo doe je het

Stressfactoren voor groene planten

Waar plaats ik mijn kamerplant?