Wil je je balkon omtoveren tot een oase van rust? Wij geven je tal van tips over de inrichting van je balkon, de keuze van de planten en hoe je de planten optimaal verzorgt.
Maak je balkon klaar voor de lente – stap voor stap
Het grauwe winterweer maakt stilaan plaats voor zonnige lentedagen en zachte zomeravonden op het balkon. Beginnen je vingers al te tintelen om je balkon in te richten? Dit is het juiste moment om aan de slag te gaan! Om ervoor te zorgen dat alles goed komt, hebben we enkele praktische tips voor je opgelijst.
Wanneer kan in mijn balkon beplanten?
Motiveren de eerste zonnestralen je om je balkon met plantjes aan te kleden? Houd je dan nog eventjes in. De nachten in april en mei kunnen nog steeds heel koud zijn en daar houden je planten helemaal niet van.
Tip: Wacht om te zaaien tot de ‘IJsheiligen’ zodat het gevaar op nachtvorst is geweken. In principe kunnen groenten, fruit en bloemen ten laatste eind mei veilig geplant worden.
IJs… wat? De IJsheiligen verwijzen naar een oude boerenregel die het einde van de kans op schadelijke nachtvorst markeert. Dit is meestal midden mei. Je bent echter helemaal zeker als je wacht tot eind mei – wanneer de eerste lentestralen nog steeds verleidelijk en warm zijn.
Toch kan je al veel doen tot de IJsheiligen :
- Controleer je oude bloembakken en bloempotten op scheuren en gaten.
- Reinig je bloembakken en bloempotten om overdracht van ziekten te voorkomen.
- Maak een plan : welke planten passen bij jou en je balkon? Heb je nog extra accessoires nodig zoals potten, potgrond of meststof? Houd hierbij ook rekening met de tips verder in dit artikel.
- Meer ervaren plantliefhebbers kunnen voorzaaien – hier vind je bijvoorbeeld tips voor het kweken van groenten.
Welke planten zijn geschikt voor je balkon?
Bij de keuze van de planten moet je erop letten dat niet enkel jij maar ook de planten zich goed voelen op het balkon. Zijn de groenten en bloemen wel aangepast aan de ligging van je balkon? Hoe zit het met de speciale behoeften van de planten bij winderig weer? Hier vind je meer informatie.
Wil je naast bloemen ook enkele verse groenten en heerlijke kruiden op je balkon aanplanten? Ontdek dan zeker ons artikel over het kweken van groenten op het balkon. Hier vind je heel wat tips over de keuze van de juiste soorten en welke soorten goed met elkaar overweg kunnen. Voor het kweken van kruiden vind je meer informatie in onderstaand artikel :
Om zo snel mogelijk je balkon op te kunnen fleuren met veelkleurige bloemen, hebben we hieronder enkele robuuste planten voor je uitgezocht.
Vorst- en weerbestendige voorjaarsplanten voor je balkon
- 1.
1. Sleutelbloem of primula
Ok, we geven het toe : primula’s associeer je vermoedelijk meteen met oma’s tuin. Maar met haar verschillende kleuren brengt ze meteen een streepje kleur op het balkon. Temperaturen van 3 tot 10°C zijn voor haar geen probleem. Als het vriest kan je de potgrond met vlies bedekken of kan je de bloemen in een onverwarmde trappenhal plaatsen.
- 2.
2. Hoornviooltje
Het hoornviooltje verdient haar ouderwetse imago niet. Ze is niet alleen mooi, maar ook erg robuust en stelt geen speciale eisen. Ze heeft enkel regelmatig water nodig. De bloem is tevreden met een zonnig of half-schaduwrijk plekje. Plant de bloemetjes op 20 cm afstand van elkaar.
- 3.
3. Vergeet-mij-nietje
Met haar zachtblauwe bloemetjes zal je het vergeet-mij-nietje niet zo snel vergeten. Geef de plant voldoende water en plaats haar op een zonrijk plekje. Plant de bloemetjes niet te dicht bij elkaar zodat de bladeren gemakkelijk kunnen opdrogen.
Waarop moet je letten bij de aankoop van planten en accessoires?
Om te kunnen genieten van een prachtig bloeiend en kleurrijk balkon, moet je bij de aankoop van de plantjes letten op de kwaliteit :
- Is het plantje gelijkmatig gegroeid?
- Heeft het plantje mooie groene bladeren zonder vlekken?
- Is de kluit goed doorworteld?
Ook de kwaliteit van de accessoires (potgrond en potten) is heel belangrijk. Deze zorgen er namelijk voor dat de plantjes zich goed zullen ontwikkelen. De potgrond moet afgestemd zijn op de behoeften van de plant. Om je moeite te besparen, kan je kiezen voor een potgrond die reeds een meststof bevat. Hierdoor heb je na het planten wat meer tijd voordat je de planten moet verzorgen. De bloempot of bloembak moet voorzien zijn van gaten in de bodem zodat overtollig water meteen kan weglopen.
Hoe beplant je je balkon correct?
Plant je aangekochte bloemetjes zo snel mogelijk in een pot of bloembak. De plantjes uit het tuincentrum hebben meestal niet genoeg plaats om zich verder te ontwikkelen. Hoe je je balkon correct beplant, vind je terug in onderstaand artikel :
Je balkonplanten correct verzorgen
Zijn je planten naar het balkon verhuisd? Dan kan het genieten beginnen! Om lange tijd van de prachtige bloemen te kunnen genieten, hebben je planten ook verzorging nodig. Door de beperkte ruimte in bloembakken en potten raken de voedingsstoffen in de potgrond snel uitgeput. Een extra portie meststof is dus zeker geen overbodige luxe! Geef je planten een meststof met langdurige werking zoals onze Nutri Booster meststof. De korreltjes hoef je enkel in de bodem in te werken en zo krijgen de planten gedurende 6 maanden alle belangrijke voedingsstoffen.
Nutri Booster
Voeding voor bloeiende en groene planten
Als de bladeren van je planten plots geelkleuren, wordt dit meestal veroorzaakt door een tekort aan ijzer en mangaan. Verzorg ze snel met Green Repair!
Green Repair
Voeding voor diepgroene Bladeren
Deco-ideeën voor je balkon
Je balkon tover je pas echt om tot een kleine oase waar je compleet tot rust komt met behulp van leuke deco-ideeën. Laat je bijvoorbeeld inspireren door onze zelfgemaakte macramé plantenhanger of kruidengeurkaarsen.