Aardbei

Hoi, ik ben : Aagje Aardbei

Je ideale zomerdag ziet er ongetwijfeld als volgt uit : op het balkon languit in een ligstoel, genietend van een fris drankje en lekkere aardbeien. Klinkt toch heerlijk? Voor heerlijke aardbeien hoef je niet telkens naar de winkel te gaan. Je kan ze gerust op je eigen balkon kweken!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Aardbeien behoren tot de populairste bessen en kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd : in confituur, in een heerlijke smoothie, in een verfrissende fruitsalade of gewoon als tussendoortje. Ben jij ook zo een grote aardbeienfan? Dan kan je ze op het balkon in pot kweken!

Aardbeien zijn oppervlakkig wortelende planten. De fijne wortels bevinden zich op slechts 15 cm diepte. Daardoor is het voldoende om een pot of bak uit te kiezen van 20 cm diepte. Een kleine pot op het balkon is dus perfect mogelijk.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je aardbeien

Aardbeiplanten zijn relatief onderhoudsvriendelijke medebewoners die tevreden zijn met bijna alle weersomstandigheden. Als je houdt van iets zoetere aardbeien, dan kies je best een zonnig plekje uit. Ook een half-zonnige plaats is voldoende! Minder licht betekent echter niet dat de opbrengst en de smaak minder zullen zijn. Als je aardbeienplantjes aankoopt, let dan goed op met de eisen die de verschillende plantjes stellen. Zo zijn wilde aardbeien ook tevreden met een schaduwrijke plek.

Sommige soorten aardbeien kunnen ook binnenshuis worden gekweekt zoals de Brundy hangaardbei die van oktober tot juni – en daarmee ook duidelijk langer dan haar soortgenoten op het balkon – kan geoogst worden.

Aardbeien correct zaaien

Jonge aardbeiplantjes kopen is de eenvoudigste oplossing, maar je kan aardbeien ook zelf zaaien. Dit is wat tijdrovender en je zal ook meer geduld moeten uitoefenen. Omdat aardbeien licht nodig hebben om te kiemen, mogen de zaadjes niet bedekt worden met potgrond. Het is echt voldoende als je de zaadjes goed aandrukt en bevochtigt. Dek de bak waarin je je aardbeien wilt laten groeien af met een doorzichtige folie. Een lichtrijke (niet in volle zon!) en warme plek is ideaal om de zaadjes te laten ontkiemen.

Aardbeien correct planten

Aardbeien houden van een luchtige bodem. Deze is ook de bassi voor een snelle groei en een rijke oogst. Gebruik bij voorkeur een biologische potgrond die specifiek is samengesteld voor de teelt van fruitgewassen.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden

Naast de juiste potgrond is ook het tijdstip van aanplanting belangrijk. Bij voorkeur worden aardbeiplantjes in juli of augustus aangeplant om de eerst oogst (in het daaropvolgende jaar) zo groot mogelijk te maken. Houd bij de aanplanting van meerdere plantjes rekening met een plantafstand van ongeveer 30 cm zodat ze genoeg plaats hebben om zich te ontwikkelen.

Tip: Bij de aanplanting mogen de wortels van je aardbeiplanten niet geknikt worden en moet het plantgat groot genoeg zijn zodat het hart (de kleine vegetatiepunten in het midden van de plant) zich boven het aardoppervlak bevindt.

Aardbeien correct water geven

Vooral jonge planten zijn heel dorstig en hebben daarom veel water nodig. Oudere planten zullen niet zozeer last hebben van een watertekort, zeker niet tussen de bloei en de oogst. Vermijd echter overtollig water door een goede waterafvoer te voorzien aan de onderkant van de pot of bak.

Volgende regel is van toepassing : hoe warmer de standplaats van je plant, hoe meer water ze nodig heeft. Je kan je aardbeien in de zomer gerust elke dag water geven. Voel steeds vooraf hoe vochtig de aarde is. Zoals bij vele andere balkonplanten geef je bij voorkeur ‘s ochtends water zodat de vochtige bladeren overdag nog kunnen drogen.

Tip: Om de potgrond op warmere dagen te beschermen tegen uitdroging kan je de aarde bedekken met een laagje stro of hennepstrooisel. Zo zijn de planten eveneens beschermd tegen schimmelziekten.

Aardbeien correct bemesten

Aardbeien hebben over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig. Toch is het goed om je plant in het begin reeds extra voedingsstoffen te geven. Oudere planten kan je het beste na de oogst bijbemesten. Op dat moment hebben ze dringend voeding nodig om zich het volgende jaar zo snel mogelijk weer te kunnen ontwikkelen . Een langdurig werkende organische meststof is ideaal voor aardbeien. Zo werkt de onderstaande meststof tot 5 maanden lang en krijgen je aardbeiplanten alle belangrijke voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een optimale groei.

Kitchen Passion Korrels

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Aardbeien correct oogsten

Aardbeien kan je helaas niet oogsten in het jaar van aanplanting. Als je de kleine jonge plantjes of volwassen plantjes vanaf juli of augustus op het balkon plant, hebben ze tot de volgende zomer nodig voordat ze vruchten dragen.

Je kan oogsten van juni tot september. Daarna wordt de plant volledig teruggesnoeid en worden de oude bladeren verwijderd. Pas echter op dat je het hart van de aardbeiplant niet beschadigt!

Tip: Oogst je aardbeien ‘s morgens, wanneer de vruchten nog fris zijn en de planten minder ingedeukt worden zijn bij het plukken.

Aardbeien correct laten overwinteren

Om ervoor te zorgen dat je pas aangeplante aardbeiplant het volgende jaar veel vruchten zal dragen, moet je haar helpen de winter goed door te komen. Plaats de plantenbakken daarom direct tegen de warme huismuur en bedek de planten met wat stro. Je kan ze op vorstvrije dagen ook wat water geven – één maal per maand is voldoende.

In het voorjaar knip je de oude, verdorde bladeren weg (beschadig het hart van de plant niet!) en zet je de aardbeiplant terug op haar zonnige plekje. Nu begint het onderhoudsprogramma helemaal opnieuw!

Blogposts rond het thema

Hoe kan ik zien dat mijn fruit rijp is?

Overwintering van mediterrane balkonplanten

Correct en eenvoudig bemesten