Zelf gekweekte bessen smaken nog zoeter en lekkerder dan de bessen die je koopt in de supermarkt of in de kruidenierszaak. Bovendien brengen ze extra kleur op het balkon. Ontdek hier welke bessen hiervoor het best geschikt zijn.

Fruit kweken op het balkon klinkt niet zo eenvoudig als appels, peren of kersen die aan grote bomen groeien en dus niet op het balkon passen. Maar bessen kan je zelfs in de kleinste hoekjes plaatsen omdat ze meestal erg smal en compact groeien. Daardoor vormen ze smaakvolle en tegelijkertijd ook mooie balkonbewoners. Wij tonen je waarop je moet letten en welke bessensoorten hiervoor het meest geschikt zijn.

Trouwens : bijna alle bessen worden in de herfst geplant en kunnen pas het jaar daarop geoogst worden. Dus nu snel het balkon herinrichten om volgend jaar te kunnen genieten van het perfecte snack-balkon!

Bessen op het balkon verzorgen

Om zoete bessen te kunnen oogsten, zijn zowel de standplaats, de potgrootte, de potgrond, water en meststof belangrijk :

  • De standplaats : bessen zijn zonnekloppers. Een balkon op een zonnige of half-schaduwrijke plaats is daarom het meest geschikt. Bij vele bessensoorten kan je kiezen tussen potplanten, hangplanten en smal groeiende planten.
  • De pot : de potkeuze hangt natuurlijk af van de bessensoort. De vuistregel : kies steeds een pot die twee keer zo diep en zo breed is als de wortelkluit.
  • De potgrond : bessen groeien het beste in een aangepaste potgrond. Ze houden helemaal niet van overtollig water, dus voorzie een goede waterafvoer onderaan je pot of balkonbak.
  • Water : bessen hebben niet zo veel water nodig. Geef ze om de 3 tot 4 dagen water. Doe dit bij voorkeur ‘s ochtends zodat het water overdag kan verdampen en de potgrond niet begint te beschimmelen.
  • Meststof : bessen hebben geen grote voedingsbehoefte en hebben daarom niet veel voedingsstoffen nodig. Om van een heerlijke zoete oogst te kunnen genieten, kan je bij de aanplanting in het begin van het seizoen een meststof met lange werking in het plantgat strooien. Zo krijgen je bessenplanten alle belangrijke voedingsstoffen gedurende het ganse seizoen.

Tip: Plant verschillende bessensoorten samen in een pot of in een balkonbak – ook moestuinbakken zijn hiervoor geschikt. Zo heb je een gevarieerd aanbod en creëer je nog meer kleur op je balkon!

Nu rest zich enkel nog de vraag welke bessensoort je heel graag wenst aan te planten. Hier vind je een kort overzicht :

BessensoortGroeiLichtOogstperiode
Aalbes1-2 m hoge struikzon of half-schaduwjuni – augustus
Aardbeienhangend of klimmendveel zonjuni – september
Bosbescompacte struikzon of half-schaduwjuli – september
Braambeshangend of klimmendveel zonjuli – oktober
Frambooshangend of klimmendzon of half-schaduwjuni – augustus
Gojibescompacte struikveel zonseptember – oktober
Veenbescompacte struikveel zonseptember – oktober

Aardbeien op het balkon kweken

Aardbeien mogen zeker niet ontbreken op je ‘snoepbalkon’. Ze zijn heel eenvoudig in onderhoud en smaken ook overheerlijk! Het bijzondere aan aardbeien : ze groeien graag als klimplant en zijn dus ideaal voor een kleiner balkon. Om zeker te zijn dat de plant kan klimmen, plaats je de pot bij voorkeur tegen de huismuur en bevestig je een klimhulp aan de muur. De muur geeft extra warmte af en dit maakt de aardbeien lekker zoet. Als alternatief kan je ook hangaardbeien in een hanging basket of bloembak aanplanten.

Je kan je aardbeien oogsten tussen juni en september. Pluk ze pas wanneer ze echt rijp zijn. Onrijpe aardbeien rijpen namelijk niet verder eens te geplukt zijn. Meer informatie over aardbeien vind je in ons plantenportret :

Aagje Aardbei

Plantenportret

Blauwe bosbessen op het balkon kweken

Bosbessen zijn niet zo een grote zonnekloppers als de aardbei. Ook op een plekje in de half-schaduw voelen ze zich thuis. Het belangrijkste voor de bosbes is de juiste bodem : als zuurminnende plant heeft ze een eerder zure bodem nodig. Een potgrond voor rododendrons of hortensia’s is hiervoor dus ideaal. Omdat ze andere eisen stellen aan de bodem, kunnen ze niet samen met andere bessensoorten in dezelfde pot of balkonbak worden aangeplant.

Braambessen op het balkon kweken

Braambessen in de tuin kunnen uitgroeien tot een echte struik. Voor het balkon bestaan er kleinere soorten die heel compact groeien. Net zoals aardbeien hebben ze een klimhulp aan de huismuur nodig. Als je de plant in het begin langs het latwerk leidt, zal ze niet zoveel ruimte innemen en zal ze minder doornen ontwikkelen. Omdat ze – net als aardbeien – houdt van de zon kan je beide planten gerust samen in een pot of bak aanplanten.

Tip: In plaats van een klimhulp kan de braambesplant ook langs de balkonreling groeien. In het begin moet je haar echter een handje helpen door de eerste scheuten aan de reling te bevestigen.

Frambozen op het balkon kweken

Frambozen lijken qua groei en eisen heel sterk op braambessen. Ze groeien ook langs een latwerk of hangplant. Sommige soorten ontwikkelen ook geen doornen waardoor het oogsten iets gemakkelijker gaat. Frambozen hebben zonlicht nodig om te groeien, maar op half-schaduwrijke plekjes komen ze ook goed terecht. Na de oogst tussen augustus en oktober moet je de planten snoeien. Op die manier zullen ze het volgende jaar nieuwe scheuten en dus ook heerlijke frambozen ontwikkelen.

Aalbessen op het balkon kweken

Aalbessen zien er niet alleen mooi uit, het zijn ook echte vitame C-bommen. Ze bevatten 4 x meer vitamine C dan citroenen. Door hun vlakke wortels hebben ze geen diepe pot nodig. Maar zelfs de kleinste variëteiten voor het balkon kunnen 1 tot 2 meter hoog worden. De plant is dus ideaal als privacy-scherm op het balkon. Ze staat ook graag in de zon of in de half-schaduw, bij voorkeur op een plekje beschut tegen de wind. Omdat de bloemen al in april worden gevormd en het dan nog kan vriezen, is bescherming tegen de wind vooral in het voorjaar heel belangrijk. De bessen zijn rijp vanaf eind juni.

Gojibessen op het balkon kweken

Gojibessen zijn een absoluut superfood en erg populair als droge voeding in smoothies. Verse gojibessen smaken overheerlijk. De Aziatische plant voelt zich op onze balkons echt thuis. Let bij de aankoop zeker op de variëteit want sommige struiken kunnen wel tot drie meter hoog worden. Gelukkig bestaan er compacte variëteiten voor op het balkon. Ook zonder fruit ziet de struik er erg mooi uit dankzij de paarse trechtervormige bloemen. De gojibes is heel gevoelig voor echte meeldauw, een ziekte die wordt veroorzaakt door stilstaand water op de bladeren. Zorg ervoor dat de struik zo vrij mogelijk staat en schud het water van de plant na een flinke regenbui.

Veenbessen op het balkon kweken

De veenbes is aan de bosbes verwant en heeft dus ook een zure grond nodig. Je kunt hiervoor een potgrond voor rododendrons of hortensia’s gebruiken. In tegenstelling tot de blauwe bes maakt de veenbes ook in de winter een goed figuur omdat de plant haar bladeren behoudt.

Meer blogposts

Balkonplanten water geven : enkele tips

De juiste planten op je balkon

Groenten kweken op het balkon

Hoe kan ik zien dat mijn fruit rijp is?